Chess forlater Kautokeino

Chess forlater Kautokeino. Åtte ansatte kan miste jobben hvis de ikke flytter til Bergen. Men Kautokeino-ordføreren tror på en god løsning.

Aina Mathiesen Sara

Avdelingssjef ved Chess i Kautokeino, Aina Mathiesen Sara

Foto: Lasse Sikku / NRK

Chess legger ned sin samiske kundeserviceavdeling i Kautokeino. De åtte ansatte har fått tilbud om å flytte til Bergen hvor de kan fortsette å jobbe på Chess. Men ingen av de åtte ansatte har lyst til å flytte.

Aina Mathiesen Sara er sjef for Chessavdelingen i Kautokeino. Hun forteller at det er mye usikkerhet blant de ansatte nå.

– Da vi på fredag fikk høre at kontoret her i Kautokeino skal nedlegges, var det en trist stemning blant de ansatte. Mange er usikre med tanke på jobben, sier Sara.

Klemet Erland Hætta

Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Vi kan kreve samisk kundeservice

Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta har forhåpninger om at Chess ikke forlater kommunen.

– Etter møtet med Chess kom det frem at det er muligheter til å opprettholde avdelingen i Kautokeino. Hvis vi ikke klarer å overtale Chess eller andre teleoperatører til å ta over avdelingen, så skal vi klare å skaffe arbeid til disse åtte ansatte.

Påvirkningsmuligheter

Hætta mener at de har påvirkningsmuligheter overfor teleoperatørene hvis kommunen krever samisktalende kundeservice fra selskapet de kjøper teletjenester fra.

Hætta forteller at det ble diskutert et mulig samarbeid med kundeservicene til Chess og Netcom. Og det kan jo bety at det kommer enda flere arbeidsplasser til kommunen, mener ordføreren.

Ble lansert med brask og bram

I april i fjor feiret Chess fem års jubileum og lanserte samtidig den samiske kundeservicetjenesten. Daværende sametingspresident Aili Keskitalo uttalte da at det nye tilbudet til kundene er med å styrke det samiske språket.

Kautokeino-ordføreren Klemet Erland Hætta var da fornøyd med tilbudet og han mente sa at tilbudet vil bli brukt mye.