Hopp til innhold

Vil vrake boligkrav

Høyre sentralt vil vrake mange av de omstridte boligkravene som har gjort boligutleie i Stavanger til en mare for flere.

Mudassar Kapur

Høyres bygningspolitiske talsmann, Mudassar Kapur, vil lette på kravene for utleieleiligheter.

Foto: Oslo Høyre

– Studenter som trenger tak over hodet, klarer seg fint uten egen sportsbod og utsikt, sier Mudassar Kapur til Dine Penger.

Han går dermed rett inn i diskusjonen som har gitt mer frustrasjon enn dialog mellom regjeringspartnerne på det lokale plan i Stavanger. For krav til alt fra sportsbod og dagslys til utsikt har blitt tolket strengt mener flere i Stavanger, og lenge så det ut til at flere leiligheter skulle «avskiltes».

Venter på nytt regelverk

I fjor avsluttet Kommunalstyret for byutvikling i Stavanger saken, og mente selv at de hadde vært medgjørlige når det gjaldt regelverket.

Men Fremskrittspartiet anket saken, to ganger, etter at flere huseiere hadde tatt kontakt. Men ankene har ikke ført frem, og nå avventer Stavanger og resten av landet nytt regelverk som varsles neste år.

– Dersom det kommer sentrale endringer vil det selvsagt kunne påvirke hvilke type boliger som kan godkjennes i framtiden. Dette skal vi følge nøye med på, sier leder for kommunalstyret i byutvikling, Helge Solum Larsen (uavhengig representant), til NRK.

Høyres bygningspolitiske talsmann, Mudassar Kapur, er klar på at han ønsker regler som ikke kan tolkes strengere enn nødvendig, og hvor «bekvemmelighet» ikke skal vektlegges fullt så mye.

– Flere av kravene handler om ren bekvemmelighet. Det er fint å ha stor takhøyde og mye dagslys, men hvis en student greier seg uten, hvorfor skal vi nekte utleie og heller la denne boenheten stå tom? spør stortingsrepresentanten.

Han sier til nettavisen at han vil følgende krav til livs:

  • Dagslys: For at det skal være nok dagslys skal arealet av vinduer være over ti prosent av gulvarealet.
  • Utsikt: Det skal være maksimalt 0,9 meter fra gulv til nederste del av vinduskarmen, for å ha bra nok utsyn. (I Stavanger har de vært villige til å gå opp til 1,20 meter.)
  • Lyd: Leiligheten skal lydisoleres for å «sikre tilfredsstillende lydforhold med hensyn til luft- og trinnlyd».
  • Sportsbod: Leiligheten skal ha en tre kvadratmeter innvendig stor bod, i tillegg til en utvendig sportsbod på minst 5 kvadratmeter.
  • Takhøyde: Det skal være minst 2,2 meter under taket. (I Stavanger har de vært villige til å gå ned til 2,10 meter i enkelte deler av leiligheten).

Se bilder fra da lokalpolitiker Per A. Thorbjørnsen fikk besøke Svein Nærlands "ulovlige leilighet":

Skeptisk til å lette på krav

Forslaget fra Høyre får blandet mottagelse, og leder for norsk studentorganisasjon, Ola Magnussen Rydje, mener dette blir å ta fatt i problemet fra feil ende.

– Dagslys kan være et viktig trivselselement i en bolig. Jeg er skeptisk til å åpne opp for at en kategori boenheter med dårligere standard blir leid ut til de som står svakere økonomisk, sier Rydje til Dine Penger.

Stavanger kommune startet sitt prosjekt med «Ikke-godkjente leiligheter» i 2010, og det ble da kartlagt 1600 leiligheter i kommunen som var ulovlige.

Les mer på kommunens nettsider HER.

Utgangspunktet var å sikre at leilighetene var sikre med tanke på brann og rømningsveier.

Stavanger høyre har tidligere blitt kritisert for å vingle i saken, men sier følgende på Twitter:

– Dette er veldig positivt for alle som ønsker å leie bolig. Stavanger Høyre håper forslaget går raskt igjennom.