Hopp til innhold

Alf Edvard leder festival med særpreg

Kunesdagan er ikke den største festivalen i verden, men er egenartet og har et variert program.

Alf Edvard Masternes

GLEDER SEG: Festivalsjef Alf Edvard Masternes vil at det skal skje noe i den lille bygda Kunes i Lebesby. – Både de få fastboende og de tilreisende skal få oppleve noe som gir mening.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Grunnlaget for profilen i Kunesdagan er erkjennelsen av at vi er i et sjøsamisk område og i ei sjøsamisk bygd. Aktiviteter og musikken skal gjenspeile dette.

Det sier leder for Kunesdagan, Alf Edvard Masternes, til NRK.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått så stor bredde i programmet, både sjangermessig med musikk om kveldene og det som skjer på dagtid.

Festivaltelt Kunesdagan

PARTYTELT: Inne i dette store teltet skal blant annet Keiino og Mari Boine opptre. – Vi vet hvor vi bor. Derfor må vi sikre oss med å ha konsertene inne i dette teltet, forklarer Alf Edvard Masternes.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Variert program

Kunesdagan 2019 åpner torsdag 25. juli med det tredje Verdensmesterskapet i kongekrabbefiske. Konkurransen avsluttes dagen etter.

Alle dagene blir det fisk og sjømat for barn og unge.

– Barna skal kunne være med på å lage mat av selvfanget fisk. De som selv ikke kan skaffe fisk, kan få lage mat av den fisken vi kan tilby, forklarer Masternes.

Den offisielle åpningen foretas av sametingspresident Aili Keskitalo.

Keiino ESC Eurovision 2019 Tel Aviv

TREKKPLASTRE: Keiino er en av de heteste navnene på festivaler rundt i Norge denne sommeren. Torsdag står de på scenen i Norges minste festival.

Foto: Andres Putting / EBU

Den musikalske menyen er både allsidig og stjernespekket. Torsdag er den norske grand prix-vinneren Keiino det store trekkplasteret. Fredag er det Mari Boine og lørdag avsluttes den musikalske delen med blant annet Rolffa feat. GM og Klish Akustisk.

Mari Boine i Riddu Riđđu 2015

TREKKPLASTER: Mari Boine er Sápmis største stjerne. Fredag opptrer hun på Kunesdagan.

Foto: Ørjan Bertelsen

– Keiino tok vi kontakt med og skrev kontrakt med allerede i mars, før de ble veldig kjent. Det var en stor lykke for oss. Mari Boine har vi prøvd å få hit helt siden vi startet festiivalen. Nå er hun endelig her, sier en storfornøyd festivalleder.

– Vi vil ha både nykommere, de som er på vei opp og de som er kjente, og som har en tilknytning til Finnmark, sier Masternes.

Klokere og gladere

Fredag 26. juli er det to spektakulære konkurranser. Det ene er det tradisjonelle samiske spillet Sáhkku og det andre er melkespannkasting.

Lørdag 27. juli er det blant annet fiskekonkurranse og gullgraving for de minste.

Hele festivalen avsluttes søndag 28. juli med sommergudstjeneste.

Kunes/Gussanjárga

Et reiselivsmagasin har slått fast at Kunesdagan er Norges minste festival. Denne betegnelsen er arrangørene fornøyde med.

– Vi lever godt med å være en liten festival. Vi sier at Kunesdagan skal gjøre deg litt klokere og veldig mye gladere, proklamerer Masternes.

Han mener de har belegg for dette blant annet med at de har gode foredragsholdere på dagtid og morsomme aktiviteter som sprer glede.

Hver kveld er det plass til rundt 250 publikummere i festivalområdet. Kunesdagan 2019 er for lengst utsolgt.

Korte nyheter

 • – Netthets truer den samiske ytringsfriheten

  – Det er en trussel mot den samiske ytringsfriheten at noen velger å avstå fra den offentlige debatten.

  Det sier sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR). Jåma sier de ser økende hatytringer og netthets mot samer, og tror mange kvier seg for å delta i debatten som følge av det.

  – Nå er jeg politisk aktiv, så jeg kan på en måte forvente en sånn reaksjon, men jeg tror mange, særlig yngre, ikke deltar i samfunnsdebatten nettopp på grunn av reaksjonene man får, sier hun.

  Loga sámegillii.

  Maja Kristine Jåma
  Foto: Elli-Jonna Irmelin Jannok-Joma / Privat
 • Piera Balto pensjonerer seg

  Piera Balto går nå av med pensjon, etter 33 år i NRK Sápmi. Han har jobbet med mange saker, som også har utviklet det samiske samfunnet.

  Han var blant annet prosjektleder da NRK Sápmi startet med samiske TV-nyheter, Ođđasat, i 2001.

  – Med denne jobben får man være nært det som skjer i samfunnet. I det lange løp har det vært spennende å møte folk, snakke med de og høre hvordan det går, sier Balto.

  Direktør i NRK Sápmi, Johan Ailo Kalstad, sier Balto er viktig for NRK Sápmi.

  – Han har vært med på å bygge denne institusjonen, og har gjort store jobber. Han har vært en grunnmur for samisk språk her. Det som kanskje er aller viktigst, han har hatt stor betydning for arbeidsmiljøet.

  Loga sámegillii.

  Etter 33 år i NRK går Piera Balto av med pensjon, og får endelig tid til andre ting. Som for eksempel joik.
 • Piera Balto manná ealáhahkii

  Piera Balto manná dál ealáhahkii, 33 maŋŋá go álggii bargui NRK Sápmái. Son lea ollu áššiiguin bargan, mat leat ovddidan sámi servvodaga.

  Earret eará lei son prošeaktajođiheaddjin go NRK Sápmi álggahii sámi TV-ođđasiid 2001:s.

  – Dáinna bargguin beasat leat láhka dan mii servvodagas dáhpáhuvvá. Ja dat lea diehttalasge guhkit vuollai mu mielas leamaš miellagiddevaš deaivvadit olbmuiguin, ságastit ja gullat mo manná, dadjá Balto.

  NRK Sámi direktevra, Johan Ailo Kalstad, lohká Balto mávssolažžan NRK Sápmái.

  – Son lea leamaš mielde hukseme dán ásahusa, ja lea stuorra bargguid dáhkan. Son lea leamaš geađgejuolgin sámegiela hárrái dáppe, ja dat mii soaitá leat dat buot deháleamos, sus lea hui stuorra mearkkašupmi leamaš bargobirrasa hárrái.

  Les på norsk.

  Etter 33 år i NRK går Piera Balto av med pensjon, og får endelig tid til andre ting. Som for eksempel joik.