Hopp til innhold

– Jeg har en flink mann

NSR`s presidentkandidat Aili Keskitalo roser ektemannen sin. – Han tar seg av hjemmet og barna mens jeg er borte, sier hun.

Aili Keskitalo med datteren Inga Ristin
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Aili Keskitalo er mor til åtte måneder gamle Inga Ristin. På bildet er hun knappe fire måneder og på ammebesøk hos moren sin på Sametinget.

Men i fremtiden vil Inga Ristin og hennes to søsken, bli hjemme hos far når mor reiser på møter.

– Heldigvis har jeg en mann som til tider stiller opp mer enn gjennomsnittsmannen, uten å oppleve det som en belastning, sier Keskitalo.

GULDAL: Aili Keskitalo om familie og politikk

Hun er stolt av å være gift med en mann som steller hjem og barn.

Lik yrkeskarriere

Flere sametingsrepresentanter har valgt å legge politikken på hylla. De mener det blir for tøft å kombinere familieliv med samepolitikk .

Keskitalo har derimot bestemt seg for å kjempe videre. Som nybakt mamma er hun klar for å konkurrere om presidenttittelen.

– Folk og familier er forskjellige, og jeg skjønner at for noen kan det bli vanskelig å være mye borte fra familien, sier Keskitalo.

Likevel mener hun at det er fult mulig å kombinere familieliv med politikk.

– Det er som med karrierelivet ellers. Det er krevende å ha en jobb som tar mye tid og krefter.

Les også: Flertallet i tenkeboksen

Ikke bare barna

Keskitalo er skeptisk til at familielivet er den eneste grunnen til at folk gir opp det politiske arbeidet.

Hun tror ikke at det er bare politikere med barn og familie som sliter med å få hverdagen til å gå i hop med oppgavene som følger de politiske vervene.

Som sametingsrepresentant må man være borte fra jobben i to måneder tilsammen i løpet av et år. For enkelte yrkesgrupper kan fravær og permisjon være problematisk.

– Det krever vilje og organisering, og sliter man med det, er det fort gjort at man sliter med motivasjonen også, sier Keskitalo.

Uttelling teller

Den tidligere sametingspresidenten mener også at egeninnsatsen er viktig for å trives i politikken.

– Jeg har opplevd at det er resultatene av jobben min som motiverer meg til å fortsette med politikk. Når jeg ser at min innsats bærer frukt, er det en motivasjosfaktor som man ikke finner andre steder, sier Keskitalo.

Korte nyheter

 • Sámediggi addá válddi váidit stáhta

  Les på norsk.

  Eanetlohku Sámedikkis addá válddi sámediggeráđđái váidit stáhta Muolkkuid elektrifiserema dihte.

  Nordkalottfolket ja Bargiidbellodat (Bb), jienastedje vuostá dasa ahte Sámediggi galgá sáhttit váidit stáhta.

  – Lea áibbas boastut go našuvnnalaš álbmotválljejuvvon orgána vuolggaha diggeášši iežas vuostá juoga láhkai, lohká Bb parlamentáralaš jođiheaddji Sámedikkis, Ronny Wilhelmsen.

  Sámediggepresideanta Silje Karine Muotka celkkii miessemánus ahte Muolkkut-mearrádus ii leat gustovaš, ja danin árvvoštallá cegget ášši stáhta vuostá.

  – Lea stuorra ášši mii buvttiha midjiide hui ollu hástalusaid areáladuohtademiid dáfus. Dat mielddisbuktá maiddái ollu eahpesihkarvuođa. Ii leat eará vuohki bissehit ášši, dajai Muotka dalle.

  Silje Karine Muotka har Sametinget bak seg

  Sametingspresidenten får fullmakt til å saksøke staten

  Sametinget mener regjeringa har brutt loven i Melkøya-saken. Nå kan de saksøke staten for første gang.

 • Ville avvise saken om Melkøya-søksmål

  15 av 36 representanter stemte for å avvise saken om Melkøya-søksmål mot staten på Sametinget i dag.

  Dermed ble det et flertall for at plenum skal behandle og debattere om Sametingsrådet skal få fullmakt for å vurdere søksmål mot staten i Melkøya-saken.

  Nordkalottfolket foreslo å avvise saken og fikk støtte fra representanter fra Arbeiderpartiet.

  – Nordkalottfolket er i mot elektrifisering av Melkøya. Men vi lever godt med å være politisk uenig med Regjeringen. For oss er det totalt uaktult å gå til sak for å få stoppet Regjeringens politiske visjoner og ambisjoner, sa Vibeke Larsen (Nkf).

  Samtidig understreker Larsen at Sametingsrådet ikke trenger fullmakt fra plenum til å vurdere søksmål mot staten. Rådet kan saksforberede en sak til plenum hvor den juridiske vurderingen inngår, og da be om fullmakt fra plenum.

  – Vi kan ikke se at det nå er sannsynliggjort brudd på lover som gir grunnlag for rettslig skritt mot regjeringen, sier Larsen.

  Ronny Wilhelmsen fra Arbeiderpartiet støtter Nordkalottfolket i at Sametingsrådet fritt kan vurdere om det er grunnlag for å gå til søksmål mot staten, så komme tilbake til plenum med det grunnlaget.

  NSRs parlamentarisk leder, Beaska Niillas, understreker fra talerstolen at søksmålet er grunnlagt på lovbrudd og ikke uenighet i politiske ambisjoner:

  – Her det snakk om lovbrudd og saksbehandlingsfeil. Det er på det grunnlaget Sametinget skal vurdere søksmål, sa Beaska Niillas og ber partiene om å støtte forslaget om å vurdere søksmål mot staten.

  – Det er lovbrudd at Sametinget ikke ble konsultert, som staten har plikt til etter Sameloven. I tillegg er det lovbrudd på grunnlag av petroleumsloven og plan- og bygningsloven.

  Vibeke Larsen på talerstolen i plenumssalen på Sametinget.
  Foto: Håkon Mudenia / NRK
 • Bymuseet i Bodø åpnes som Bådåddjo/Buvvda Musiedja 2024 med samisk kultur og kunst i fokus

  Onsdag 19. juni åpner Bymuseet i Bodø igjen etter en omfattende renoveringsprosess, og da i ny drakt som Bådåddjo/Buvvda Musiedja 2024. Konseptet lanseres i samarbeid med Árran julevsáme guovdásj spesielt for kulturhovedstadsåret.

  Utstillingene du kan oppleve fra og med åpningsdagen er «Å gi den rette form» av over 50 ulike samiske utøvere fra hele Sámeednam (Norge, Sverige, Finland og Russland), som presenterer ulike teknikker, «Håndverksbiennalen 2024» av et utvalg av håndverkere utvalgt av juryen fra Norges Husflidslag og «Bååstede - en tilbakeføring av pitesamiske gjenstander», som er gjenstander knyttet til duodje/håndverkstradisjon og kystsamisk tilpasning og er tilbakeført fra Norsk Folkemuseum til Árran. Utstillingen viser gjenstander med tilknytning til det pitesamiske området i Salten.

  I tillegg åpnet «Girjegumpi» (fra samisk girji, som betyr bok og gumpi, som betyr mobil liten bygning) utenfor museet i vår, av kunstneren Joar Nango og partnere.

  Utstillinger som åpner utover høsten er «Sápmi Triennale», «Skakke Folkedrakter», «Brudekroner og sølvkrager fra Sápmi», «RUOKTOT - Tilbakeføring av samiske trommer» og «Sammenhenger (context)».

  Nordlandsmuseet
  Foto: Øystein Nygård