Hopp til innhold

Bevegede dommere etter sterk joik

Fire tårevåte dommere sendte Jon Henrik Fjällgren videre i gårsdagens premiere av «Talang Sverige».

Jon-Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren joiket sin beste venn Daniel, som gikk bort for få år siden.

Foto: Talang Sverige / TV3

(Se video lenger nede i saken!)

Joikeren Jon Henrik Fjällgren er fra Mittådalen, der han jobber som reindriftsutøver. I mandagens audition joiket han sin avdøde venn. Dette gjorde et sterkt inntrykk både på publikum og dommere.

– Det var min beste venn som gikk bort for 4-5 år siden, og som elsket min musikk. Han sa til meg at du må vise Sverige og verden din musikk, fordi du kan kunsten å åpne menneskers hjerter. Så det var egentlig han som fikk meg til å søka om deltagelse «Talang Sverige», opplyser Jon Henrik Fjällgren til oddasat.se.

Alle fire dommerne svarte et rungende JA til at han skulle videre i talentkonkurransen. «Talang Sverige»-dommer, danseren Tobias Karlsson, var så rørt at han hadde problemer med å holde seg etter Fjällgrens opptreden.

– Det var heftig, uttalte Tobias Karlsson med tårene rennende nedover kinnene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Begynte å joike som 14-åring

Han var tre måneder gammel da han ble adoptert fra Colombia til Sverige. Han ble mye mobbet under oppveksten og dette fortsatte til han var 15-16 år.

– Mobbingen kom kanskje av at jeg var fra et annet land eller fordi jeg var same. Jeg hadde rein og dette måtte jeg stadig minnes om, fortalte Fjällgren under gårsdagens TV3-sendte program.

Intressen for musikk fikk Jon Henrik Fjällgren allerede som liten. Joiken har alltid vært i hans liv, men det var først da han var 14 år at han begynte å joike første gangen.

Hittill har han gitt ut CD-plata «Onne vielle», som betyr lillebror på sørsamisk. Jon Henrik opplyser at han joiket sin avdøde venn Daniels joik i programmet. Dette fikk de fire jurymedlemmene til å felle noen tårer.

– Da jeg kom ut på scenen så fikk jeg et slikt tunnelsyn. Det var ikke på grunn av nervøsitet, men det var en følelse som jeg aldri tidligere har opplevd. Jeg tror at det var fordi jeg kom så nær Daniel som man kan komme som levende. Det føltes som om han var med meg der, så jag husker faktisk ikke i det hele tatt hvordan min fremtreden var. Det er veldig spennende for meg også å få se på opptakene, sier Fjällgren.

Jurymedlem og popsanger Shirley Clamp satte ord på det mange tenkte etter opptredenen.

– Jeg synes det er så heftig når man ikke behøver tekst som man forstår og likevel kan man bli berørt, uttalte Shirley Clamp i programmet.

Jakten på Sveriges største talent

«Talang Sverige» bygger på Simon Cowells format «Got Talent», som hadde premiære i USA 2006 og som hittill er blitt sendt i 54 land, blant annet Norge der programmet heter «Norske talenter».

Jakten på landets største talenter i Sverige ble denne gang innledet i november med en serie auditions på store arenaer rundt om i Sverige. Vinneren skal kåres senere i år i de avsluttende finalomgangene i Stockholm.

«Talang Sverige» produseres for TV3 av Fremantle Media Sverige, som også ligger bak tv-produksjoner som «Idol» og «X-factor» i Sverige.

Korte nyheter

 • Allaskuvla ovttasbargá ođđa prošeavttas

  Sámi Allaskuvla ovttasbargá Sámi Ráđiin ja International Work Group for Indigenous Affairsain (IWGIA) ođđa prošeavttas Indigenous Navigator in Sápmi, čállá Ságat. Ulbmil lea kártet sámi juridihkalaš dili Suomas, Norggas ja Ruoŧas «Indigenous Navigator» reaidduin.

  Allaskuvlla rektor Láilá Susanne Vars oaivvilda reaidu nanne sápmelaččaid rivttiid, ja addá maid sámi organisašuvnnaide reaidduid vákšut mo eiseválddit meannudit sámi rivttiid.

  Samisk høgskole i Kautokeino
  Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK
 • Bulkka ruoná tjuovgav vaddá Oslo pride ásadibmáj tjaktjaj

  Bulke mielas Oslon dåhkki pridav ásadit oajvvestádan tjaktjaj. Dav javllá staboajvve Harald Nilssen Oslo bulkkeguovlon.

  Oslo Pride ganugahteduváj biehtsemánon guoktalåkvidát biejve vuohtjusa maŋŋela Oslon ijá åvddåla.

  Nihtodime diehti ij la læhkám sihkar jut pride máhtá ásaduvvat.

  Dagen derpå etter skyting ved London pub i Oslo natt til 25. juni
  Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
 • Savnet person i fjellene i Jokkmokk

  En eldre person skal være savnet i fjellene i Jokkmokk kommune i Sverige, skriver SVT Sameradioen på deres hjemmesider. 68-åringen forlot Vaisaluokta i Jokkmokk kommune i Sverige forrige torsdag og skulle etter planen gå ned i Hellmobotn i Hamarøy kommune i Nordland. På bakgrunn av at personen verken har kommet frem eller hørt av seg til noen, etterlyses han derfor nå i sosiale medier. Sameradioen skriver at de ikke har fått bekreftet om det er startet søk av personen fra politiets side på svensk side. Politiet i Norge sier til NRK at de har mottatt informasjon om at en person skal være savnet, men at de ikke er involvert i saken og ikke kan bekrefte om det pågår søk etter vedkommende. NRK har ikke lyktes å fått tak i politiet i Sverige.