40.000 masaier får bli i Tanzania

En tweet fra Tanzanias president, Jakaya Kikwete, bekrefter det mange de siste ukene har gått og håpet på: at 40.000 masaier skal få bli boende på egen jord.

Mama Sara, skoleåpning

Fra Mama Saras skoleåpning i Loliondo, Tanzania.

Foto: Mika Saijets / NRK

NRK Sápmi skrev i forrige uke om flere titalls tusen masaier som sto i fare for å måtte flytte fra sitt eget område i Tanzania.

Årsaken var at kongefamilien i Dubai ønsket å bruke landeområdet, Loliondo, som jakt- og safaristed.

Det er selskapet Ortelo Business Corporation i De forente arabiske emirater, som har spesialisert seg på jakt og safari, som først lovte bort området. De skal være nært relatert til kongefamilien.

Les også: Titusener masaier tvangflyttes fra eget hjem

Mange reagerte på at presidenten ikke tok til ordet og avkreftet ryktene.

Nå kan masaifolket og deres støttespillere juble. Presidenten postet nemlig dette innlegget på twitter sist søndag:

Twitter
Foto: Printscreen Twitter

"Regjeringen har aldri, og kommer heller aldri, til å planlegge tvangsflytting av masaiene fra deres historiske landeområde."

«Mama Sara» bekymrer da rikfolk har kjøpt opp landområdene til Tanzanias urbefolkning.

Global støtte

Kampen om masaienes land har pågått i over to år, og ifølge Avaaz, en internasjonal interesseorganisasjon, har 2,3 millioner mennesker underskrevet kampanjen mot tvangflytting.

Avaaz kampanjesjef, Sam Barratt, har uttalt at presidentens tweet er et gjennombrudd for masaiene.

- For første gang på 20 år har de blitt lovt av presidenten at de er trygge.

Loliondo-området det er snakk om, er om lag ca 15-16.000 km2 i areal, og er omtrent like stort som Kautokeino og Karasjok kommuner til sammen.

Kinas president Xi Jinping og Tanzanias Jakaya Kikwete

Tanzanias president, Jakaya Kikwete.

Foto: Lang Hongguang / Ap

I forrige uke fortalte Gunhild Berit Sara Buljo, eller "Mama Sara" som hun blir kalt, om situasjonen til NRK Sápmi.

Hun har lenge engasjert seg sterkt for masaiene i Tanzania, og har åpnet flere skoler i Loliondo-området.

– Dette berører de fattigste barna som bor langt unna tettstedet Loliondo. Det berører de masaiene som har bodd i de områdene i flere generasjoner.

Valg 2015

Mange spør seg nå hva som fikk presidenten til å endre mening, og om han tok noe standpunkt til saken i utgangspunktet. Flere spekulerer i om det er neste års valg som har fått Kikwete til å la masaiene få bli.

- Masaiene er avbildet på enhver turistplakat for Tanzania. Samtidig vil regjeringen kaste dem ut av landet sånn at utenlandske kongelige kan jakte på elefanter. To millioner mennesker over hele verden støtter masaienes krav til president Jakaya Kikwete om å la dem få være på landet der de alltid har bodd. Å behandle masaiene som uønsket vil være en katastrofe for Tanzanias renommé, sier Alex Wilks i Avaaz.

Studiogjest på Ođđasat

Korte nyheter

 • Dollavárri ealáskan Indonesiijas

  Java sullos Indonesiijas báhtarit olbmot baluin dollaváris mii lávvardaga ealáskii. Báikkálaš TV-stášuvdna lea sádden ealligovaid filbmejuvvon giehtatelefovnnain, mas oaidná olbmuid geat vihket eret gudnabalvvas. Semeru dollavárri ealáskii bearjadaga.

  Vulkanutbrudd i Indonesia
  Foto: HANDOUT / AFP
 • Eaminissonat gillájit veahkaválddi

  Eambbogo 80 proseantta USA eamiálbmotnissoniin lohket sii leat vásihan veahkaválddi iežaset eallimis. Muhtin reserváhtain lea veahkaváldi nissoniid vuostá logi geardde bajábeale nationála dási, čállá Al Jazeera. Oassi váttisvuođas lea, ahte eamiálbmot politiiját ja dikkit eai sáhte dahket maidige jus ii-eamiálbmot vearredahkki verroša reserváhtain.

  Urfolkskvinne blir skylt med vann i ansiktet
  Foto: Adam Alexander Johansson