Hopp til innhold

Eai mana bátnedoaktárii

UiT Norgga árktalaš universitehta dearvvašvuođaraporttas boahtá ovdan ahte Tromssa ja Finnmárkku dievddut eai nu viššalit mana bátnedoaktárii. 25 proseantta sápmelaš ja kveana dievdduin lohket ahte eai leat divššuhan bániideaset guovtti jahkái.

Tannlegestol
Foto: Linn Christoffersen / NRK

Korte nyheter

 • Sametingsdirektøren om streiken: – Klarer å gjennomføre plenumsmøtet

  I Norge har fagforeningene for høyere utdanning Unio og Akadmikerne ut 35.000 ansatte i streik siden forhandlingene ble brutt sist fredag. Dette rammer blant annet universiteter, høyskoler, politidistrikter og departementer.

  Sametinget har nå 18 Unio-medlemmer ute i streik, noe som går på bekostning av Sametingets arbeid.

  Sametingsdirektør Inger Marit Eira- Åhrèn sier at de vil klare gjennomføre plenumsmøtet neste uke, til tross for streiken.

  – Det vi ser er at vi klarer å gjennomføre plenumsmøtet med de ansatte vi har på jobb nå. Vi har laget en risikovurdering som viser det, sier hun.

  Likevel kan det bli utfordringer dersom flere blir tatt ut i streik, sier hun.

  – Om flere ansatte blir tatt ut i streik og det fortsetter så blir det selvfølgelig utfordringer med at vi ikke har nok vi ikke har nok referenter på jobb, sier sametingsdirektøren.

  Sametingets direktør Inger Marit Eira-Åhrén
  Foto: Sametinget
 • Mari Boine tilbake med fullt band på sin nye musikk

  Til høsten er Mari Boine tilbake med et helt album med ny musikk, som er hennes første innspilt med band på mange år.

  Første sang ut, som slippes denne uken, heter «Mu eadni / Til ho som ga meg livet» og er altså viet Boines mor.

  – Som læstadiansk kristen var min eadni (mor) bundet av strenge kjønnsroller og den snikende assosiasjonen av femininitet og synd. Hun ble opplært opp til å være selvutslettende: At hennes høyeste formål som kvinne var lydighet til menn, sier Boine i en uttalelse.

  Da døtrene, blant dem den unge Mari, gjorde motstand, følte hun det som et personlig nederlag, ifølge pressemeldingen.

  – Likevel var hun samisk, med ekko fra et mye eldre verdenssyn, et som feiret det feminine og hyllet likestilling, ikke hierarkier. Noen ganger føler jeg at hun er med oss, fri fra skam og at hun deler vår frihet, sier Mari Boine.

  Utgivelsen «Alva» slippes 6. september på By Norse Music. Mari Boine skal turnere med sangene fra «Alva» allerede fra 13. juni på festivalen Piknik i Parken i Oslo. Siden spiller hun og bandet seg gjennom sommeren og utover høsten.

  (©NTB)

  Bilde av Mari Boine ikledd kofte, med natur i bakgrunnen.
  Foto: Knut Bry / NTB
 • – Vi må snakke om selvmord

  Loga sámegillii.

  I dag arrangerte Sametinget seminar om selvmordsforebygging i Sapmi. Formålet med seminaret var å sette søkelys på forebygging av selvmord og selvmordsforsøk i samiske samfunn og hvordan samfunnet kan sammen jobbe med disse utfordringene.

  For ti år siden mistet Simon Issát Marainen begge brødrene sine etter selvmord. Det var bare ti måneder mellom hendelsene.

  – Vi må snakke om selvmord, selv om det er en vanskelig sak.

  Marainen valgte tidlig å være åpen om tragediene som rammet familien.

  – Jeg besøkte naboene mine, oppsøkte dem for å snakke om hendelsene. I ettertid har disse menneskene sagt til meg at det var på grunn av dette at de turte å komme til oss, til foreldrene mine, sier han.

  Flere politikere felte noen tårer imens Marainen holdt foredrag om hvordan selvmord påvirker de etterlatte. Han fikk skryt for åpenheten sin.

  Sametingsrepresentant, Sara Katrine Aleksandersen (NSR), ønsker endring om det å snakke om tabubelagde saker i det samiske samfunnet.

  – Man skal kunne si at nå sliter jeg, at jeg ikke har det bra i livet, sier hun.