Hopp til innhold

– Vi kommer ikke til å jobbe videre med tverrkulturelt distriktmedisinsk helsesenter

– Det er ikke det vi har satt i gang med, forklarer Tysfjordordfører Tor Asgeir Johansen. Sametingsrådet har en helt annen oppfatning av saken.

Tor Asgeir Johansen og Henrik Olsen

Tysfjordordfører og leder av STH-utvalget Tor Asgeir Johansen og Sametingsråd Henrik Olsen (innfelt) er ikke helt enige om hva de samarbeider om.

Foto: Harrieth Aira / NRK

– Gjennom den dialogen som Sametingsrådet har hatt med STH-utvalget (ordførerne i Steigen, Tysfjord og Hamarøy), har vi oppfattet at dem er positive til å igjen ta opp arbeidet med et tverrkulturelt distriktmedisinsk senter (TDMS), sier Sametingsråd Henrik Olsen.

Tysfjordordfører og leder av STH-utvalget Tor Asgeir Johansen heller kaldt vann over TDMS-planene.

– Det blir ikke en videreførelse av TDMS-arbeidet og Tysfjord kommune har et vedtak som har stoppet det, sa ordføreren til NRK i dag.

Skrinlagt

I oktober 2013 vedtok Tysfjord kommune å skrinlegge planarbeidet om et tverrkulturelt distriktmedisinsk senter på Drag i Tysfjord.

14. februar i år hadde Sametingsrådet møte med STH-utvalget, med tema helsetilbud til den samiske befolkningen i Nord-Saltenregionen. I møtet ble det fra kommunenes side tatt initiativ til å se på planene om TDMS på nytt, og dermed bestemt at Sametingsrådet skal utnevne samiske representanter som sammen med STH-utvalget skal utgjøre et arbeidsutvalg.

Tysfjord-ordfører Tor Asgeir Johansen

– Vi kommer ikke til å jobbe videre med TDMS, det er ikke det vi har satt i gang med, sier Tysfjordordfører Tor Asgeir Johansen.

Foto: Sander Andersen/NRK

– Sametingsrådet ser veldig positivt på etablering av et TDMS i Nord-Salten, ut i fra at det er et veldig godt redskap for å oppnå likeverdige helsetjenester for den samiske befolkningen i det området, fortalte Sametingsråd Henrik Olsen til NRK tidligere i dag.

Avviser gjenoppstart

Tysfjordordføreren, som også er leder for STH-utvalget forteller at kommunen har andre planer når det gjelder å sikre likeverdige helsetjenester til befolkningen.

– Vi kommer ikke til å jobbe videre med TDMS, det er ikke det vi har satt i gang med. Men vi blir å se på mulighetene når vi bygger ut Dragstunet (i dag omsorgsboliger og avlastningsboliger, red.amn.) om det er noe vi kan samkjøre med Sametinget for å få gode, likeverdige helsetjenester.

Annen oppfatning

Henrik Olsen, Riddu

– Vi har oppfattet at dem er positive til å igjen ta opp arbeidet med et TDMS, forteller Sametingsråd Henrik Olsen.

Foto: Pia Tøhaug

Sametingsråden har en helt annen oppfatning av saken.

– Vi har blitt enig om å nedsette en arbeidsgruppe som består av de tre ordførerne og samiske representanter, som tar utgangspunkt i det arbeidet som er gjort med TDMS og se på hvordan man kan få realisert et sånt prosjekt, og hvordan man kan få kommunestyrene til å forankre det i de respektive kommunestyrene, sier Olsen.

Ikke videreførelse

Lederen for STH-utvalget forteller at STH-utvalget og Sametingsrådet har blitt enige om å se litt på det arbeidet som er gjort og om det er noe som dem kan komme frem til i fellesskap, og eventuelt presentere inn til kommunestyrene.

– Men det er ikke en videreførelse av TDMS-arbeidet, og Tysfjord kommune har et vedtak som har stoppet det. I vedtaket skal vi bygge ut Dragstunet og Prestegårdstunet (i dag omsorgsboliger og omsorgssenter, red.amn.), og i den prosessen å se om det er noe vi kan implementere for å få gode likeverdige helsetjenester.

– Hvordan vil du definere arbeidet som STH-utvalget har satt i gang med Sametinget?

– Det er litt tidlig å si så mye om det, fordi at vi ikke har hatt vårt første møte enda. Jeg kan ikke forskuttere noe. På forrige STH-møte var ikke Sametinget enda ferdig med sin del av jobben, svarer lederen for STH-utvalget.

Korte nyheter

  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima- og miljøminister under Stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi- og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.

  • Bjørn skutt i Porsanger

    I dag morrest ble en bjørn skutt i Porsanger, skriver Ávvir.

    Miljødirektoratet har gitt dispensasjon til felling av bjørn i Porsanger kommune i perioden 7. mai til 13. mai.

    Fagleder i Statens naturoppsyn region 8, Pär Nilsen, opplyser til NRK at bjørnen ble skutt straks etter kl. ni i morrest sydvest for Garnisonen i Porsanger. Det var en ung hannbjørn på rundt 60 kg.

    Bakgrunnen til fellingstillatelsen er en henvendelse fra reinbeitedistriktene 16, 14A og 14.

    I tillegg søkte Lakselv og Brennelv beitelag om fellingstillatelse.

    Loga sámegillii

    Bjørn skutt i Porsanger
    Foto: Pär Nilsen / SNO
  • Samisk film til Australia

    I dag offentliggjorde Sydney International Film Festival at filmen Eallogierdu / Tundraens voktere skal vises på fesitvalen.

    Filmen er tidligere vist på Toronto International Film Festival, Tromsø International Film Festival og Santa Barbara International Film Festival.

    Gjeterhytte som er med i filmen Eallogierdu - Tundraens voktere
    Foto: Pressebilde / Freedom From Fear Stories