NRK Meny
Normal

Karasjok: Mineralvirksomhet eller ikke

Karasjok Arbeiderparti vil høre hva befolkningen synes om gruvedrift i kommunen, derfor innviterer de til et stort folkemøte i neste uke, skriver Ságat.

Mineralleting i Karasjok
Foto: Reinbeitedistrikt 16

– Vi vil høre hva folk sier om gruvevirksomhet, derfor blir det et stor folkemøte tirsdag 21. juni, sier Lars Nils Gaup (Ap), som er talsmann for folkemøtet i Karasjok, til Ságat.

Det er blitt arrangert flere folkemøter i Karasjok tidligere om gruvedrift, men nå ønsker Karasjok Arbeiderparti at folket skal kunne komme med sine utspill.

– Tenker ikke bare arbeidsplasser

Lars Nils Gaup sier at det ofte er politikere som snakker og har meninger om slik virksomhet i Karasjok, men nå skal folket få komme med sine synspunkter om mulig fremtidig gruvevirksomhet i kommunen.

Gaup legger til at handler om mer en bare reindrift og laksefiske alene, for de totale miljøkonsekvensene vil bli av et omfang få kan forestille seg, og vil forandre Karasjoks utmark for alltid.

De skal ta med innspillene fra folket til lokal mineralpolitikk.

Kan ikke utelukke gruvedrift

Lars Nils Gaup sier man ikke kan utelukke oppstart av gruvevirksomhet i Karasjok om noen år, det er derfor de ønsker å skaffe seg mest mulig kompetanse om virksomheten.

Tirsdag vil det bli paneldebatt, med innlegg fra panelet før folk kan komme med sine innlegg og spørsmål.

Karasjok Aps ordførekandidat Solveig Boine Nikkinen, Morten Often, direktør i Store Norske Gull, og Ap-veteran Nils Johan J. Gaup, som reindriftsutøver er i mot slik virkomhet.

Også de øvrige partiene i Karasjok er invitert med i panelet, der de kan fremme partienes og egne synspunkter om mineralvirksomhet i den samiske kommunen.