Aili Keskitalo skal vinne tilbake makta

Landsstyret for Norske Samers Riksforbund vil ha Aili Keskitalo som sin presidentkandidat. Kandidaten selv svarer med å gå i tenkeboksen.

Aili Keskitalo NSR-landsstyre
Foto: NSR

– Jeg er glad for tilliten. Nå skal jeg vurdere situasjonen sammen med min familie, sier Aili Keskitalo.

Mer vil ikke Keskitalo utdype forespørselen om å gå inn i valgkampen som presidentkandidat for NSR.

GULDAL: Aili Keskitalo

– Hun har fått tre dager til å ta det opp med familien før hun kommer med et endelig svar, sier leder i NSR Silje Muotka.

Erfaren og dyktig

Lederen i NSR mener at organisasjonen trenger Keskitalos erfaring og lederstil for å vinne tilbake makta i Sametinget.

Ifølge Muotka er NSR spesielt fornøyd med Keskitalos innsats som den første kvinnelige presidenten i Sametinget. Organisasjonen mener at hun tør å prøve nye veier i politikken, og viser på en god måte kvinners muligheter og naturlige plass i politikken.

– I tillegg har hun markert seg sterkt politisk i opposisjonen, sier Muotka.

Keskitale valgte å trekke seg som president i 2007 etter store samarbeidsproblemer med enkeltmannslistene. Muotka mener at hun viste en politisk styrke ved å ta en avgjørelse som var til beste for hele Sametinget.

GULDAL: Silje Muotka

Bred enighet

Landsstyret har vært i kontakt med lokallagene, og lederen kan med sikkerhet si at det er en bred enighet om at Keskitalo skal fortsette som presidentkandidatur for NSR.

– Det har ikke dukket opp noen andre navn i denne prosessen, sier Muotka til NRK Sámi Radio.

Landsmøtet vil formelt ta den endelige avgjørelsen i oktober. Keskitalo er bosatt i Kautokeino, er gift og har tre barn.