Hopp til innhold

– Det kjennes ikke ut som noen er glad i deg

Barn som blir slått hjemme kan miste respekten for seg selv og sine egne grenser. Det mener Anika som selv ble utsatt for vold av noen i familien da hun var barn.

Anika Forandringsfabrikken

OPPLEVDE VOLD: Anika er barnevernsproff hos Forandringsfabrikken. Der bruker hun egne erfaringer til å påvirke myndighetene slik at barn kan få det bedre.

Foto: Privat

– Det er vondt. Mange slutter å være glad i seg selv, og man slutter også å si ifra når ting kjennes ugreit, sier Anika.

17-åringen er barnevernsproff hos Forandringsfabrikken og jobber for at barn skal få det bedre enn hun selv hadde det som liten.

En rapport fra NOVA som ble publisert i dag slår fast at 21 prosent av alle norske barn blir utsatt for vold fra foreldre. For rundt 60.000 av barna handler det om grov vold, for eksempel fysisk juling, slag med knyttneve eller gjenstander.

Ble flyttet ut av hjemmet

Selv ble hun flyttet ut av hjemmet etter et barnevernsvedtak der det kom fram at hun ble utsatt for vold. Hun tror mange barn i lignende situasjoner har vanskeligheter med å stole på voksne.

– Du ønsker deg så veldig en trygg voksen. Du får ikke den bekreftelsen når du opplever vold hjemme. Det kjennes ikke ut som noen er glad i deg, sier Anika.

Da barnevernet bestemte seg for å flytte Anika fikk hun god informasjon og var forberedt.

– Det var en veldig fin måte å gjøre det på for da fikk jeg være med å styre det selv, og det føltes mindre dramatisk.

Mange forstår ikke

Forandringsfabrikken har møtt mer enn 200 barn og unge som har opplevd vold de siste årene. Rådene som er hentet inn skal de bruke til å informere myndighetene slik at situasjonen kan bli bedre for barn.

– Mange mener at det flyttes for mange barn ut av hjemmene sine, men vi mener heller at en god del bør flyttes tidligere. Det er mange barn som ikke vet at det de opplever hjemme, ikke er greit.

Så mange har opplevd fysisk vold fra foreldre (tall i prosent)

Mor har..

Far har..

Minst én forelder har..

Dyttet deg eller ristet deg voldsomt

8

8

13

Lugget eller kløpet deg

7

5

10

Slått deg med flat hånd

6

4

9

Slått deg med knyttneven

1

1

2

Slått deg med en gjenstand

2

1

3

Gitt deg bank eller juling

1

1

2

Gjort noe annet voldelig mot deg

2

3

4

Minst én form for fysisk vold

14

12

21

Tallene er basert på svar fra 4.500 ungdommer. Kilde: NOVA

Ikke godt nok

Like mange barn utsettes for grov vold i dag som tidligere, ifølge rapporten. Tallet bekymrer justisminister Anders Anundsen, og han mener vi særlig må ta sikte på å forbedre situasjonen i de gruppene der dette skjer oftest.

– Det er ofte rus inne i bildet, det er innvandrerfamilier og det er familier med sosiale utfordringer. Her må vi gjøre en bedre jobb.

Justisminister Anders Anundsen

MYE GROV VOLD: Justisminister Anders Anundsen syns det er positivt at det er mindre oppdragervold i Norge. Likevel er det like mye grov vold som tidligere, og dette bekymrer han.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Må oppsøke hjelp

Anundsen oppfordrer naboer og venner som mistenker at barn i nærheten blir utsatt for vold til å oppsøke nettportalen Din utvei for å lære mer om hva de kan gjøre for å hjelpe ungene.

Også Anika ber folk rundt være oppmerksomme på barn som kanskje ikke har det så greit.

– Man bør snakke med barnet, ingen skal oppleve vold uansett hva slags familie eller kulturbakgrunn de har. Voksne må være modigere, både på skolen og andre steder der de treffer barn og unge.

AKTUELT NÅ