50.000 kvadratkilometer land erklært som et område beskyttet av urfolk

Australske myndigheter tillater nå Anangu-folket å beskytte sine hellige steder, vegitasjon og dyreliv rundt Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark.

Uluru

Uluru er tidligere kalt Ayers Rock og anses som et hellig fjell av australske urfolk. Nå er aboriginerne offisielt godtatt som beskyttere av et gigantisk område rundt fjellet.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

5 millioner hektar eller 50.000 km² Nordterritoriet i det sentrale Australia er erklært som et område beskyttet av urfolk.

Med dette får aboriginerne rett til å bevare steder som er vesentlige for deres kultur, opplyser den britiske avisen The Guardian.

Med dette har Australia 51 områder beskyttet av urfolk og disse dekker tilsammen 360.000 km² (36 millioner hectares), skriver nettstedet iolnews.

Til sammenligning har Norge et areal på 385.186 km². Norges største fylke, Finnmark, har et areal på 48.618 km².

En seremoni ble torsdag holdt i et fjerntliggende sted mellom Uluru og den vestaustralske grensen.

Seremonien markerte også at Anangu-folket vil få økonomisk støtte fra regjeringen til bevaringen av området i Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark.

– Vi har et sterkt ønske om å lære de unge å vokte stedet på en skikkelig måte. De må komme seg ut dit for blant annet vite hvor vannhullene og andre viktige steder ligger, uttalte Janie Miama til nyhetsbyrået AAP.

I The Central Land Council mener de at det nye vernede området vil være med på å hjelpe Anangu-folket å bevare sin tradisjonelle kultur.