Hopp til innhold

Skuffa over nye regler for utleieboliger

Frp er skuffa over de nye reglene for utleieleiligheter i Stavanger, og mener der er altfor like de gamle.

Kari Raustein

Kari Raustein smilte til tross for at hun møtte sterk motstand i saken om de ulovlige leilighetene.

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Kravene er jo strengere enn det som egentlig var utgangspunktet da vi var enige i fjor sommer, sier Kari Raustein i Fremskrittspartiet oppgitt.

Hun har nettopp avsluttet en opphetet debatt i Kommunalstyret for byutvikling i Stavanger, hvor hun måtte se seg slått.

For mens de fleste partier var enige i fjor sommer da de var på befaring rundt i noen av de såkalte «ulovlige leilighetene» har pipa fått en annen lyd.

Nesten ett år med saksbehandling, rådføring med andre kommuner som Trondheim, og brev frem og tilbake mellom kommuner, Fylkesmannen og Direktoratet for byggutvikling skulle saken avsluttes i går.

Mener nye regler er for like de gamle

Vi har kommet opp til et nytt regelverk som er noe mer medgjørlig enn det tidligere regelverket vi hadde, sa Kristen Høyer Mathiassen (H), leder for kommunalstyret for byutvikling før gårsdagens møte.

Men dette regelverket vil ikke Raustein fra Frp kalle nytt.

– I disse kriteriene så står det «som før, som før, som før». Også er det masse omskriving med noen tall. Realiteten er at det ikke er mange leiligheter som har fått nei som nå vil få ja, sier Raustein.

Hun og resten av partiet hennes fikk opp temperaturen, og selv om rådmannens forslag til vedtak ble vedtatt støttet av både Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre og de uavhengige sto Frp på sitt.

– Vi anker nå vedtaket til formannskapet, sa Christian Wedler under møtet.

– Ikke lenger utleie av kjellerleiligheter

Partiet forsøkte først å utsette behandlingen av saken fordi de mente regelverket var tolket så mildt som det er rom for, og det var lite nytt i forslaget.

– Det kommer til å bli helt slutt på utleie av kjellerleiligheter sånn som reglene står nå, og når det gjelder sokkelleiligheter må vi være villige til å si ja til endring av terreng. Men det har og vært vanskelig å få til i kommunalstyret tidligere, sier Raustein.

Partiet fremmet forslag om å hente inn ekstern hjelp for å behandle saken uhildet fordi de mener det er for steile fronter, spesielt fra administrasjonens side.

– Jeg tror at administrasjonen har gått i skyttergraven, og det gjør jobben vanskelig.

– Er det en for rigid administrasjon i Stavanger?

– De er ikke bare enkle kan man vel si, men vi kan ikke ha strengere krav her enn i Oslo og Trondheim, avslutter Raustein.