Hopp til innhold

50.000 kvadratkilometer land erklært som et område beskyttet av urfolk

Australske myndigheter tillater nå Anangu-folket å beskytte sine hellige steder, vegitasjon og dyreliv rundt Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark.

Uluru

Uluru er tidligere kalt Ayers Rock og anses som et hellig fjell av australske urfolk. Nå er aboriginerne offisielt godtatt som beskyttere av et gigantisk område rundt fjellet.

Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP

5 millioner hektar eller 50.000 km² Nordterritoriet i det sentrale Australia er erklært som et område beskyttet av urfolk.

Med dette får aboriginerne rett til å bevare steder som er vesentlige for deres kultur, opplyser den britiske avisen The Guardian.

Med dette har Australia 51 områder beskyttet av urfolk og disse dekker tilsammen 360.000 km² (36 millioner hectares), skriver nettstedet iolnews.

Til sammenligning har Norge et areal på 385.186 km². Norges største fylke, Finnmark, har et areal på 48.618 km².

En seremoni ble torsdag holdt i et fjerntliggende sted mellom Uluru og den vestaustralske grensen.

Seremonien markerte også at Anangu-folket vil få økonomisk støtte fra regjeringen til bevaringen av området i Uluru-Kata Tjuta nasjonalpark.

– Vi har et sterkt ønske om å lære de unge å vokte stedet på en skikkelig måte. De må komme seg ut dit for blant annet vite hvor vannhullene og andre viktige steder ligger, uttalte Janie Miama til nyhetsbyrået AAP.

I The Central Land Council mener de at det nye vernede området vil være med på å hjelpe Anangu-folket å bevare sin tradisjonelle kultur.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen