Voldsutsatte barn skal hjelpe andre barn

Tidligere voldsutsatte barn mellom 11-13 år er utnevnt til eksperter. De skal hjelpe barne- og likestillingsministeren i det videre arbeidet for å bekjempe vold mot barn.

Triks for barn

Voldsutsatte barn skal brukes som eksperter i det videre arbeidet for å bekjempe vold mot barn.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Linda Eie og Ingrid Kristine Aspli ved Alternativ til vold i Stavanger

Linda Eie og Ingrid Kristine Aspli ved Alternativ til vold i Stavanger sitter i rommet hvor barna har fått lov til å fortelle om opplevelsene sine.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Barna er opptatt av at voksne må forstå hvor forferdelig redd unger blir når det skjer vold hjemme, at barn som opplever dette får snakke med noen de kan stole på, og at alle barn må vite at det ikke er deres skyld. Uansett.

Dette sier psykologspesialist Ingrid Kristine Aspli ved Alternativ til vold i Stavanger. Hun hjelper barn som har blitt utsatt for vold hjemme.

– Folk må vite at det gjelder én av tjue barn i Norge. Det skjer over alt, også i ditt nabolag, sier hun.

Sterke barnehistorier

Solveig Horne

Solveig Horne fikk råd fra voldsutsatte barn i dag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NPK

I Stavanger har en gruppe av barna fått dele sine opplevelser sammen, og i dag ble de utnevnt til ekspertutvalg for barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

I dag fikk hun komme inn i det tryggeste rommet hos Alternativ til vold i Stavanger og møte barna i alderen 11 til 13 år. De fortalte hvordan det er å leve med vold i familien.

– Jeg kjenner klumpen i magen for jeg vet at historiene deres er sterke. Det disse barna har opplevd er så vondt at vi ikke helt klarer å ta det innover oss. Jeg er glad jeg får treffe dem og får gode råd til videre det videre arbeidet for å bekjempe vold mot barn, sier Horne.

statistikk barnevold
Foto: Bufdir

Ministeren jobber med en opptrappingsplan mot vold som skal være klar i høst.

– Barna skal få hjelp, og de skal bli sett tidligere. Dette arbeidet er noe regjeringen tar svært alvorlig. Rådene vi får fra barna i dag er med på å danne grunnlaget for opptrappingsplanen vi jobber med, sier hun.

Barneministeren samarbeider med barneombud Anne Lindboe om arbeidet med opptrappingsplanen mot vold som kommer i høst.

– Disse barna er superhelter. Det å få hjelp fra dem som selv har opplevd vold på kroppen er utrolig viktig, sier Lindboe.

Lykkelig slutt

På senteret lærer barna blant annet om vold og vanlige reaksjoner hos personer som er utsatt for vold.

– At du har vondt i magen, tisser på deg om natten eller er veldig skvetten, er normalt. Det er ikke noe feil med deg av den grunn, sier psykologspesialisten.

At barna jobber med de vonde minnene sammen med andre barn er unikt.

– Barn klarer å fortelle andre barn om vonde ting, og de klarer å støtte hverandre også, sier Aspli.

Kosebamse

– Bamsene hjelper oss å snakke og har gjerne biroller når vi spiller rollespill om det som har skjedd med barna. De er en viktig del av behandlingen.

Foto: Kaj Hjertenes/NRK

Hun er veldig glad på vegne av barna som nå skal gi gode råd til andre barn som ikke har fått hjelpen de trenger ennå.

– Jeg kan ikke tenke meg en bedre slutt på en historie som handler om å være veldig redd, komme seg ut av det vanskelige, få behandling, og så bli ekspert på nasjonalt nivå, sier hun.