Hopp til innhold

Alf Edvard leder festival med særpreg

Kunesdagan er ikke den største festivalen i verden, men er egenartet og har et variert program.

Alf Edvard Masternes

GLEDER SEG: Festivalsjef Alf Edvard Masternes vil at det skal skje noe i den lille bygda Kunes i Lebesby. – Både de få fastboende og de tilreisende skal få oppleve noe som gir mening.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Grunnlaget for profilen i Kunesdagan er erkjennelsen av at vi er i et sjøsamisk område og i ei sjøsamisk bygd. Aktiviteter og musikken skal gjenspeile dette.

Det sier leder for Kunesdagan, Alf Edvard Masternes, til NRK.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått så stor bredde i programmet, både sjangermessig med musikk om kveldene og det som skjer på dagtid.

Festivaltelt Kunesdagan

PARTYTELT: Inne i dette store teltet skal blant annet Keiino og Mari Boine opptre. – Vi vet hvor vi bor. Derfor må vi sikre oss med å ha konsertene inne i dette teltet, forklarer Alf Edvard Masternes.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Variert program

Kunesdagan 2019 åpner torsdag 25. juli med det tredje Verdensmesterskapet i kongekrabbefiske. Konkurransen avsluttes dagen etter.

Alle dagene blir det fisk og sjømat for barn og unge.

– Barna skal kunne være med på å lage mat av selvfanget fisk. De som selv ikke kan skaffe fisk, kan få lage mat av den fisken vi kan tilby, forklarer Masternes.

Den offisielle åpningen foretas av sametingspresident Aili Keskitalo.

Keiino ESC Eurovision 2019 Tel Aviv

TREKKPLASTRE: Keiino er en av de heteste navnene på festivaler rundt i Norge denne sommeren. Torsdag står de på scenen i Norges minste festival.

Foto: Andres Putting / EBU

Den musikalske menyen er både allsidig og stjernespekket. Torsdag er den norske grand prix-vinneren Keiino det store trekkplasteret. Fredag er det Mari Boine og lørdag avsluttes den musikalske delen med blant annet Rolffa feat. GM og Klish Akustisk.

Mari Boine i Riddu Riđđu 2015

TREKKPLASTER: Mari Boine er Sápmis største stjerne. Fredag opptrer hun på Kunesdagan.

Foto: Ørjan Bertelsen

– Keiino tok vi kontakt med og skrev kontrakt med allerede i mars, før de ble veldig kjent. Det var en stor lykke for oss. Mari Boine har vi prøvd å få hit helt siden vi startet festiivalen. Nå er hun endelig her, sier en storfornøyd festivalleder.

– Vi vil ha både nykommere, de som er på vei opp og de som er kjente, og som har en tilknytning til Finnmark, sier Masternes.

Klokere og gladere

Fredag 26. juli er det to spektakulære konkurranser. Det ene er det tradisjonelle samiske spillet Sáhkku og det andre er melkespannkasting.

Lørdag 27. juli er det blant annet fiskekonkurranse og gullgraving for de minste.

Hele festivalen avsluttes søndag 28. juli med sommergudstjeneste.

Kunes/Gussanjárga

Et reiselivsmagasin har slått fast at Kunesdagan er Norges minste festival. Denne betegnelsen er arrangørene fornøyde med.

– Vi lever godt med å være en liten festival. Vi sier at Kunesdagan skal gjøre deg litt klokere og veldig mye gladere, proklamerer Masternes.

Han mener de har belegg for dette blant annet med at de har gode foredragsholdere på dagtid og morsomme aktiviteter som sprer glede.

Hver kveld er det plass til rundt 250 publikummere i festivalområdet. Kunesdagan 2019 er for lengst utsolgt.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen