Hopp til innhold

– Ikke attraktive nok

En ny næringsanalyse av samiske kommuner i Nord-Norge viser at det har vært en kraftig nedgang i både arbeidsplasser og befolkning de siste ti årene.

Rødskjær over Karasjok

Illustrasjonsbilde av Karasjok.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Samiske kommuner er ikke attraktive nok for å fremme bosetting, og det har innvirkning på næringslivet i områder. Der må samiske kommuner jobbe mer aktivt, sier Sametingets fungerende visepresident Marianne Balto (Ap).

Næringsanalysen er gjennomført av Telemarksforskning på oppdrag av Sametinget.

– Det holder ikke bare å jobbe med arbeidsplasser og tro at det i seg selv fremmer bosetningen. Det er veldig viktig å se helheten, hvor attraktive bosteder er, sier Balto.

Kraftig nedgang i befolkningen

Analysen viser at de 22 kommunene i det samiske området i Nord-Norge har hatt en kraftig nedgang i befolkningen de siste årene.

Sametingsråd Marianne Balto.

Fungerende visepresident Marianne Balto (Ap).

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er også blitt færre arbeidsplasser i kommunene fra 2000 til 2009. I landet som helhet har antall arbeidsplasser økt med 10 prosent i samme periode.

Et av hovedproblemene i det samiske området er at mange kommuner er lite attraktive som bosted. Mange flytter ut av de samiske kommunene, selv om arbeidsplassutviklingen er god.

– Det viser seg at selv om det er noen plasser hvor man får gode arbeidsmuligheter, så går folketallet ned. Det viser seg at det er attraktiviteten som må være i fokus, ikke bare arbeidsplassutvikling, påpeker Balto.

Liten lønnsomhet og etableringsaktivtet

Næringslivet i samiske områder skårer generelt dårlig på lønnsomhet og har en liten etableringsaktivitet.

I enkelte kommuner er det imidlertid en god næringsutvikling - som i Evenes i Nordland. De tre siste årene har Evenes også vært en attraktiv bostedskommune.

Jardar Jensen

Ordføreren i Evenes, Jardar Jensen (Høyre).

Foto: Malvin Eriksen / NRK

– Det skyldes at vi har arbeidet godt for å markedsføre Evenes på forskjellige måter ved å være i media og si at vi vil ha nye arbeidsplasser og vi vil ha nye innbyggere, sier ordfører Jardar Jensen (Høyre).

Evenes-ordføreren sier den største utfordringen for kommunen er å få ungdommen hjem igjen. I Evenes tilbyr derfor kommunen blant annet gratis kommunale tomter.

– Det er en pakke. De tar ikke bare det arbeidet. De vil ha noe å fylle resten av hverdagen sin med også, forklarer Jensen.

Attraktivitetspyramiden

Telemarkforskning har analysert utviklingen i det samiske området ved å bruke Attraktivitetspyramiden. Dette er en modell som forklarer steders utvikling gjennom stedenes attraktivitet for bosetting, besøk og bedrifter.

Kommunene i det samiske området består av kommuner med forskjellig profil. Noen er typiske besøkskommuner, andre bedriftskommuner eller bostedskommuner.

Mange kommuner har imidlertid hatt problemer med å trekke til seg bosetting og bedrifter i primærnæringene og industrien. Dette har ført til tap av arbeidsplasser i disse næringene, og forsterket utflytting.

Kommunene i det samiske området er for det meste små distriktskommuner langt utenfor vekstsentre. Slike kommuner må være ekstra attraktive for å unngå befolkningsnedgang.

Noen kommuner i det samiske området har hatt over middels samlet attraktivitet, som Hamarøy, Lavangen, Karasjok og Tana.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen