10.000 laks døde under avlusing

10.000 laks døde sist uke under én enkeltstående avlusingsprosess i Tysfjord. Ifølge rapporten inntraff døden etter en stressituasjon hos laksen.

Avlusing tok livet av 10.000 laks i Tysfjord denne uken. Bildet er tatt under avlusing ved en annen

Avlusing tok livet av 10.000 laks i Tysfjord denne uken. Bildet er tatt under avlusing ved en annen anledning.

Foto: Viggo Vikholt

Under avlusing av et oppdrettsanlegg i Tysfjord denne uken døde 10.000 laks. Ifølge rapporten som Mattilsynet har fått fra oppdrettsselskapet Ellingsen Seafood dreier det seg om et uhell der den direkte årsaken ikke skal være kjemikaliebruk.

Daglig leder i Ellingsen Seafood, Line Ellingsen, forteller at etter endt behandling med hydrogenperoksid ble fisken stresset og søkte ned mot notbunnen der den døde.

– Der ble det så mye press på fisken at den døde. Og under den operasjonen mistet vi ca 10.000 fisk. Vi vet at det skjer tid om annet at det oppstår en stressituasjon som er uforklarlig. Det er gjerne helt på slutten av behandlingen hvor alt skal være greit.

Daglig leder i Ellingsen Seafood Line Ellingsen

Daglig leder i Ellingsen Seafood Line Ellingsen

Foto: Knut Eirik Olsen / NRK

Normal situasjon igjen

Under avlusingen denne uken ble det benyttet presenning rundt merden hvori kjemikaliene blir pumpet. Line Ellingsen beklager hendelsen med laksedød, og understreker at situasjonen ved anlegget er på det normale igjen.

– Vi tar dette på største alvor. Det å ha en god lusebekjempelse og en plan for det er noe som vi setter høyt, og som vi etterstreber. Vi synes jo dette er veldig beklagelig. Vi har fått fjernet den døde fisken og rapportert til Mattilsynet som pålagt. Situasjonen er igjen på det normale, og den andre fisken i merden har det bra.

Mattilsynet følger opp

Etter det NRK erfarer var det 117.000 laks i den merden i lokaliteten "Bjørkvik" som ble behandlet. Mattilsynet bekrefter å ha fått rapport om hendelsen, og har ingen indikasjoner på at denne fiskedøden har skjedd grunnet for stor konsentrasjon av kjemikalier, opplyser Katrine Flostrand i Mattilsynet.

Katrine Flostrand

Katrine Flostrand, avdelingssjef i Mattilsynet region nord.

Foto: Mattilsynet

– De opplysningene vi har fått er at fisken ikke har dødd av hydrogenperoksid. Det er jo de opplysninger vi sitter inne med nå. Men Mattilsynet vil jo følge opp saken, og se konkret på hva som har skjedd i dette konkrete tilfellet.

– Ifølge de opplysningene jeg har fått har selskapet umiddelbart avbrutt avlusinga, og satte i gang en annen type avlusing for å gjøre det på en mere kontrollert måte. De har gått over til en annen type kjemisk behandling.

Ifølge Mattilsynet dreier den andre typen behandling seg om en kombinasjon av kjemikaliene Alphamax og Assasure.

Les ogsår: Markant økning av lakselus i Tysfjord

Fra kai på Drag i Tysfjord har disse konteinerne med lusemiddel blitt fraktet ut til oppdrettsanleg

Fra kaia på Drag i Tysfjord har rundt 20 konteinere med lusemiddel blitt fraktet ut til oppdrettsanleggene i fjorden denne uken.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Tom verktøykasse

Viggo Vikholt, som er leder i Tysfjord Arbeiderparti sier i en kommentar at det er trasig at slikt skjer.

– Verktøykassa begynner å bli tom når det gjelder å få avluset, og departementet har advart mot bruk av kombinasjonsmetoder grunnet at de ikke vet den skadelige effekten av det i fjorden. Et godt alternativ er da lukket anlegg. Arbeiderparteiet i Tysfjord har vedtak på krav om lukkete anlegg på alle nye lokaliterter, og dette viser bare tydelig at vi har hatt rett i det vi har sagt. Det må ikke godtas økning i medikantbruk før de har full kontroll. Og såkalt sonedrift er også fåfengt. Av ti lokaliterer i Tysfjord er det for tiden bare fire i drift. Likevel får de problemer med lakselus.

Viggo Vikholt, leder i Tysfjord Ap

Viggo Vikholt, leder i Tysfjord Ap

Foto: Sander Andersen / NRK

Begge oppdrettsselskapene som opererer i Tysfjord har tidligere bestemt å tømme hele Tysfjorden for laks i et par måneder for å få bukt med luseproblematikken i fjorden. Les mer om det her: Truet av lus – tømmer en hel fjord

Korte nyheter

 • En av disse blir årets same

  Avisa Ávvir har valgt 15 kandidater til prisen «Årets same». Disse er blant annet leder Leif Arne Jåma i Fovsen Njaarke, rapperen Roman Jakovlev, artisten Agnete Saba, filmskaper Suvi West, lederen i kampanjen Romsa dál Tom Høgli og ordføreren i Saarivuoma sameby Per-Anders Nutti. NRK-profilene Elena Junie Paulsen og Anders Boine Verstad er også blant kandidatene.

  Loga sámegillii

  Dán jagi sápmelaš 2021
  Foto: Ávvir
 • Samisk film vant sin 14. filmpris

  Gjert Rognlis film «Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku» vant nylig i Kairo i Egypt sin fjortende filmpris. – Filmen vist på 70 filmfestivaler til nå. Det hele startet med verdenspremiere i Finland under Skábmagovat Film Festival. Mottakelsen har vært fantastisk siden da og filmen er vist i store deler av verden, sier Rognli i en pressemelding.

  Life is a two-way dream - Eallin lea guovttesuorat niehku
  Foto: Gjert Rognli / Pressebilde
 • Dollavárri ealáskan Indonesiijas

  Java sullos Indonesiijas báhtarit olbmot baluin dollaváris mii lávvardaga ealáskii. Báikkálaš TV-stášuvdna lea sádden ealligovaid filbmejuvvon giehtatelefovnnain, mas oaidná olbmuid geat vihket eret gudnabalvvas. Semeru dollavárri ealáskii bearjadaga.

  Vulkanutbrudd i Indonesia
  Foto: HANDOUT / AFP