Hopp til innhold

Korridortråkkere på Sametinget

NSRs sametingsrepresentant, Rolf Johansen mener det er altfor mange korridortråkkere på Sametinget og derfor må budsjettet til administrasjonen reduseres.

Sametingets korridor
Foto: Thro Thrane / NRK

Sametinget behandlet budsjettet for 2010 idag og ikke uventet angrep opposisjonen prioriteringene til flertallet.

Det var spesielt økningene til politiske virksomheter og til administrasjonen, som hadde vekket en sterk harme spesielt fra Norske Samers Riksforbund (NSR).

Korridortraskere

Rolf Johansen

Rolf Johansen i korridoren

Foto: Thor Thrane / NRK

Den som tilkjenne gav denne harmen sterkest var kanskje representanten for Norske Samers Riksforbund (NSR), Rolf Johansen. Ordet ble oppfattet av de fleste i plenumssalen som en nedsettende beskrivelse av de ansatte på Sametinget.

HØR: Rolf Johansen

– Dette var ment som et billedspråk i den formidable økningen flertallet med Arbeiderpartiet (Ap) i spissen vil gjøre i 2010 når det gjelder økningen til administrasjonen, nærmere ni millioner kroner, sier Johansen. Han poengterte at nå var det nødvendig å støtte prosjekter ute blant folk.

Beklaget

Sametingspresident Egil Olli tok sterk avstand fra Johansens ordbruk og nærmest tvang han til å entre Sametingets talerstol for å beklage ordbruken.

– Jeg beklager hvis noen føler seg tråkket på tærne av det jeg sa, men jeg mener fremdeles at tiden ikke er inne for å øke bevilgninger til administrasjonen og politiske virksomheter, pengen skal ut av Sametinget, sier Rolf Johansen.

Skuffende av NSR

Marianne Balto

Rådsmedlem Marianne Balto

Foto: Thor Thrane / NRK

Rådsmedlem Marianne Balto (Ap) refset også Rolf Johansen og NSR. Hun er spesielt skuffet fordi det er NSR som i løpet av 18 år har ansatt de fleste på Sametinget.

– Jeg blir lei meg på vegne av de ansatte på Sametinget når politikere kommer med slike karakteristikker av dem på Sametingets talerstol, sier Balto.

HØR: Marianne Balto

– Utrolig skuffende å høre at slike nedsettende benevnelser om de ansatte kommer fra NSR som har regjert i Sametinget i 18 år og dermed ansatt de fleste som de nå kaller for korridortråkkere.

Aili må be om unnskyld

Marianne Balto sier at hun forlanger at NSRs parlamentariske leder Aili Keskitalo kommer med en offentlig unnskyldning overfor Sametingets ansatte for beskyldningene om at de tråkker korridorene på Sametinget med høye lønninger.

Korte nyheter

 • TV-kjendis ansatt som informasjonsleder i Motvind Norge

  Motvind Norge har ansatt Gaute Grøtta Grav som leder for informasjon og kommunikasjon i organisasjonen.

  Grøtta Grav er norsk musiker, programleder, realitydeltaker og lokalpolitiker. Han er kjent som mangeårig programleder for realityserien Farmen på TV 2.

  – Vindturbiner i norsk natur er en særdeles dårlig ide. Motvind Norge jobber for å bevare både urørt natur og områder der folk lever og ferdes. Det motiverer meg, sier Grøtta Grav (44).

  Motvind Norge er en partipolitisk uavhengig organisasjon med 18.000 medlemmer.
  Organisasjonens primære målsetting er å stanse utbyggingen av vindkraftverk i Norge.

  Erna Solberg i Møre og Romsdal med Gaute grøtta grav
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Forsker: Å droppe koronatesten kan koste deg dyrt

  Myndighetene sier de fleste ikke trenger å teste seg. Det mener lederen for Norges største koronastudie er svært uheldig.

  – Hvis du får korona, og i ettertid får long covid, vil du gjerne ha bildet av den testen, sier Lege og forsker Arne Søraas og legger til:

  – Hvis ikke er det ingen som kan dokumentere at du har hatt korona. Da stiller du svakt hvis du skal kreve erstatning.

  Søraas mener det er problematisk at myndighetene så klart og tydelig gir en anbefaling om å ikke teste seg.

  – Korona er fremdeles en ganske alvorlig sykdom. Jeg synes det er uheldig at det offisielle rådet er at man ikke skal teste seg, sier han til NRK.

  FHI skriver følgende om testing:

  «Det er ikke lenger en generell anbefaling til befolkningen om testing for korona.»

  Avdelingsdirektør Are Berg svarer NRK i en e-post at det viktige er at folk forholder seg til rådene som gjelder luftveisinfeksjoner generelt:

  «Hold deg hjemme hvis du har nyoppståtte luftveissymptomer og føler deg syk.».

  – Det er ikke riktig slik Søraas sier, at vi anbefaler å ikke teste seg. Det får være opp til den enkelte, skriver Berg.

 • Sámediggeráđđi oassálastá iđitdoaluide Oslos

  Otne oassálastá sámediggeráđđi Maja Kristine Jåma Demokratiija iđitdoaluide, maid lágidit Oslo Universitehtas diibmu gávccis. Dat lea arena gos sáhttá digaštallat demokratiija hástalusaid máhtolašvuođa vuođul. Lágideami fáddán lea álgoálbmogiid vuoigatvuođat Norggas, dan dieđihii Sámediggi.

  Maja Kristine Jåma
  Foto: Marie Louise Somby/Árvu / Árvu/NSR