Hopp til innhold

Sameflagg på Norges vugge

– Viktig og riktig at samenes nasjonaldag markeres i et så norsk, symboltungt miljø som Eidsvollsbygningen.

Sameflagg

Illustrasjonsfoto

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Konservator ved Eidsvoll 1814 , Torleif R. Hamre heiser det samiske flagget til topps når samenes nasjonaldag for tredje år på rad markeres ved Eidsvollsbygningen.

Eidsvollsbygningen

Eidsvollsbygningen

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

 – Mulig noen har negative reaksjoner på det, men vi mener det er viktig at det flagges med samisk flagg nettopp ved dette symboltunge stedet, sier Hamre.

Spent arrangør

Det er tredje året grunnlovsbygda inviterer til markering av samenes nasjonaldag 6. februar. I år er skoleklasser invitert, i tillegg til at man legger opp til et kveldsarrangement der det blir tale ved sametingsrepresentant Kirsti Guvsám og forfattermøte med Laila Stien.

Hamre sier publikumsoppslutningen har vært god de to foregående årende, og han er spent på om spesielt bokelskere kjenner sin besøkelsestid nå som novellekunstner Laila Stien kommer. 

Torleif Hamre

Torleif R. Hamre ved Eidsvoll 1814

Foto: Hanne Wollebekk

"Nordmennenes stat" 

Ingen samer var representert i Riksforsamlingen 1814, og den nye staten som ble grunnlagt i Rikssalen var lenge nordmennenes stat, skriver Eidsvoll 1814 i sin pressemelding.

– Men det har skjedd noe siden 1814, og det er viktig for oss ved Eidsvollsbygningen å ikke være for forsiktige.

– At samenes nasjonaldag feires nettopp her, viser utviklingen i det norske samfunnet og det norske demokratiet.

To nasjonaldager

Eidsvollsbygningen og 17.mai er uløselig knyttet sammen, og dette er for mange selve 17.-mai stedet. Men samens rettigheter som urfolk er nå grunnlovsfestet.

– For oss er det fint å ta det utgangspunktet at vi her skal feire også den andre nasjonaldagen i Norge, samenes nasjonaldag, sier Hamre.

Korte nyheter