Hopp til innhold

Letter på kravet for utleieboliger

Nytt og mer medgjørlig regelverk skal avslutte den lange diskusjonen om ulovlige utleieboliger. En lettelse og en avklaring for eierne av over 116 leiligheter.

kommunalstyret

Det nye regelverket vedtas i kommunalstyret for byutvikling i dag.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Stavanger kommune har hatt utfordringer med ulovlige leiligheter det siste året, men med hjelp fra byggteknisk forskrift, byggesakssjef og ved å se hva andre kommuner har gjort, skal et nytt regelverk gjøre det litt lettere for de som leier ut.

Kristen Høyer-Mathiassen

Kristen Høyer Mathiassen

Foto: Høyre

– Vi har kommet opp til et nytt regelverk som er noe mer medgjørlig enn det tidligere regelverket vi hadde, sier Kristen Høyer Mathiassen (H), leder for kommunalstyret for byutvikling.

Kommunalstyret for byutvikling vedtar i dag de nye reglene. Det betyr at flere av de som har hatt ulovlige leiligheter nå vil bli godkjent. Alle leilighetene som tidligere ble avskiltet skal også gjennom en ny gjennomgang. Det vil si at folk som ønsker å leie ut leiligheter med lavere tak enn 2.40 meter i høyde nå kan gjøre det.

Endringene

– Vi er villige til å gå ned til 2.10 meter i høyde i deler av leiligheten, men fremdeles skal møbleringssonen i stuen være 2.20 meter, sier Mathiassen.

Det har også vært mye snakket om utsyn fra stuen.

– Ett vindu som er 1.20 meter over bakken i en stue, er greit nok utsyn for oss Mathiassen.

Leiligheter med et soverom kan også nå ha vinduer stående mye høyere oppe på veggen enn tidligere.

– Det vil si at i en leilighet som er 2.40 meter høy, så er det greit at vinduet er 1.60 over bakken. I en leilighet som er 2.20 meter høy, så aksepterer vi at det er 1.40 over bakken, forklarer han.

– Blir endret igjen i 2015

– Vi har hatt en utfordring med et regelverk som faktisk ikke har vært så enkelt å håndtere. Det har ikke vært noen klare krav, sier Mathiassen.

Nå har direktoratet sett at det har vært et vanskelig system, og de har lovet at de vil komme tilbake med et klarere regelverk i 2015. Det er ikke bare de ulovlige leilighetene, men også andre leiligheter som skal behandles på denne måten.

– Frem til da får vi inderlig håpe at vi får flere leiligheter godkjent, men det er veldig viktig at disse leiligheten er brann og rømningssikre, for vi ønsker ikke at noen skal dø i leilighetene i denne byen, avslutter han.