Hopp til innhold

- Utnytt "Blacksheep-effekten"

Filmskaper Knut Erik Jensen oppfordrer Nesseby til å utnytte "Blacksheep-effekten". Ordfører Inger Katrine Juuso håper på en positiv utvikling i kommunen.

Knut Erik Jensen
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Knut Erik Jensen satte Berlevåg på kartet med suksessfilmen "Heftig og begeistret". I Berlevåg ser man fortsatt ringvirkninger etter filmsuksessen, blant annet skal det arrangeres en korfestival der. Berlevåg fikk enorm oppmerksomhet etter filmen. Nå oppfordre han Nesseby til å gjøre nytte av "Blacksheep-effekten".

Kultur gir positiv effekt

– For å holde vedlike en slik suksess, så må man jobbe lokalt for å gå i seg selv for å se hvordan man kan bruke dette i en positiv betydning, sier Jensen.

Knut Erik Jensen skryter av Nesseby kommune som har prioritert kultutilbud til befolkningen.

– Det har vi gjort bevisst, fordi vi vet at et godt kulturtilbud gjør at folk trives, sier ordfører Inger Katrine Juuso, som var fremste gratulant og kjørte 13 mil for å møte Blacksheep på flyplassen i nabokommunen Kirkenes da de kom hjem.

Inger Katrine Juuso
Foto: Nesseby kommune

LES OGSÅ Tatt imot som helter

Hun sier at seieren til Blacksheep gir et løft til kommunen og de som bor der, og er enig med Knut Erik Jensen i at de finne ut hvordan de skal få mest mulig ut av seieren til kommunens nye yndlinger.

Nesseby kommune er en liten fraflytningskommune og hadde 856 innbyggere per 1.1.2008. Filmen "Heftig og begeistret" førte blant annet til at folk flyttet til Berlevåg.

– Det er selvfølgelig et langsiktig arbeid å få folk til å komme som turister og for lengre periode, men vi har sett at positiv oppmerksomhet hjelper på slik som i tilfellet "Heftig og begeistret", sier Juuso.

Gratulasjonene strømmer inn

Gratulasjonene fortsetter å komme til "Blacksheep". Sametinget skriver på sine hjemmesider:

Gratulerer med en fantastisk seier i MGPjr med sangen "Oro jaska beana"!! The BlackSheeps gjør Unjárga/Nesseby og hele Sápmi stolt med en flott sang på samisk. Samisk er tøft!

Også Norske Samers Riksforbund gratulerer Blacksheep: "Dere viser at man kommer aller lengst med å være de man er, at talentet ikke kjenner noen grenser og at man sammen kan greie fantastiske ting!" Gratulasjonen er undertegnet Silje Karine Muotka, "leder for Norske Samers Riksforbund (NSR) - og stolt Nessebyværing."

Blacksheeps vinner MGPjr

Korte nyheter

 • Sámediggi addá válddi váidit stáhta

  Les på norsk.

  Eanetlohku Sámedikkis addá válddi sámediggeráđđái váidit stáhta Muolkkuid elektrifiserema dihte.

  Nordkalottfolket ja Bargiidbellodat (Bb), jienastedje vuostá dasa ahte Sámediggi galgá sáhttit váidit stáhta.

  – Lea áibbas boastut go našuvnnalaš álbmotválljejuvvon orgána vuolggaha diggeášši iežas vuostá juoga láhkai, lohká Bb parlamentáralaš jođiheaddji Sámedikkis, Ronny Wilhelmsen.

  Sámediggepresideanta Silje Karine Muotka celkkii miessemánus ahte Muolkkut-mearrádus ii leat gustovaš, ja danin árvvoštallá cegget ášši stáhta vuostá.

  – Lea stuorra ášši mii buvttiha midjiide hui ollu hástalusaid areáladuohtademiid dáfus. Dat mielddisbuktá maiddái ollu eahpesihkarvuođa. Ii leat eará vuohki bissehit ášši, dajai Muotka dalle.

  Silje Karine Muotka har Sametinget bak seg

  Sametingspresidenten får fullmakt til å saksøke staten

  Sametinget mener regjeringa har brutt loven i Melkøya-saken. Nå kan de saksøke staten for første gang.

 • Ville avvise saken om Melkøya-søksmål

  15 av 36 representanter stemte for å avvise saken om Melkøya-søksmål mot staten på Sametinget i dag.

  Dermed ble det et flertall for at plenum skal behandle og debattere om Sametingsrådet skal få fullmakt for å vurdere søksmål mot staten i Melkøya-saken.

  Nordkalottfolket foreslo å avvise saken og fikk støtte fra representanter fra Arbeiderpartiet.

  – Nordkalottfolket er i mot elektrifisering av Melkøya. Men vi lever godt med å være politisk uenig med Regjeringen. For oss er det totalt uaktult å gå til sak for å få stoppet Regjeringens politiske visjoner og ambisjoner, sa Vibeke Larsen (Nkf).

  Samtidig understreker Larsen at Sametingsrådet ikke trenger fullmakt fra plenum til å vurdere søksmål mot staten. Rådet kan saksforberede en sak til plenum hvor den juridiske vurderingen inngår, og da be om fullmakt fra plenum.

  – Vi kan ikke se at det nå er sannsynliggjort brudd på lover som gir grunnlag for rettslig skritt mot regjeringen, sier Larsen.

  Ronny Wilhelmsen fra Arbeiderpartiet støtter Nordkalottfolket i at Sametingsrådet fritt kan vurdere om det er grunnlag for å gå til søksmål mot staten, så komme tilbake til plenum med det grunnlaget.

  NSRs parlamentarisk leder, Beaska Niillas, understreker fra talerstolen at søksmålet er grunnlagt på lovbrudd og ikke uenighet i politiske ambisjoner:

  – Her det snakk om lovbrudd og saksbehandlingsfeil. Det er på det grunnlaget Sametinget skal vurdere søksmål, sa Beaska Niillas og ber partiene om å støtte forslaget om å vurdere søksmål mot staten.

  – Det er lovbrudd at Sametinget ikke ble konsultert, som staten har plikt til etter Sameloven. I tillegg er det lovbrudd på grunnlag av petroleumsloven og plan- og bygningsloven.

  Vibeke Larsen på talerstolen i plenumssalen på Sametinget.
  Foto: Håkon Mudenia / NRK
 • Bymuseet i Bodø åpnes som Bådåddjo/Buvvda Musiedja 2024 med samisk kultur og kunst i fokus

  Onsdag 19. juni åpner Bymuseet i Bodø igjen etter en omfattende renoveringsprosess, og da i ny drakt som Bådåddjo/Buvvda Musiedja 2024. Konseptet lanseres i samarbeid med Árran julevsáme guovdásj spesielt for kulturhovedstadsåret.

  Utstillingene du kan oppleve fra og med åpningsdagen er «Å gi den rette form» av over 50 ulike samiske utøvere fra hele Sámeednam (Norge, Sverige, Finland og Russland), som presenterer ulike teknikker, «Håndverksbiennalen 2024» av et utvalg av håndverkere utvalgt av juryen fra Norges Husflidslag og «Bååstede - en tilbakeføring av pitesamiske gjenstander», som er gjenstander knyttet til duodje/håndverkstradisjon og kystsamisk tilpasning og er tilbakeført fra Norsk Folkemuseum til Árran. Utstillingen viser gjenstander med tilknytning til det pitesamiske området i Salten.

  I tillegg åpnet «Girjegumpi» (fra samisk girji, som betyr bok og gumpi, som betyr mobil liten bygning) utenfor museet i vår, av kunstneren Joar Nango og partnere.

  Utstillinger som åpner utover høsten er «Sápmi Triennale», «Skakke Folkedrakter», «Brudekroner og sølvkrager fra Sápmi», «RUOKTOT - Tilbakeføring av samiske trommer» og «Sammenhenger (context)».

  Nordlandsmuseet
  Foto: Øystein Nygård