Hopp til innhold

Masaier sier de må flytte fra eget land

40.000 masaier i Tanzania må flytte fra hjemlandet sitt innen nyttår.

Mama Sara, skoleåpning

Flere tusen masaier tvinges nå til å flytte fra hjemlandet Tanzania. Her et bilde fra da den samiske kvinnen Gunhild Berit Sara Buljo åpnet en skole i Loliondo-området.

Foto: Mika Saijets

Og årsaken er det mange som reagerer på:

Kongefamilien i Dubai ønsker nemlig å bruke landeområdet rett utenfor nasjonalparken Serengeti som jakt- og safaristed.

Landeområdet tilhører, sett med historiske øyne, masaiene, og deres forfedre er gravlagt på nettopp dette området.

Det er ikke lenger siden enn i fjor at naturaktivister verden over feiret at regjeringen snudde i planene om å bruke et 1500 kvadratmeter stort område til luksus-safari.

Nå har derimot selskapet Ortelo Business Corporation i De forente arabiske emirater, som har spesialisert seg på jakt og safari, lovt bort området. De skal være nært relatert til kongefamilien.

Les også: - Jentebarn tvangsgiftes bort mot kyr

Samtale i dag

Og regjeringen lar seg tydeligvis ikke rokke denne gangen. Nå ber de masaiene om å flytte innen nyttår. Det har skapt konflikt, og i dag skal representanter for masaiene i møte med Tanzanias president, Mizengo Pinda. Der skal de fortelle at de er avhengige av området de bor på - for å dyrke mat og fôre dyrene.

Regjeringen har tilbudt omlag 4 millioner kroner - én milliard shilling, som en slags erstatning til masaiene, som angivelig var ment til å gå til sosio-økonomiske prosjekter.

Det har masaiene takket nei til.

- Jeg føler meg forrødt. En milliard er veldig lite og du kan ikke sammenligne penger med land. Det er vår arv. Våre mødre og bestemødre er begravd på dette området, sier Samwel Nangiria, talspersonen for en lokal organisasjon til The Guardian.

Kart

Det er her i Loliondo-området i Tanzania at 40.000 masaier nå har fått beskjed om å flytte.

Foto: Google Maps

Flere drept

Ortelo Business Corporation skal visstnok ha besøkt Loliondo-området i Tanzania gjentatte ganger, og ifølge The Guardian skal også prins Andrew ha vært på besøk.

Det har ført til økt motstand fra masaiene sin side, og flere aktivister har blitt drept.

- Jeg vil kjempe for samfunnet mitt. Og er enda mer gira på å gjøre det enn tidligere. Masaiene vil nå spørre statsministeren om løftet han ga til oss i fjor. Hva har skjedd med løftet? Var det ett et-års-løfte eller gjaldt det for evig tid?

I 2015 er det valg i Tanzania, og mange håper nå på at det kan redde masaiene fra å måtte flytte.

- Masaiene er avbildet på enhver turistplakat for Tanzania. Samtidig vil regjeringen kaste dem ut av landet sånn at utenlandske kongelige kan jakte på elefanter. To millioner mennesker over hele verden støtter masaienes krav til president Jakaya Kikwete om å la dem få være på landet der de alltid har bodd. Å behandle masaiene som uønsket vil være en katastrofe for Tanzanias renommé, sier Alex Wilks, kampanjedirektøren for Avaaz til The Guardian.

Korte nyheter

 • Buollinalárbma Sámedikkis

  Sámedikkis čuojai disdat gaskabeaivvi buollinalárbma ja buollinčáskadeaddjit manne dohko. Doppe lei buollinhádja, muhto eai gávdnan suova eai ge lieggasa, muitala operašuvdnajođiheaddji Karl Edvard Eriksen Balto.

  Dál leat biggoheame vistti, ja loahpahit ášši.

  Sámediggedirektevra Inger Máret Eira Åhren čilge ahte sii eai sáhte dahkat maidege eará go eai dieđe gos hádja boahtá.

  – Mis leat hui sensitiivvas buollinalárpmat mat dieđihit njuolga buollinčáskadeddjiide jus fas šaddá mihkkege, lohka Eira Åhren.

  Les på norsk her.

  Karl Edvard Balto
  Foto: Lasse Nils Østmo / NRK
 • Brannutrykning på Sametinget

  Brannvesenet rykket ut til Sametinget etter alarmen gikk tirsdag ettermiddag. På stedet var det verken røyk eller varme, men en svidd lukt.

  De lufter nå ut lukta, så henlegger de saken, forteller operasjonsleder Karl Edvard Eriksen Balto til NRK Sápmi.

  Sametingsdirektør Inger Marit Eira Åhren forklarer at de ikke kan gjøre noe mer når de ikke vet hva lukta kommer av.

  – Vi har veldig sensitive brannalarmer som automatisk varsler brannvesenet dersom noe skjer, sier Eira Åhren.

  Loga sámegillii dás.

  Karl Edvard Balto
  Foto: Lasse Nils Østmo / NRK
 • – Netthets truer den samiske ytringsfriheten

  – Det er en trussel mot den samiske ytringsfriheten at noen velger å avstå fra den offentlige debatten.

  Det sier sametingsråd Maja Kristine Jåma (NSR). Jåma sier de ser økende hatytringer og netthets mot samer, og tror mange kvier seg for å delta i debatten som følge av det.

  – Nå er jeg politisk aktiv, så jeg kan på en måte forvente en sånn reaksjon, men jeg tror mange, særlig yngre, ikke deltar i samfunnsdebatten nettopp på grunn av reaksjonene man får, sier hun.

  Loga sámegillii.

  Maja Kristine Jåma
  Foto: Elli-Jonna Irmelin Jannok-Joma / Privat