NRK Meny
Normal

Reagerer mot Aps «bortforklaring» i fiskerirettighetsspørsmål

Fjordfolket og sjøsamer har såvisst «historiske fiskerettigheter», mener blant andre jusprofessor og doktorgradsstipendiat som NRK Sápmi har snakket med.

Sjarker i Vardø

Illustrasjonsfoto: Vardø havn

Foto: Atle Markeng / NRK

(Hør radiomagasinsak nederst i artikkelen – til dels på samisk)

Ny styreleder i Riddu Riđđu, Susann Funderud Skogvang

Doktorgradsstipendiat Susann Funderud Skogvang

Foto: Pressefoto

– Dette er å lure folk. Jeg er nesten fornærmet med tanke på det grundige arbeidet vi i Kystfiskeutvalget har gjort, sier tidligere medlem i Kystutvalget og nå doktorgradsstipendiat Susann Funderud Skogvang.

Hun kan på ingen måte akseptere at ledende Ap-politikere hevder at det kun er av akademisk interesse å snakke om «historiske rettigheter» til kyst- og fjordfiskere i Finnmark.

Både Ingalill Olsen og Helga Pedersen har uttalt at denne formuleringen kun er av akademisk art. Dette får blant andre Skogvang til å reagere.

– Jeg kjenner ingenting igjen i den avtalen som er foreslått, på bakgrunn av Kystfiskeutvalgets innstilling, sier det tidligere utvalgsmedlemmet til NRK Sápmi.

Hør doktorgradsstipendiat Skogvang her:

– De forsøker å bortforklare rettighetene

– Gå til retten om nødvendig – ta en rettslig prøving på det, uttaler professor Jørn Øyrehagen Sunde.

Jørn Øyrehagen Sunde

Professor Jørn Øyrehagen Sunde

Foto: Pressefoto

Dersom ikke politikerne aksepterer at fjordbefolkningen i Finnmark har «historiske rettigheter» til fiske, mener professoren at dette er den eneste utveien. Også Professor Sunde reagerer på hvordan ledende Ap-politikere avviser kravet om historiske rettigheter til kyst- og fjordfiskere i Finnmark.

Han hevder at Ap-politikere i Finnmark forsøker å bortforklare historiske rettigheter til fiskere i Finnmark, ettersom de hevder at det bare er av «akademisk interesse» å snakke om nevnte rettigheter.

Hør professor Jørn Øyrehagen Sunde her:

– I motsetning til politikere, så kan ikke domstolene bortforklare problematiske spørsmål. Derfor vil jeg anbefale å ta dette til retten om nødvendig, sier Sunde.

– Trur nesten det er en akademisk diskusjon

Dette har blant andre Ap-politikeren Ingalill Olsen sagt til NRK Sápmi i forhold til fiskerettighetsdebatten.

Hør Olsen og radiomagasinsak her (til dels på samisk):