Hopp til innhold

– Dårlig markering av kvinnedagen

Sametinget får kritikk for ikke å markere den internasjonale kvinnedagen. De har selv vedtatt at de skal markere dagen, påpeker kvinneorganisasjonen Sámi NissonForum .

Sametingets småpartier og lister
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Organisasjonen mener derfor at Sametinget ikke etterkommer sine egne bestemmelser i likestillingsplanen.

Sámi NissonForum, som tidligere i uka arrangerte et større likestillingsseminar i Karasjok, hadde sett for seg at andre institusjoner skulle ta seg av markeringen i dag, 8. mars.

Les også: – Et eksempel på hersketeknikk

– Jeg stolte på at Sametinget ville gjøre noe spesielt for anledningen. De har jo selv bestemt at dagen skal markeres av Sametinget, sier Eriksen Lindi.

Presidenten står for markeringen

Hun viser til Sametingets plenum som i november i fjor vedtok handlingsplanen for likestilling. Der står det at Sametinget skal delta aktivt i likestillingspolitiske debatter, og at et av tiltakene er at Sametinget skal markere kvinnedagen.

Sametingspresident Egil Olli sier at han har markert dagen ved å skrive gratulasjoner på nettsidene til Sametinget.

– Der kommer det tydelig frem at Sametinget støtter den internasjonale kvinnedagen, sier Olli.

Les presidentens hilsninger her .

I tillegg hadde presidenten planlagt å markere dagen ved å delta på en duoddji-utstilling, som har vært arrangert på kvinnedagen i Kautokeino de siste årene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

duodji

DUODDJI-UTSTILLING AVLYST: Sametingspresident Egil Olli skulle delta på den årlige duoddji-utstillingen i anledning kvinnedagen i Kautokeino. Arrangementet ble avlyst i år.

Foto: Åse Pulk / NRK

– Dessverre viste det seg at arrangementet ble avlyst i år, og derfor fikk jeg ikke deltatt på noen kvinnedagsmarkering, sier Olli.

– For dårlig

Parlamentarisk leder for Norske Samers Riksforbund, Aili Keskitalo, synes det er for svakt av Sametinget.

– Jeg registrerer at presidenten har sendt hilsninger for dagen. Det synes jeg er veldig bra, men i forhold til likestillingsplanen hadde jeg nok høyere forhåpninger for dagen fra Sametingets side, sier Keskitalo.

Hun mener at Sametinget bør engasjere seg for den internasjonale kvinnedagen, på lik linje med den samiske nasjonaldagen.

– Sametinget har bestemt at de som institusjon ikke ønsker å stå for arrangementer i forbindelse med forskjellige markeringer, men at de kan bidra med økonomisk støtte til foreninger som vil arrangere noe, sier Keskitalo. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Aili Keskitalo

KRITISK: Aili Keskitalo mener at Sametinget bør engasjere seg mer i markeringen av kvinnedagen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Det mener Keskitalo hadde vært en god løsning for markeringen av kvinnedagen også. Hun synes at det var ekstra uheldig at Sametinget ikke bidro til å synliggjøre kvinnedagen på en bedre måte i år.

– Vi er midt i innspurten til Sametingsvalgene til høsten, og vi vet hvilken utfordring de kvinnelige politikerne står for i den anledningen, sier Kestitalo.

Korte nyheter

 • Unnit áitagat pride vuostá

  Les på norsk:

  Politiija sihkarvuođabálvalus ain registrere áitagiid pride vuostá, muhto lohku lea unnit go diibmá. Dan muitalit Aftenposten:ii.

  – Leat registrerejuvvon kroava áitagat, leat dego terroráitagat, nu go terrorfallemat, muitala politiija sihkarvuođabálvalusa seniorráđđeaddi Eirik Veum.

  Muhto lohku njiedjá. Veum muitala ahte sis lea dakkár ipmárdus ahte pride áittalohku lea unnit go diibmá.

  Oslo politiijat leat ovtta oaivilis dasa.

  - Dán rádjái eai leat Oslo politiijat ožžon čielga, duođalaš áitagiid, dadjá doaibmi bálvalusaid jođiheaddji Martin Strand.

  Pride Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Færre trusler mot pride enn i fjor

  PST sier til Aftenposten at de fortsatt registrerer trusler mot pride, men antallet er mindre enn i fjor.

  – Det er registrert trusler som grenser opp mot det som er ulovlig, som å true med terror, forteller seniorrådgiver Eirik Veum i PST til avisen.

  Men antallet går nedover. Veum opplyser at PSTs inntrykk er at antallet pride-trusler er noe mindre enn i fjor.

  Noe også Oslo-politiet er enig i.

  – Per nå har ikke politiet i Oslo mottatt konkrete, alvorlige trusler, sier Martin Strand som er lederen for felles enhet for operative tjenester i Oslo politidistrikt. (NTB)

  Pride-paraden i Oslo 2018.
  Foto: NTB
 • Utslipp og forbruk fra fossilt brensel rekordhøyt i 2023

  Selv om fossilt brensel utgjorde litt mindre av verdens energimiks i fjor, ble forbruket rekordhøyt. Det ble også utslippene fra energiforbruk, viser rapport fra Statistical Review of World Energy.

  Rapporten viser at den fossile andelen i energimiksen utvikler seg ulikt i ulike regioner. I Europa falt den fossile andelen til under 70 prosent for første gang siden den industrielle revolusjon.