Hopp til innhold

Alf Edvard leder festival med særpreg

Kunesdagan er ikke den største festivalen i verden, men er egenartet og har et variert program.

Alf Edvard Masternes

GLEDER SEG: Festivalsjef Alf Edvard Masternes vil at det skal skje noe i den lille bygda Kunes i Lebesby. – Både de få fastboende og de tilreisende skal få oppleve noe som gir mening.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Grunnlaget for profilen i Kunesdagan er erkjennelsen av at vi er i et sjøsamisk område og i ei sjøsamisk bygd. Aktiviteter og musikken skal gjenspeile dette.

Det sier leder for Kunesdagan, Alf Edvard Masternes, til NRK.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått så stor bredde i programmet, både sjangermessig med musikk om kveldene og det som skjer på dagtid.

Festivaltelt Kunesdagan

PARTYTELT: Inne i dette store teltet skal blant annet Keiino og Mari Boine opptre. – Vi vet hvor vi bor. Derfor må vi sikre oss med å ha konsertene inne i dette teltet, forklarer Alf Edvard Masternes.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Variert program

Kunesdagan 2019 åpner torsdag 25. juli med det tredje Verdensmesterskapet i kongekrabbefiske. Konkurransen avsluttes dagen etter.

Alle dagene blir det fisk og sjømat for barn og unge.

– Barna skal kunne være med på å lage mat av selvfanget fisk. De som selv ikke kan skaffe fisk, kan få lage mat av den fisken vi kan tilby, forklarer Masternes.

Den offisielle åpningen foretas av sametingspresident Aili Keskitalo.

Keiino ESC Eurovision 2019 Tel Aviv

TREKKPLASTRE: Keiino er en av de heteste navnene på festivaler rundt i Norge denne sommeren. Torsdag står de på scenen i Norges minste festival.

Foto: Andres Putting / EBU

Den musikalske menyen er både allsidig og stjernespekket. Torsdag er den norske grand prix-vinneren Keiino det store trekkplasteret. Fredag er det Mari Boine og lørdag avsluttes den musikalske delen med blant annet Rolffa feat. GM og Klish Akustisk.

Mari Boine i Riddu Riđđu 2015

TREKKPLASTER: Mari Boine er Sápmis største stjerne. Fredag opptrer hun på Kunesdagan.

Foto: Ørjan Bertelsen

– Keiino tok vi kontakt med og skrev kontrakt med allerede i mars, før de ble veldig kjent. Det var en stor lykke for oss. Mari Boine har vi prøvd å få hit helt siden vi startet festiivalen. Nå er hun endelig her, sier en storfornøyd festivalleder.

– Vi vil ha både nykommere, de som er på vei opp og de som er kjente, og som har en tilknytning til Finnmark, sier Masternes.

Klokere og gladere

Fredag 26. juli er det to spektakulære konkurranser. Det ene er det tradisjonelle samiske spillet Sáhkku og det andre er melkespannkasting.

Lørdag 27. juli er det blant annet fiskekonkurranse og gullgraving for de minste.

Hele festivalen avsluttes søndag 28. juli med sommergudstjeneste.

Kunes/Gussanjárga

Et reiselivsmagasin har slått fast at Kunesdagan er Norges minste festival. Denne betegnelsen er arrangørene fornøyde med.

– Vi lever godt med å være en liten festival. Vi sier at Kunesdagan skal gjøre deg litt klokere og veldig mye gladere, proklamerer Masternes.

Han mener de har belegg for dette blant annet med at de har gode foredragsholdere på dagtid og morsomme aktiviteter som sprer glede.

Hver kveld er det plass til rundt 250 publikummere i festivalområdet. Kunesdagan 2019 er for lengst utsolgt.

Korte nyheter

 • Gárttai buohccevissui go várjalii nissona sámevaši vuostá

  Klemet Anders Buljo lei ovttas Ann-Mari Pettersen Maggain ja eará gussiiguin jođus ruoktot heajain Álttás sotnabeaivvi čuovganeapmái, go muhtun almmái galgá leat dadjan rasisttalaš dadjamušaid sápmelaččaid birra Maggai.

  Klemet Anders Buljo galgá leat geahččalan jaskkodahttit albmá, juoidá maid álggus nagodii. Go vázzilii eret albmá luhtte, de galgá son leat rohkkáhan Buljo.

  – Fáhkkestaga hoigadii mu nu ahte gahččen vázzinravddas, ja nu doddjui čibbeskálžu, muitala Buljo NRK:i.

  Buljo soaitá šaddat čuohpadit čippi.

  Politiija áššáskuhttinovddasvástideaddji, Cecilie Evertsen, ii muital detáljaid dáhpáhusas, muhto duođašta NRK:i ahte politiijat ledje báikkis. Almmái lea váidojuvvon ja ášši dutkojuvvo.

  Klemet Anders Buljo på sykehuset
  Foto: Privat
 • Hilgu Muolkkuid elektrifiserema

  Les på norsk.

  Finnmárkku stuorradiggeáirras Guovddášbellodagas, Geir Adelsten Iversen, hilgu Muolkkuid elektrifiserema. Son oaivvilda ahte eai olat ráđđehusa eavttuid elektrifiseremii.

  – Mii geat dovdat Finnmárkku diehtit ahte ná stuorra elfápmohuksen ii dáhpáhuva 2030 ovdal. Danne lea dušše hilgut Muolkkuid elektrifiserema ja mearridit ahte doalahat gássafápmorusttega, dadjá Iversen.

  Son dadjá ahte Norgga váráiduhttinsihkarvuođa ferte sihkkarastit nationála fápmovuogádaga bokte, ovdal go Muolkkuid sáhttá elektrifiseret.

  – Stuorra bieggafápmohuksen ii leat čoavddus. Dat bilida dehálaš ealáhusaid Finnmárkkus.

  Geir Adelsten Iversen
  Foto: Simon Piera Paulsen / NRK
 • Avlyser elektrifiseringen av Melkøya

  Loga sámegillii.

  Finnmarks stortingsrepresentant for senterpartiet, Geir Adelsten Iversen, vil avlyse elektrifiseringen av Melkøya. Han mener regjeringens forutsetninger for elektrifiseringen ikke vil bli oppnådd.

  – Vi som kjenner Finnmark ser at en så stor kraftutbygging ikke kommer til å skje innen 2030. Derfor er det bare å avlyse elektrifiseringen av Melkøya og slå fast at gasskraftverket står, sier han.

  Han sier at Norge må sikre forsyningssikkerheten gjennom det nasjonale kraftsystem før Melkøya kan elektrifiseres.

  – Massiv utbygging av vindkraft er ikke veien å gå. Det vil ødelegge for viktige næringer i Finnmark.

  Geir Iversen (Sp) inne i stortingssalen. Iversen kommer fra Hasvik kommune i Finnmark.
  Foto: Erlend Hykkerud / NRK