Hopp til innhold

– De færreste klarer å innfri kravene

Stavanger er i gang, og snart skal også Oslo, Bergen og Trondheim intensivere kontrollen av utleieboligene som mangler formell godkjennelse. – Lovverket er alt for strengt og vil forverre boligmarkedet, mener Venstre.

Stavanger kommune er godt i gang med å kontrollere utleieboliger som ikke har blitt formelt godkjent. Målet er å luke ut leilighetene som ikke tilfredsstiller kravene til både standard og sikkerhet. Etter hvert skal dette gjøres også i Bergen, Trondheim og Oslo. Flere mener at lovverket er altfor strengt og vil skade boligmarkedet i Norge.

Under huset til Svein Nærland på Lassa i Stavanger ligger det en 60 kvadratmeter stor kjellerleilighet som han har leid ut i 25 år.

– Vi har innredet og pusset opp jevnlig, forteller han.

Ikke godkjent pga. for høye vinduer

Svein Nærland, Per A. Thorbjørnsen.

Utleier Svein Nærland.

Foto: Mari Friestad / NRK

Men nå er det slutt. Stavanger kommune har slått fast at leiligheten ikke tilfredsstiller kravene i plan- og byggingsloven. Årsaken er at vinduene står for høyt over gulvet slik at en ikke får tilstrekkelig utsikt, og for at leiligheten mangler særskilt parkeringsplass.

– Vi ble jo veldig overrasket og fikk sjokk, særlig kona mi, sier Nærland.

For rundt ett år siden startet kommunen et prosjekt for å sjekke 1600 adresser som ikke har blitt forhåndsgodkjent til utleie. Bakgrunnen var tre dødsbranner i 2009, der alle omkom i ulovlige leiligheter. Til nå har kommunen sendt ut tusen brev til adresser de mistenker har leieboere.

– Det var nærmest et spørreskjema jeg fikk først, der de skrev at de mistenkte at jeg hadde leieboere. Hårene reiste seg hos meg, fordi jeg var sikker på at alt var i orden, men det var det jo tydeligvis ikke, sier han.

– Kravene er detaljerte og vanskelige

Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen (V).

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

Alle som mottar brevet må få boligene godkjent etter kravene i loven. Det blir både stilt krav til god ventilasjon, kontroll av radongass og gode rømningsveier. I tillegg skal den ha utvendig sportsbod, utsyn og egen parkering. Til nå er bare 46 søknader ferdigbehandlet og 20 av disse har fått avslag.

– Hvis ikke denne blir godkjent, så er det ikke mye som blir det, sier Per A. Thorbjørnsen, gruppeleder for Venstre i Stavanger.

Han er på plass i kjellerleiligheten, og forstår lite av at den ifølge loven ikke kan leies ut.

– Få skjønner de strenge kravene som nå er satt opp i plan- og bygningsloven. De er så detaljerte og så vanskelige at det er de færreste som klarer å innfri dem, sier han.

Skal igangsettes flere steder

Venstre har nå tatt saken til Stortinget, og ber regjeringen om å lette på kravene og heller gjøre det enklere å leie ut boliger. Torbjørnsen mener kravene kan få store konsekvenser over hele landet dersom det ikke fires på kravene.

– Prosjektet skal også settes i gang i Oslo, Trondheim og Bergen. Det er jo tusenvis av leiligheter som forsvinner nesten over natten. Det vil få enorme konsekvenser, sier Thorbjørnsen.

Boligmarkedet i de norske storbyene er svært presset, og nå kan det bli enda verre, mener han.

– Dette er jo et stort problem. En ting er for den enkelte huseier, men en annen ting er for alle de som nå leier boliger, som fra høsten av ikke har noe annet alternativ. Det er jo et utrolig press på slike leiligheter i utgangspunktet. Når alt kommer til alt er det loven som må dempe sine krav når det gjelder utleieleiligheter, sier Thorbjørnsen.

Han forteller om å ha fått flere henvendelser fra oppgitte leietagere og utleiere.

– Utleierne sin egen feil

Paul A. Paulsen

Paul A. Paulsen, byggesakssjef i Stavanger kommune.

Foto: Stavanger kommune

– Dette er helt alminnelige regler som alle som skal bygge må følge. Det er for å få en tilfredsstillende kvalitet på de boligene vi har, sier byggesakssjef i Stavanger kommune, Paul A. Paulsen.

Han mener at utleierne har seg selv å takke for den situasjonen de nå havner i.

– Det er klart at mange kan komme opp i en uheldig situasjon, men det er ikke kommunene som er årsaken til det. Det er de som har innredet og leid ut uten å ha tingene i orden. Det er ikke kommunen som har satt dem i den situasjonen, sier Paulsen.

Nå frykter Svein Nærland at færre leiligheter på markedet vil drive opp prisene ytterligere i et allerede svært presset boligmarked.

– Utleierne av de få leilighetene som nå blir godkjente etter disse reglene kommer til å utnytte dette, og leien kommer til å fyke i været, sier han.

Flere nyheter fra Rogaland

Kaos i Stavanger med «IShowSpeed på besøk»

IShowSpeed går live fra Rogaland

Øivind Moen, eier av Grønt Partner i Larvik

Fryktar konkurs etter ny potettoll: – Totalt krise