Hopp til innhold

Chess forlater Kautokeino

Chess forlater Kautokeino. Åtte ansatte kan miste jobben hvis de ikke flytter til Bergen. Men Kautokeino-ordføreren tror på en god løsning.

Aina Mathiesen Sara

Avdelingssjef ved Chess i Kautokeino, Aina Mathiesen Sara

Foto: Lasse Sikku / NRK

Chess legger ned sin samiske kundeserviceavdeling i Kautokeino. De åtte ansatte har fått tilbud om å flytte til Bergen hvor de kan fortsette å jobbe på Chess. Men ingen av de åtte ansatte har lyst til å flytte.

Aina Mathiesen Sara er sjef for Chessavdelingen i Kautokeino. Hun forteller at det er mye usikkerhet blant de ansatte nå.

– Da vi på fredag fikk høre at kontoret her i Kautokeino skal nedlegges, var det en trist stemning blant de ansatte. Mange er usikre med tanke på jobben, sier Sara.

Klemet Erland Hætta

Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Vi kan kreve samisk kundeservice

Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta har forhåpninger om at Chess ikke forlater kommunen.

– Etter møtet med Chess kom det frem at det er muligheter til å opprettholde avdelingen i Kautokeino. Hvis vi ikke klarer å overtale Chess eller andre teleoperatører til å ta over avdelingen, så skal vi klare å skaffe arbeid til disse åtte ansatte.

Påvirkningsmuligheter

Hætta mener at de har påvirkningsmuligheter overfor teleoperatørene hvis kommunen krever samisktalende kundeservice fra selskapet de kjøper teletjenester fra.

Hætta forteller at det ble diskutert et mulig samarbeid med kundeservicene til Chess og Netcom. Og det kan jo bety at det kommer enda flere arbeidsplasser til kommunen, mener ordføreren.

Ble lansert med brask og bram

I april i fjor feiret Chess fem års jubileum og lanserte samtidig den samiske kundeservicetjenesten. Daværende sametingspresident Aili Keskitalo uttalte da at det nye tilbudet til kundene er med å styrke det samiske språket.

Kautokeino-ordføreren Klemet Erland Hætta var da fornøyd med tilbudet og han mente sa at tilbudet vil bli brukt mye.

Korte nyheter

 • Urfolk saksøker media-giganter

  To urfolk i USA saksøker flere sosale medie-foretak som Facebook, Snapchat, TikTok og Google. Årsaken er at urfolksorganisasjonene mener medie-foretakene bidrar til å øke selvmordstallene blant urfolks ungdommer, skriver SVT Sápmi.

  – Urfolksungdom er spesielt sårbare for disse foretakene sine avhengighetskapende algoritmer med tanke på de historiske selvmordstallene og psykiske problem som finnes blant tenåringer i hele Indian Country, sier Lonna Jackson-Street, ordfører for Spirit Lake Tribe i North Dakota.

  I fjor saksøkte 42 amerikanske delstater Meta, som eier Facebook og Instagram, for å skade unge menneskers psykiske helse. Nå gjør to urfolk i USA det samme.

  Flere av foretakene har til AP forsvart seg mot anklagelsene.

  – Å gi unge mennesker en sikrere og nyttigere opplevelse har alltid vært kjernen i vårt arbeid. I samarbeid med eksperter på ungdommer, psykisk helse og foreldreskap har vi skapt tjenester og policyer for å gi unge mennesker alderstilpassede opplevelser og foreldre robuste kontroller, sier Googles talsperson José Castañeda.

  En dame holder en mobiltelefon i hendene
  Foto: Petter Strøm / NRK
 • Simon Issát Marainen kultuvrebaalhkam åadtjoeh

  «Gunborg och Sten Rosenströms för norrländskt kulturstöd» nænnoestamme Simon Issát Marainen lea akte dejstie mij kultuvrebaalhkam dan jaepien åadtje, SVT Sápmi tjaala. Marainen jïh dïhte mubpien ålma mij baalhkam åadtje, Pär Hansson, gåabpatjahkh 25 000 kråvnah åadtjoejægan.

  Simon Issát Marainen – Iežáhuvvon áiggit
  Foto: Mads Suhr Pettersen / Sámi musihkkafestivála
 • Sámi Netflix-filbma logi buoremusaid gaskkas 71 riikkas

  Les på norsk.

  Sámi Netflix-filbma «Suoládeapmi» lea moatti beaivvis šaddan áiggiid buoremus lihkostuvvan gávppálaš sámi filbma.

  Filbma lea logi buoremusaid filmmaid searvvis 71 riikkas, earret eará USA:s, Kanádas, Stuorra-Británnias, Norggas ja Ruoŧas.

  Dan dieđiha filbmadahkki Elle Márjá Eira iežas Facebook-siiddus.

  Filmmas lea sáhka Davvi-Ruoŧa boazodoallobirrasis, ja almmuhuvvui riikkaidgaskasaččat bearjadaga.

  Sápmelaš filbmabargit ja sin lagamuččat ledje vuosttažat, geat besse oaidnit vuosttaš guhkes sámi Netflix-filmma.

  Risten-Alida Siri Skum spiller den unge Elsa i filmen "Suoládeapmi - Stöld"
  Foto: Carl-Johan Utsi / Netflix