Hopp til innhold

85-årig bokdebutant

Lemet Sárá har skrevet en bok om hvordan livet var for en fastboende same i gamle dager.

Sara H. Hætta

Sara Klemetsdatter H. Hætta signerer sine bøker på Finnmark Kontorservice i Kautokeino mandag.

Foto: Åse Pulk / NRK

Timingen kunne ikke vært mer perfekt. Julaften er bare fire dager unna, og folk tråler butikkene etter den helt spesielle julegaven til de helt spesielle.

Jordmor og radioveteran

Og akkurat i dag lanseres Sara Klemetsdatter Hætta (Lemet Sárá) bok, "Árbedieđut, muittut ja vásáhusat".

Lemet Sárá, i tillegg til å være kjent som Jordmor-Sara, laget de første faste samiske radiosendingene i Tromsø fra 8. november 1946.

De fastboendes historie

Hun har jobbet med boka det siste året, og alt er håndskrevet. I boken forteller hun om arbeidslivet blant fastboende samer, historier fra skolen, og andre minner fra barndommen.

Lemet Sárá mener det er en viktig bok, og hun ønsker at den skal bidra til å videreføre gammel tradisjonskunnskap til kommende generasjoner:

– Boken inneholder historier om arbeidslivet den gangen, og om hvorfor ting var slik de var. Det er mye kunnskap i boken, som er altfor dyrebart til å glemmes.

– Og det er skrevet så mange bøker om samer, men ingen har skrevet om de fastboende samenes liv. Hver gang det kommer ut en ny bok, handler den kun om reindriftssamer, sier Lemet Sárá.

Lemet Sárá

Manuset til boken er håndskrevet.

Foto: Åse Pulk, NRK

Er reindriftssamer hevet over andre?

Hun tar også opp noen vanskelige temaer i boken, spesielt følelsen av å være sett ned på i samiske samfunn:

– Reinriftssamer har til alle tider sett ned på de fastboende. Slik har det alltid vært, og kan hende det er slik den dag idag. Det er et viktig spørsmål og stille; er vi fortsatt der ?

Ledet av Nuortanásti

Lemet Sárá har skrevet etter den gamle samiske skrivemåten, slik hun lærte det fra det kristne tidsskriftet Nuortanasti som barn:

– Det var ikke på skolen at jeg lærte å lese samisk. Hjemme hadde vi alltid Nuortanasti, og jeg var vel ikke mer enn syv år gammel da mor begynte å abonnere på bladet til meg.

Forventer kritikk

I dag gis boken hennes endelig ut, og Sárá har gledet seg lenge til denne dagen. Men som andre bokutgivere, forventer hun også å måtte tåle kritikk for sitt verk:

– Ja, jeg venter å få kritikk jeg også. Folk pleier å være veldig flinke å gå ut og kritisere, men selv gidder de verken å skrive eller å jobbe, sier en spent debutant til NRK Sámi Radio.

Korte nyheter

 • Golmmas leat čađahan máttsámi oahpaheaddji oahpahusa

  Nord universitehtas leat golmmas čađahan máttasámi lektoroahpahusa.

  Sii leat vuosttas studeanttat geat dán oahpu leat čađahan, ja geain dál lea sihke formálalaš oahpaheaddji oahppu ja dasa lassin leat ollesoahppan oahpaheaddjit máttasámegiel fágas.

  Sii leat Maajja-Krihke Bransfjell, Vanja Tørresdal ja Ramona Kappfjell Sørfjell.

  – Dál gal lean hui ilus ja lea buorre dovdu go lean geargan oahpahusain, lohká Maajja-Krihke Bransfjell.

  Máttasámegiella lea sakka áitojuvvon giella ja máttasámegielat oahppan oahpaheaddjit váilot.

  – Beroštan hui olu sámi kultuvrras ja gielas. Danne háliidan dahkat dan maid mon sáhtašin, vai mu sámegiella seillošii ja nanusmuvašii, lohká Bransfjell.

 • Nytt søk etter savnede Stian Hole

  Lørdag formiddag gjenopptok politiet søket etter Stian Hole, som har vært savnet i nesten et år. Morten Hole, Stians bror, uttrykker håp om at familien endelig kan få svar på hva som har skjedd.

  Stian Hole ble sist sett 7. juni i fjor på overvåkningsbilder fra en Joker-butikk på Storjord i Hamarøy. To dager senere ble han meldt savnet av familien. Til tross for omfattende søk med hunder, droner og frivillige fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp, er han fortsatt ikke funnet.

  Tre personer er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap i saken. Politiets innsatsleder, Rolf Kristian Jensen, sier at de nå søker under gode forhold.

  Morten Hole forteller at et funn av broren vil bety mye, slik at familien kan få avsluttet denne vanskelige perioden og begynne sorgprosessen.

 • Stubb bovde Sámedikki mielde stáhtagalledemiide

  Suoma presideanta Alexander Stubb deaivvadii ikte Sámedikki ságádoallin, Pirita Näkkäläjärvi.

  Anáris soai deaivvadeigga ja áigeguovdilis sámeáššit ledje fáddán čoahkkimis.

  – Geahčadeimmet ovddusgovlui ja smiehtaimet ahte mo mii sáhttit nuppe dáfus suodjalit visot dan mii mis lea dáppe davvin, muhto maiddái ovddidit ja vuogáiduvvat boahtteáigái, lohká Näkkäläjärvi Yle Sápmái.

  Stubb maid lea bovden Sámedikki mielde olgoriikii stáhtagalledemiide.

  – Mii gal dajaimet ahte dat livččii hui positiiva vuohki buktit olles máilmmis ovdan sápmelaččaid ja eamiálbmogiid. Sávvamis mii beassat ovdánit dákkár ovttasbargguin, lohká Näkkäläjärvi.

  Stubb står foran en mørk blå gardin, ikledd blå dress og blått slips, han smiler stort. Han har på briller med sort innfatning og er en mann i 40/50-årene.
  Foto: Emmi Korhonen / AP