Nærmer seg presidentplassen

Ap fortsetter forhandlinger med fire andre lister for å til et flertallsstyre i Sametinget. Forhandlingene i dag gir grunnlag for dette.

Egil Olli
Foto: Sigve Nedredal / NRK

Det har vært flere møter mellom partene, som nå har vedtatt å fortsette forhandlingene om å danne et flertallsstyre i Sametinget med Arbeiderpartiets (Ap) Egil Olli som president.

På møtet i Alta i dag deltok Árja, Åarjel-Saemiej Gielh, Samer bosatt i Sør-Norge, Nordkalottfolket og Ap.

Sammen vil disse ha 20 representanter av totalt 39 representanter i Sametinget.

Grunnlag

Karin A. Karlsen

Forhandlingsleder Karin A Karlsen

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Aps forhandlingsleder Karin A Karlsen bekrefter at de har diskutert seg frem til et forhandlingsgrunnlag og at de derfor vil fortsette møtene.

– Alle partene er enige om å fortsette forhandlingene, og vi har oppnådd et grunnlag for det. Utover det ønsker vi ikke å kommentere om når vi er ferdige og om hva vi forhandler om, sier Karlsen.

Keskitalo på vent

En betenkt Aili Keskitalo, NSR.

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Flere av listene som nå forhandler med Ap har også hatt møter med Norske Samers Riksforbund (NSR), og noen vil fortsette samtalene med NSR.

NSR fikk 13 representanter mot Aps 14 og må derfor forhandle med flere lister en Ap for å oppnå et flertall på 20 representanter. Signalene som kommer fra de forskjellige møtene viser at Egil Olli nå er nærmere presidentplassen enn Aili Keskitalo.

Sametinget konstituerer seg onsdag 14 oktober.