Olli tror på president-tittelen

Nå har Egil Olli startet de avsluttende forhandlinger med samarbeidspartnerne for å danne et flertall i Sametinget.

Egil Olli
Foto: Thor Thrane / NRK

I løpet av kvelden idag, regner Egil Olli fra Arbeiderpartiet (Ap) at bindende avtaler er gjort og at han blir den neste sametingspresident.

Ap, lista Nordkalottfolket, Árja, lista Samer bosatt i Sør-Norge og Åarjel-Saemiej Gielh, sitter nå på Sametinget og formulerer en sluttavtale som binder dem til flertallssamarbeid de neste fire årene.

Lette forhandlinger

Egil Olli sier at forhandlingene har vært lette og foregått i en god tone fordi alle samarbeidspartnerne har vært enige om de viktigste politiske sakene.

– Forhandlingene har ikke vært så vanskelige at jeg noen gang underveis vurderte å avslutte disse fordi at jeg ble tvunget til å vike de viktigste prinsippene mine, sier Olli.

HØR: Egil Olli

Han sier at de er innenfor regelverket selvom det skulle bli bare han som eneste mann i det nye rådet, men Olli avviser å fortelle hvem som blir i det nye rådet, men han benekter heller ikke at det kan bli fire kvinner, med Árjas Laila Susanne Vars som visepresident.

Innser nederlaget

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo

Foto: Thor Thrane / NRK

Norske Samers Riksforbunds (NSR) leder og presidentkandidat, Aili Keskitalo innser at hun og partiet må sitte i opposisjonen de neste fire årene.

– Slik det ser ut nå, så er vi forberedt til å arbeide i opposisjonen og faktisk så gleder vi oss til å ta fatt på den rollen og det gir oss gode muligheter til å fremme vår politikk, sier Keskitalo.

HØR: Aili Keskitalo

– Men, det er klart at hvis det skulle bli brudd mellom de som nå forhandler, så er vi klar til å forhandle om et flertall, sier Aili Keskitalo.