Hopp til innhold

Olli tror på president-tittelen

Nå har Egil Olli startet de avsluttende forhandlinger med samarbeidspartnerne for å danne et flertall i Sametinget.

Egil Olli
Foto: Thor Thrane / NRK

I løpet av kvelden idag, regner Egil Olli fra Arbeiderpartiet (Ap) at bindende avtaler er gjort og at han blir den neste sametingspresident.

Ap, lista Nordkalottfolket, Árja, lista Samer bosatt i Sør-Norge og Åarjel-Saemiej Gielh, sitter nå på Sametinget og formulerer en sluttavtale som binder dem til flertallssamarbeid de neste fire årene.

Lette forhandlinger

Egil Olli sier at forhandlingene har vært lette og foregått i en god tone fordi alle samarbeidspartnerne har vært enige om de viktigste politiske sakene.

– Forhandlingene har ikke vært så vanskelige at jeg noen gang underveis vurderte å avslutte disse fordi at jeg ble tvunget til å vike de viktigste prinsippene mine, sier Olli.

HØR: Egil Olli

Han sier at de er innenfor regelverket selvom det skulle bli bare han som eneste mann i det nye rådet, men Olli avviser å fortelle hvem som blir i det nye rådet, men han benekter heller ikke at det kan bli fire kvinner, med Árjas Laila Susanne Vars som visepresident.

Innser nederlaget

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo

Foto: Thor Thrane / NRK

Norske Samers Riksforbunds (NSR) leder og presidentkandidat, Aili Keskitalo innser at hun og partiet må sitte i opposisjonen de neste fire årene.

– Slik det ser ut nå, så er vi forberedt til å arbeide i opposisjonen og faktisk så gleder vi oss til å ta fatt på den rollen og det gir oss gode muligheter til å fremme vår politikk, sier Keskitalo.

HØR: Aili Keskitalo

– Men, det er klart at hvis det skulle bli brudd mellom de som nå forhandler, så er vi klar til å forhandle om et flertall, sier Aili Keskitalo.

Korte nyheter

 • Unnit áitagat pride vuostá

  Les på norsk:

  Politiija sihkarvuođabálvalus ain registrere áitagiid pride vuostá, muhto lohku lea unnit go diibmá. Dan muitalit Aftenposten:ii.

  – Leat registrerejuvvon kroava áitagat, leat dego terroráitagat, nu go terrorfallemat, muitala politiija sihkarvuođabálvalusa seniorráđđeaddi Eirik Veum.

  Muhto lohku njiedjá. Veum muitala ahte sis lea dakkár ipmárdus ahte pride áittalohku lea unnit go diibmá.

  Oslo politiijat leat ovtta oaivilis dasa.

  - Dán rádjái eai leat Oslo politiijat ožžon čielga, duođalaš áitagiid, dadjá doaibmi bálvalusaid jođiheaddji Martin Strand.

  Pride Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Færre trusler mot pride enn i fjor

  PST sier til Aftenposten at de fortsatt registrerer trusler mot pride, men antallet er mindre enn i fjor.

  – Det er registrert trusler som grenser opp mot det som er ulovlig, som å true med terror, forteller seniorrådgiver Eirik Veum i PST til avisen.

  Men antallet går nedover. Veum opplyser at PSTs inntrykk er at antallet pride-trusler er noe mindre enn i fjor.

  Noe også Oslo-politiet er enig i.

  – Per nå har ikke politiet i Oslo mottatt konkrete, alvorlige trusler, sier Martin Strand som er lederen for felles enhet for operative tjenester i Oslo politidistrikt. (NTB)

  Pride-paraden i Oslo 2018.
  Foto: NTB
 • Utslipp og forbruk fra fossilt brensel rekordhøyt i 2023

  Selv om fossilt brensel utgjorde litt mindre av verdens energimiks i fjor, ble forbruket rekordhøyt. Det ble også utslippene fra energiforbruk, viser rapport fra Statistical Review of World Energy.

  Rapporten viser at den fossile andelen i energimiksen utvikler seg ulikt i ulike regioner. I Europa falt den fossile andelen til under 70 prosent for første gang siden den industrielle revolusjon.