NRK Meny
Normal

– Joiken godt mottatt

Berit Risten Sara er overveldet og glad for den responsen hun har fått på sine opptredener under «Samiske dager i Hurdal».

Biret Risten Sara

SCENEJOIKER: Biret Risten Sara, her fotografert i annen anledning.

Foto: NRK

Foruten konsert på Uthaug kunstnersenter i går kveld, var også et besøk på skolen en del av programmet hennes.
– Også det ble en lystbetont og spesiell opplevelse, sier Berit Risten.

Joik på skolen

– Du vet, det er ikke elevene selv som velger seg joik som tema - det er det skolen og læreren som gjør.

Da er det obligatorisk oppmøte, uavhengig om temaet føles interessant eller ikke. Men elevene overrasket meg med sin åpenhet og positive holdning til joik, og mange ville faktisk lære seg å joike, forteller en opprømt Berit Risten, som også er leder for Juoigiid Searvi.

En av medarrangørene, filmregissør Ellen-Astri Lundby, syns det er alfa omega med et samisk arrangement i Hurdal.

Fra "Samiske dager i Hurdal"

Her står fra venstre; Ellen Astri Lundby, Ylva Soriano Lundby og Biret Ristin Sara.

Foto: Ellen-Astri Lundby

– Jeg tror at det er like viktig som at hele Norges befolkning burde vite mer om det samiske. Det er barn og unge som burde vite mer om dette. For oss var det naturlig å ta kontakt med skolen da vi visste at Berit Risten skulle komme hit, sier Lundby.

Jeg kjente til fra tidligere at Berit Risten hadde joikekurs med en 8.klasse, og de gledet seg og syntes det var så morsomt, og de joika så det ljoma godt på skolen der.

Samisk mor

Lundby har sine samiske røtter fra Alta-området. Som filmregissør er hun kjent for å laget den prisbelønte og personlige dokumentarfilmen "Min mors hemmelighet", som blant annet er vist på TV-2 i 2009, og handler om fornorskningen av samene – en historie som er fortalt gjennom historien til sin egen mor.

Oppfølgeren er filmen " Joikefeber " som har begeistret et stort publikum både i inn- og utland, var et av innslagene på kvelden i går. I denne filmen får man se, kort sagt, hvordan datteren tar til seg sin samiske identitet gjennom joiken.

"Dagene" avsluttes i dag.

En fornøyd Lundby oppsummerer de " samiske dagene " med å si at programmet totalt sett har vært veldig allsidig.

– Vi har hatt denne konserten med Berit Risten og filmen min er vist, men vi har også hatt om kunst, kunsthåndverk, smykker, samiske smykker og vi har hatt foredrag av en samisk fotograf.