Overrasket å bli kalt åndssvake

Sametingets politiske ledelse synes NSRs leder er desperat når hun kaller dem åndssvake.

Aps sametingsråd
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Norske Samers Riksforbunds (NSR) leder og sametingspresident kandidat, Aili Keskitalo brukte ordet lobotomere om Arbeiderpartiets (Ap) arbeid om samisk selvbestemmelse.

Keskitalo sa blant annet dette om Aps forhold til selvbestemmelse:

– Hvis de ikke stopper der, men tenker tanken helt ut, så kommer de til å skjønne at selvbestemmelse betyr at Aps sametingsgruppe ikke kan la seg styre av Ap sentralt. Den dagen kommer nok, hvis de ikke lar seg lobotomere av fylkespartisekretærene først. Og det blir en fin dag i Sápmi.

NSRs leder er desperat

Marianne Balto

Sametingets visepresident, Marianne Balto

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Aps visepresident i Sametinget, Marianne Balto sier at når en politiker som også er presidentkandidat, bruker sånne ord om politiske motstandere, så viser det at hun er desperat.

HØR: Marianne Balto

– Aili Keskitalo og NSR viser med en slik ordbruk at de har tapt eiendomsretten til begrepet samisk selvbestemmelse og jeg reagerte med overraskelse for å bli kalt åndsvak, sier visepresident Balto.

Balto tolker feil

NSRs parlamentariske leder i Sametinget, Aili Keskitalo sier at hun ikke aksepterer at hennes bruk av ordet lobotomere tolkes slik visepresident Balto gjør.

Aili Keskitalo

NSRs presidentkandidat, Aili Keskitalo

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg har aldri sagt eller brukt ordet åndssvak og aksepterer ikke en slik tolkning av det jeg sa på sametingets talerstol, sier Keskitalo.

– I mitt innlegg mente jeg at ordet lobotomere er det samme som overgrep og dermed ville jeg advare mot sterkere krefter ville overstyre Aps sametingsgruppe i arbeidet med selvbestemmelse, sier Aili Keskitalo.

Ble irettesatt

Sametingets møteleder, Jarle Jonassen (NSR) ga beskjed til sin leder Aili Keskitalo at bruken av ordet lobotomere ikke var akseptert brukt fra sametingets talerstol.

HØR: Aili Keskitalo

– Jeg akspeterer dette og vil ikke bruke ordet mer, men finne andre mer treffende ord som beskriver Aps forsøk om å skape samisk selvbestemmelse, sier Aili Keskitalo.