Hopp til innhold

Denne er ulovlig – finn én feil

Flere kommuner i Norge er i gang med å intensivere kontrollen av boliger som leies ut uten formell godkjennelse. I Stavanger granskes nå 1600 boligeiere for ulovlig utleie. – Jeg har litt problemer med å forstå dette, sier Ingebjørg Versland Dahle, som er en av dem.

Video Strenge regler for utleieboliger

Denne leiligheten er ikke godkjent for utleie av Stavanger kommune. Grunnen er ikke lett å få øye på.

I mars startet Stavanger kommune med å kontrollere utleieboliger som ikke har blitt formelt godkjent. Målet er å luke ut leilighetene som ikke tilfredsstiller kravene til både standard og sikkerhet.

Ingebjørg Versland Dahle

Ingebjørg Versland Dahle er oppgitt for at leiligheten henner nå stemples som ulovlig.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Vinduer for høyt over bakken

I prosessen fikk kjellerleiligheten til Ingebjørg Versland Dahle stempelet «ikke godkjent». Hun har leid ut til studenter i mange år, men nå er det slutt på det.

– Jeg synes jo det er veldig dumt når det er boligmangel i byen at det ikke skal kunne bo en student her. Vi har jo laget den til slik at ungene våre skal kunne bo her, så vi synes jo det er bra nok for dem, sier Dahle.

Stavanger kommune har slått fast at leiligheten ikke tilfredsstiller kravene i plan- og byggingsloven. Årsaken er at vinduene står for høyt over gulvet slik at en ikke får tilstrekkelig utsikt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Strengere kontroll av utleieboliger

I dag viste Ingebjørg Versland Dahle frem boligen til bystyrepolitiker i Stavanger John Peter Hernes (H). Han forstod heller ikke hvorfor leiligheten ikke er godkjent.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Meningsløst

John Peter Hernes

John Peter Hernes (H) og politikerne i Stavanger vil nå gripe inn for å forhindre at sikre boliger blir ulovliggjort.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

For huseieren kom det som et sjokk at leiligheten ikke er god nok. Samtidig kom trusselen om tvangsmulkt fra kommunen.

– Det er gjort alt annet for å få den sikker. Det er to utganger og alt. Jeg har litt problemer med å forstå dette, sier Dahle.

Leiligheten leies ut for 3500 kroner i måneden, inkludert vannbåren oppvarming, noe som er langt under gjennomsnittsprisen i oljebyen. Nå reagerer politikerne på boligjakten de tok initiativ til.

– Det det ble bedt om politisk var en sak der vi ville unngå brannfeller, og leiligheter som var farlige. Det er klart at i en by med press på boligmarkedet er det helt meningsløst at de som tilfredsstiller sikkerhetskrav ikke skal kunne brukes, sier gruppeleder for Høyre i Stavanger, John Peter Hernes.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Utleiebolig bad

Boligens bad er i forskriftsmessig stand.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Skal granske forskriften

Hernes var med NRK på befaring i leiligheten under huset til Ingebjørg Versland Dahle i dag, og synes det var merkelig at den ikke bestod testen.

– Jeg må si at dette er litt underlig. Her er alt gjort etter forskriftene med et eneste unntak som går på utsikten. Her er det brannsikring, betongdekke og branndør. Jeg må si at det er leiligheter som ligger langt under denne standarden som jeg vil si det er helt greit å bo i, sier Hernes.

Over 1600 leiligheter granskes nå for ulovlig utleie. Nå skal forskriften under lupen.

– Vi må se hva andre kommuner har gjort. Dette må vi løse på en eller annen måte. Vi kan ikke kaste ut folk som ikke har noe sted å bo fra gode leiligheter som de gjerne vil bo i, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Utleiebolig

Vinduene i leiligheten peker ut mot hagen utenfor. Desverre er de for høyt på veggen i forhold til det loven krever.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Urimelig og skremmende

Frode Rødder

Frode Rødder, distriktsleder i Huseiernes landsforbund.

Foto: NRK

Utleiesituasjonen ble tatt opp i styret i huseiernes landsforbund i forrige måned, og nå har organisasjonen satt ned et utvalg for å se på saken, og legge press på politikerne.

– Vi har nesten daglige henvendelser fra eiere som synes kravene er altfor strenge og urimelige. Det er litt skremmende i de fleste tilfellene, sier Frode Rødder, distriktsleder i Huseiernes Landsforbund.

Han mener jakten på ulovlige leiligheter har gått altfor langt, og at det er på høy tid at politikerne griper inn.

– Nå bør noen gripe fatt i dette, og gi beskjed om at nok er nok. Det er mange flotte leiligheter som folk har bodd i lenge som ikke blir godkjent av kommunen på grunn av flisespikkeri. Det er et enormt press på Stavangerregionen fra før, og det er klart at dette ikke gjør det bedre, sier han.

Utleiebolig soverom

Boligens soverom er også godkjent i henhold til lovverket.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK