Masaier sier de må flytte fra eget land

40.000 masaier i Tanzania må flytte fra hjemlandet sitt innen nyttår.

Mama Sara, skoleåpning

Flere tusen masaier tvinges nå til å flytte fra hjemlandet Tanzania. Her et bilde fra da den samiske kvinnen Gunhild Berit Sara Buljo åpnet en skole i Loliondo-området.

Foto: Mika Saijets

Og årsaken er det mange som reagerer på:

Kongefamilien i Dubai ønsker nemlig å bruke landeområdet rett utenfor nasjonalparken Serengeti som jakt- og safaristed.

Landeområdet tilhører, sett med historiske øyne, masaiene, og deres forfedre er gravlagt på nettopp dette området.

Det er ikke lenger siden enn i fjor at naturaktivister verden over feiret at regjeringen snudde i planene om å bruke et 1500 kvadratmeter stort område til luksus-safari.

Nå har derimot selskapet Ortelo Business Corporation i De forente arabiske emirater, som har spesialisert seg på jakt og safari, lovt bort området. De skal være nært relatert til kongefamilien.

Les også: - Jentebarn tvangsgiftes bort mot kyr

Samtale i dag

Og regjeringen lar seg tydeligvis ikke rokke denne gangen. Nå ber de masaiene om å flytte innen nyttår. Det har skapt konflikt, og i dag skal representanter for masaiene i møte med Tanzanias president, Mizengo Pinda. Der skal de fortelle at de er avhengige av området de bor på - for å dyrke mat og fôre dyrene.

Regjeringen har tilbudt omlag 4 millioner kroner - én milliard shilling, som en slags erstatning til masaiene, som angivelig var ment til å gå til sosio-økonomiske prosjekter.

Det har masaiene takket nei til.

- Jeg føler meg forrødt. En milliard er veldig lite og du kan ikke sammenligne penger med land. Det er vår arv. Våre mødre og bestemødre er begravd på dette området, sier Samwel Nangiria, talspersonen for en lokal organisasjon til The Guardian.

Kart

Det er her i Loliondo-området i Tanzania at 40.000 masaier nå har fått beskjed om å flytte.

Foto: Google Maps

Flere drept

Ortelo Business Corporation skal visstnok ha besøkt Loliondo-området i Tanzania gjentatte ganger, og ifølge The Guardian skal også prins Andrew ha vært på besøk.

Det har ført til økt motstand fra masaiene sin side, og flere aktivister har blitt drept.

- Jeg vil kjempe for samfunnet mitt. Og er enda mer gira på å gjøre det enn tidligere. Masaiene vil nå spørre statsministeren om løftet han ga til oss i fjor. Hva har skjedd med løftet? Var det ett et-års-løfte eller gjaldt det for evig tid?

I 2015 er det valg i Tanzania, og mange håper nå på at det kan redde masaiene fra å måtte flytte.

- Masaiene er avbildet på enhver turistplakat for Tanzania. Samtidig vil regjeringen kaste dem ut av landet sånn at utenlandske kongelige kan jakte på elefanter. To millioner mennesker over hele verden støtter masaienes krav til president Jakaya Kikwete om å la dem få være på landet der de alltid har bodd. Å behandle masaiene som uønsket vil være en katastrofe for Tanzanias renommé, sier Alex Wilks, kampanjedirektøren for Avaaz til The Guardian.

Korte nyheter

 • Starter snart innspilling i «Lapplands Helvete»

  Spillefilmen «Sulis» handler om et opprør som endret historien. Filmen skildrer historien om arbeideropprøret i Sulitjelma i perioden 1890-1907. «Sulis» tar for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Arbeiderhistorien i Sulitjelma fikk stor betydning for fremveksten av fagbevegelsen i Norden.

  Nå er innspillingsdato klar, skriver Saltenposten. 18. mars starter innspillingen i Målselv, og før påske fortsetter filmingen i «Lapplands Helvete», som arbeiderne kalte Sulitjelma.

  Filmen skal i tilegg til Målselv og Sulitjelma gjøre opptak i gruvene på Røros og en sekvens i Riga i Latvia.

  Regissør Nils Gaup startet med manusjobbing for 12 år siden, da med arbeidstittelen «Arbeiderkamp». Manusforfatter er Christoffer Grøndahl, som også har skrevet manus til «Kampen om Narvik», «Villmark», «Børning» og «Nokas». Filmen produseres av Storyline Nor AS, og har et budsjett på rundt 50 millioner kroner.

  Castingen er de ikke helt klar med og trenger derfor fortsatt statister. – Vi trenger fortsatt statister så her kan folk melde seg. Det er fortsatt fullt mulig å bli med i filmen, sier Tom Vidar Karlsen i Storyline Nor til Saltenposten.

  Filmplakat (teaser) for storfilmen Sulis.
  Illustrasjon: Storyline NOR
 • Muohtarido Ivgobadán E6 rahten

  Muohtarido la vierram E6 rahtáj Ivgobadán Omasvuona suohkanin. Bulkke ij jáhke nágin la ridos váldeduváj, valla dat huoman guoradallá. Ulmusj gut lij bájken ridov vuojnni. Sån javllá sån la sihkar ij aktak lij rahte nanna gå rido vieraj. Rahte l stekkan, tjállá bulkke Twitterin.

 • 13 337 ådå viesádijda njåmmum

  Maŋemus jánndurin tjáledum lli 13 337 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Lávvodagá li 224 viesáda koronanjoammoma diehti skihppijvieso sisi tjáledum.

  En PCR-maskin analyserer prøver for Covid19 ved mikrobiologisk laboratorium ved Nordlandssykehuset i Bodø.
  Foto: Ola Helness / NRK