– Lav terskel for samesjikane i Tromsø

Det sier leder i SSSR, som nå reagerer etter at en ung lederskikkelse skal ha spredd samevitser på Twitter.

Lillian Ballo

Lillian Ballo reagerer når en ung lederskikkelse med flere offentlige verv twittrer samevitser. Hun mener at terskelen for å sjikanere samer på Tromsø generelt er veldig lav.

Foto: Olga Tunina

– Terskel for å sjikanere samer i Tromsø-by er altfor lav.

Det sier leder Lillian Ballo i Samisk Studenters Forening i Tromsø / Sámi Studeanttaid Searvi Romssas (SSSR).

Hun har selv opplevd å bli sjikanert i Tromsø, da hun er same.

– Jeg hadde samisk sjal på meg, en kveld jeg var ute på byen. Da kom det en mann rett mot meg og sa «Æ liker ikke sama!», forteller Ballo.

I helga arrangerte SSSR julebord, og hun hørte hos en julebordsgjest som hadde fått slengt etter seg denne kommentaren. «Kor masse samer det e her! Ja, men nu e dem jo sivilisert ... enn så lenge».

Tvitret samevitser

Lillian Ballo reagerer når lederen for Amnestys ungdomsgruppe og nestleder for Tromsø Unge Venstre Synne Eilertsen sprer samevitser via hennes twitter-konto.

Les nordlyssaken: Amnesty-leder med samevitser

Ifølge Nordlys skal Eilertsen ha tvitret "hvorfor er samer så små? fordi de skulle passe inn i igloen vell! #logikk" og "hvorfor kalles de (samer, journ.anm.) en minoritet? fordi de er så kortvokste.."

– Det er ikke den rette tiden for å tvitre samevitser. Spesielt ikke for en som har flere offentlige verv, sier Ballo.

Negative «samedebatter»

Hun sikter til de negative «samedebattene» som oppstår i de ulike åpne nettdebatter når samiske saker løftes opp i mediesøkelys.

I det siste året, har de to store Tromsø avisene iTromsø og Nordlys, som kjent, hatt flere saker der de omtaler Tromsø kommunens søknad, om å bli innlemmet i samisk språkforvaltningsområde.

Litt over en uke siden ble avisen Harstad Tidende felt av Pressens faglige utvalg (PFU), fordi avisen hadde publisert et debattinnlegg av krenkede art.

Nylig har avisa Nordlys bestemt seg for at nettdebattantene ikke skal ha mulighet å ytre i deres nettdebattsider uten å identifisere seg selv.

Hersketeknikk – Ikke bli hårsår nå!

Åpne nettdebatter har sikkert vært til nytte for flere saker, men for de samiske sakene har debatten vært alt annet enn nyttig.

– Samer skal kunne tåle å høre ufine kommentarer, og hvis vi ikke godtar de ufine kommentarene, så blir vi kalt for hårsår, forteller Lillian Ballo.

Hun mener dette er en form for hersketeknikk, i stedet for å komme med saklig argument.