– Jeg har en flink mann

NSR`s presidentkandidat Aili Keskitalo roser ektemannen sin. – Han tar seg av hjemmet og barna mens jeg er borte, sier hun.

Aili Keskitalo med datteren Inga Ristin
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Aili Keskitalo er mor til åtte måneder gamle Inga Ristin. På bildet er hun knappe fire måneder og på ammebesøk hos moren sin på Sametinget.

Men i fremtiden vil Inga Ristin og hennes to søsken, bli hjemme hos far når mor reiser på møter.

– Heldigvis har jeg en mann som til tider stiller opp mer enn gjennomsnittsmannen, uten å oppleve det som en belastning, sier Keskitalo.

GULDAL: Aili Keskitalo om familie og politikk

Hun er stolt av å være gift med en mann som steller hjem og barn.

Lik yrkeskarriere

Flere sametingsrepresentanter har valgt å legge politikken på hylla. De mener det blir for tøft å kombinere familieliv med samepolitikk .

Keskitalo har derimot bestemt seg for å kjempe videre. Som nybakt mamma er hun klar for å konkurrere om presidenttittelen.

– Folk og familier er forskjellige, og jeg skjønner at for noen kan det bli vanskelig å være mye borte fra familien, sier Keskitalo.

Likevel mener hun at det er fult mulig å kombinere familieliv med politikk.

– Det er som med karrierelivet ellers. Det er krevende å ha en jobb som tar mye tid og krefter.

Les også: Flertallet i tenkeboksen

Ikke bare barna

Keskitalo er skeptisk til at familielivet er den eneste grunnen til at folk gir opp det politiske arbeidet.

Hun tror ikke at det er bare politikere med barn og familie som sliter med å få hverdagen til å gå i hop med oppgavene som følger de politiske vervene.

Som sametingsrepresentant må man være borte fra jobben i to måneder tilsammen i løpet av et år. For enkelte yrkesgrupper kan fravær og permisjon være problematisk.

– Det krever vilje og organisering, og sliter man med det, er det fort gjort at man sliter med motivasjonen også, sier Keskitalo.

Uttelling teller

Den tidligere sametingspresidenten mener også at egeninnsatsen er viktig for å trives i politikken.

– Jeg har opplevd at det er resultatene av jobben min som motiverer meg til å fortsette med politikk. Når jeg ser at min innsats bærer frukt, er det en motivasjosfaktor som man ikke finner andre steder, sier Keskitalo.