Hopp til innhold

– Demonstrasjoner gavner samisk turisme

– Forrige ukes demonstrasjoner i Rovaniemi mot utnyttelsen av den samiske kulturen vil forhåpentligvis føre til at turistene mer vil søke etter de genuine samiske reiselivsproduktene.

Dát fitnodat lea suhttadan Guovdageainnu sátnejođiheaddji.

– Dette er et genuint samisk reiselivsprodukt, hevder Magne Svineng.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det tror styrelederen i Sápmi Park i Karasjok, Magne Svineng.

Svineng tror ikke at torsdagens demonstrasjon mot den grove utnyttelsen av samisk kultur i den finske turistindustrien vil skade de samiske reiselivsproduktene.

LES OGSÅ: – Demonstrasjonen vil få folk til å forstå

– Selger det genuint samiske

– Det tror jeg absolutt ikke. Kanskje heller tvertom. Markedet vil forhåpentligvis etterhvert skjønne at her vi her lenger vest har et bedre og mer genuint samisk reiselivsprodukt, sier Magne Svineng.

Styrelederen i en av de største aktørene på det samiske reiselivsmarkedet sier at de i Sápmi Park i Karasjok nå vurderer hvordan de skal takle det som skjedde i Rovaniemi i forrige uke. Blant annet vurderes det nå om de enda sterkere skal markedsføre det genuint samiske i sitt produkt.

– Vi vil vente enda en liten stund til for å se hvordan det går med denne debatten. Men det er ikke nok at bare vi i Sápmi Park utnytter dette i vår markedsføring. Vi må også få med oss de andre, som har genuine samiske reiselivsprodukter. Sammen med disse firmaene må vi ha en felles markedsføringssatsing for å fortelle markedet at det er vi som selger den ekte samiske kulturen, forklarer Magne Svineng.

Mot falsk samekultur

Demonstrasjon i Rovaniemi
Foto: Eilif Aslaksen

Torsdag i forrige uke deltok rundt 400 samiske ungdommer og politikere i en fredlig demonstrasjon i Rovaniemi i Nord-Finland. Demonstrantene mener at den fisnke turistindustrien nyttegjør seg den samiske kulturen på feil måte, blant annet ved finlendere kler seg ut med kofte og later som om de er samer.

I vinter ble Sápmi Park beskyldt for å ha "stjålet" Sápmi-navnet. Sápmi er nemlig det samiske navnet på Sameland. Blant annet valgte ordføreren i Kautokeino og sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund, Klemet Erland Hætta, å boikotte Rica-kjeden. Hotellkjeden er en av de største eierne i Sápmi Park.

Magne Svingeng tror likevel ikke at turistfirmaet i Karasjok vil bli skadelidende på grunn av demonstrasjonene i Rovaniemi.

– Vi har jo helt fra begynnelsen av forsøkt å bruke den kunnskapen som ligger i det samiske folket. Vi har også presentert den samiske historien på en ordentlig måte. Til daglig bruker vi blant annet ekte samekofter og de ansatte er selv samer. På denne måten prøver vi å kvalitetssikre produktet vårt etter beste evne, forklarer Svineng.

Korte nyheter

 • Sámi Netflix-filbma logi buoremusaid gaskkas 71 riikkas

  Les på norsk.

  Sámi Netflix-filbma «Suoládeapmi» lea moatti beaivvis šaddan áiggiid buoremus lihkostuvvan gávppálaš sámi filbma.

  Filbma lea logi buoremusaid filmmaid searvvis 71 riikkas, earret eará USA:s, Kanádas, Stuorra-Británnias, Norggas ja Ruoŧas.

  Dan dieđiha filbmadahkki Elle Márjá Eira iežas Facebook-siiddus.

  Filmmas lea sáhka Davvi-Ruoŧa boazodoallobirrasis, ja almmuhuvvui riikkaidgaskasaččat bearjadaga.

  Sápmelaš filbmabargit ja sin lagamuččat ledje vuosttažat, geat besse oaidnit vuosttaš guhkes sámi Netflix-filmma.

  Risten-Alida Siri Skum spiller den unge Elsa i filmen "Suoládeapmi - Stöld"
  Foto: Carl-Johan Utsi / Netflix
 • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

  Loga sámegillii.

  Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

  Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

  Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

  Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

  Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

  Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
  Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
 • Urfolksforum i New York: – Inuittungdom var viktige i arbeidet for hjemmestyre

  Loga sámegillii.

  – Jeg tror det er viktig å fokusere på urfolksungdom i den inuittiske konteksten i Nunavut i Canada. Inuittungdom var viktige i arbeidet for en avtale om landeiendom med canadiske myndigheter.

  Det sier Ms. Aluki Kotierk fra Canada til NRK. Hun er medlem av FNs permanente forum for urfolkssaker i periode 2023-2025 og jobber for urfolks rettigheter.

  Hvert år møtes urfolk fra hele verden i New York. I år er forbedring av urfolks rett til selvbestemmelse og å styrke urfolksungdoms stemmer tema for forumet.

  Som en del av reparasjonsarbeid etter urett mot urfolk, har Canada etablert Nunavut som et eget territorium for urfolk. I år ble den endelige avtalen med Canadas regjering signert.

  – De som startet diskusjonene og inuittbevegelsen var så unge som 19 år, sier Kotierk.

  – Det er viktig at ungdom husker hvor mye de kan bidra, og at de gjør livet bedre for oss innfødte, og øker rettighetene til innfødte.

  Aluki Kotierk
  Foto: Solveig Katarina Fossum Norberg / NRK