Hopp til innhold

– Joiken godt mottatt

Berit Risten Sara er overveldet og glad for den responsen hun har fått på sine opptredener under «Samiske dager i Hurdal».

Biret Risten Sara

SCENEJOIKER: Biret Risten Sara, her fotografert i annen anledning.

Foto: NRK

Foruten konsert på Uthaug kunstnersenter i går kveld, var også et besøk på skolen en del av programmet hennes.
– Også det ble en lystbetont og spesiell opplevelse, sier Berit Risten.

Joik på skolen

– Du vet, det er ikke elevene selv som velger seg joik som tema - det er det skolen og læreren som gjør.

Da er det obligatorisk oppmøte, uavhengig om temaet føles interessant eller ikke. Men elevene overrasket meg med sin åpenhet og positive holdning til joik, og mange ville faktisk lære seg å joike, forteller en opprømt Berit Risten, som også er leder for Juoigiid Searvi.

En av medarrangørene, filmregissør Ellen-Astri Lundby, syns det er alfa omega med et samisk arrangement i Hurdal.

Fra "Samiske dager i Hurdal"

Her står fra venstre; Ellen Astri Lundby, Ylva Soriano Lundby og Biret Ristin Sara.

Foto: Ellen-Astri Lundby

– Jeg tror at det er like viktig som at hele Norges befolkning burde vite mer om det samiske. Det er barn og unge som burde vite mer om dette. For oss var det naturlig å ta kontakt med skolen da vi visste at Berit Risten skulle komme hit, sier Lundby.

Jeg kjente til fra tidligere at Berit Risten hadde joikekurs med en 8.klasse, og de gledet seg og syntes det var så morsomt, og de joika så det ljoma godt på skolen der.

Samisk mor

Lundby har sine samiske røtter fra Alta-området. Som filmregissør er hun kjent for å laget den prisbelønte og personlige dokumentarfilmen "Min mors hemmelighet", som blant annet er vist på TV-2 i 2009, og handler om fornorskningen av samene – en historie som er fortalt gjennom historien til sin egen mor.

Oppfølgeren er filmen " Joikefeber " som har begeistret et stort publikum både i inn- og utland, var et av innslagene på kvelden i går. I denne filmen får man se, kort sagt, hvordan datteren tar til seg sin samiske identitet gjennom joiken.

"Dagene" avsluttes i dag.

En fornøyd Lundby oppsummerer de " samiske dagene " med å si at programmet totalt sett har vært veldig allsidig.

– Vi har hatt denne konserten med Berit Risten og filmen min er vist, men vi har også hatt om kunst, kunsthåndverk, smykker, samiske smykker og vi har hatt foredrag av en samisk fotograf.

Korte nyheter

 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK
 • Rektor: – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærere

  I den nye stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunn blir det nok en gang slått fast at det er stor mangel på samisklærer i Norge.

  Fordi få samiske elever har samisk gjennom hele skoleløpet og i videregående skole, er det store utfordringer med å få rekruttert nok samisklærere.

  Dette er en utfordring som rektor Linda Jacobsen ved Oslo samiske skole, som er en del av Nedre Bekkelaget skole, kjenner godt til.

  – Vi hadde utlyst en stilling nå, og fikk en kvalifisert søker. Men søkeren takket dessverre nei, sier Jacobsen.

  Skolen fikk nylig besøk av Sametinget og statsrådene i Kunnskapsdepartementet, som ville fortelle om den nye stortingsmeldingen.

  Flere av elevene, som fikk hilse på gjestene, ga uttrykk for at de kan tenke seg å bli samisklærere.

  Jacobsen mener det er viktig å ta elevenes engasjementet på alvor.

  Skolen merker stor interesse for å lære samisk i Oslo.

  – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærer. Vi har flere elever som ønsker opplæring i samisk. Vi skulle gjerne hatt flere lærer, sier hun.

  Over hele landet er det nå prekær mangel på samisklærere og førskolelærere.

  Stortingsmeldingen skal følges opp med tiltak av Sametinget og regjeringen (ekstern lenke - regjeringen.no).

  Linda Jacobsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Dømt for å misbruke stillingen til å skaffe seg sex

  En kommunal leder i Vest-Finnmark er dømt til ett års fengsel for å misbruke stillingen sin til å skaffe seg sex med en underordnet. Lagmannsretten har gitt ham to måneder kortere fengselsstraff en tingretten, fordi saken ble liggende lenge hos politiet. Mannen ga den langt yngre kvinnen sterke vanedannende medisiner, og hun gikk med på å ligge med ham minst fem ganger blant annet fordi hun trengte medisinene, går det fram av dommen. Mannen selv har benektet eller bagatellisert det meste, men lagmannsretten mener han ikke er troverdig. Han må betale kvinnen 180.000 kroner i erstatning.