Hopp til innhold

Tviler på FrP-samarbeid

Flyttsamelistas sametingsrepresentant, Per A Bæhr vil møte FrP for samtaler om et samarbeid på sametinget. Men Bæhr godtar ikke FrPs reindriftspolitikk.

Per A. Bæhr
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Flyttsamelista(FL) fikk to representanter til sametinget ved høstens valg, mens Fremskrittspartiet(FrP) fikk tre representanter.

Til helga vil de to partiene sammen med Høyres(H) ene representant møtes for å diskutere om det finns grunnlag for at de danner en fellesblokk og dermed blir en gruppe på seks representanter.

Tvilsom til FrP

FLs tillitsmann, Per A Bæhr sier at hvis de skal bli enige om en fellesblokk, så må FrP endre sin reindriftspolitikk. Partiet har programfestet at de vil avvkile reindriftsavtalen, Finnmarkseiendommen og nedlegge sametinget.

–De må på møtet nå til helga fortelle oss om de vil endre på sin reindriftspolitikk, hvis de ikke har noen planer om det, så tror jeg ikke vi kan samarbeide med dem, sier Bæhr.

HØR: Per A Bæhr

Reindrift for alle

Per Sandberg

FrPs nestleder Per Sandberg

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Da FrPs nestleder Per Sandberg besøkte sametinget før valget, sa han klart at FrP vil avvikle reindriftsavtalen og alle som var interessert og hadde kapital til det, kunne starte med reindrift.

Per A Bæhr ønsker at FrPs sametingsrepresentanter klarerer med partiet sentralt at de ikke ønsker å gjennomføre dette i denne sametingsperioden.

–Selv om jeg tviler at dette vil skje, så vil vi møte dem til helga for å høre hva de nå mener, sier Bæhr.

Kontakt med NSR

FL har vært og er fremdeles i kontakt med Norske Samers Riksforbund.

–Vi har tidligere samarbeidet med NSR og det har fungert meget bra og det hadde vært naturlig og fortsette det samarbeidet sier Per A Bæhr.

Korte nyheter

 • Unnit áitagat pride vuostá

  Les på norsk:

  Politiija sihkarvuođabálvalus ain registrere áitagiid pride vuostá, muhto lohku lea unnit go diibmá. Dan muitalit Aftenposten:ii.

  – Leat registrerejuvvon kroava áitagat, leat dego terroráitagat, nu go terrorfallemat, muitala politiija sihkarvuođabálvalusa seniorráđđeaddi Eirik Veum.

  Muhto lohku njiedjá. Veum muitala ahte sis lea dakkár ipmárdus ahte pride áittalohku lea unnit go diibmá.

  Oslo politiijat leat ovtta oaivilis dasa.

  - Dán rádjái eai leat Oslo politiijat ožžon čielga, duođalaš áitagiid, dadjá doaibmi bálvalusaid jođiheaddji Martin Strand.

  Pride Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Færre trusler mot pride enn i fjor

  PST sier til Aftenposten at de fortsatt registrerer trusler mot pride, men antallet er mindre enn i fjor.

  – Det er registrert trusler som grenser opp mot det som er ulovlig, som å true med terror, forteller seniorrådgiver Eirik Veum i PST til avisen.

  Men antallet går nedover. Veum opplyser at PSTs inntrykk er at antallet pride-trusler er noe mindre enn i fjor.

  Noe også Oslo-politiet er enig i.

  – Per nå har ikke politiet i Oslo mottatt konkrete, alvorlige trusler, sier Martin Strand som er lederen for felles enhet for operative tjenester i Oslo politidistrikt. (NTB)

  Pride-paraden i Oslo 2018.
  Foto: NTB
 • Utslipp og forbruk fra fossilt brensel rekordhøyt i 2023

  Selv om fossilt brensel utgjorde litt mindre av verdens energimiks i fjor, ble forbruket rekordhøyt. Det ble også utslippene fra energiforbruk, viser rapport fra Statistical Review of World Energy.

  Rapporten viser at den fossile andelen i energimiksen utvikler seg ulikt i ulike regioner. I Europa falt den fossile andelen til under 70 prosent for første gang siden den industrielle revolusjon.