Vil selge Folkets Hus for å redde stålverket

Fellesforbundet og de ansatte ved stålverket villige til å selge det tradisjonsrike Folkets Hus på Jørpeland for å redde hjørnestensbedriften.

Det foregår nå et spill om Stålverket på Jørpeland. Budet fra den lokale investorgruppen ble avvist, og to andre er på banen. Nå er fellesforbundet og de ansatte villige til å selge det tradisjonsrike Folkets hus på Jørpeland for å redde stålverket.

Sekretær i Fellesforbundet avdeling 25 Kjell Ove Hjemdal (t.v.) og klubbleder ved Scana Steel Stavanger på Jørpeland Grim Lura foran Folkets Hus på Jørpeland.

Fredrik Bie

Fredrik Bie er bostyrer for Scana Steel Stavanger på Jørpeland.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Det foregår nå et spill om det konkursrammede stålverket Scana Steel Stavanger på Jørpeland. Budet fra den lokale investorgruppen ble avvist. Nå er to nye interessenter på banen, og det er bostyreren som legger premisset for spillet.

– Viss vi ikke får gjort noe denne uken her er jeg redd toget har gått. Så de som har en seriøs dagsorden, og et ønske om å få gang driften på verket, må komme på banen de aller nærmeste dagene nå, sier Fredrik Bie til NRK.

Vil selge Folkets Hus

Og av dem som kanskje har et sterkest ønske om å starte driften er de ansatte, klubben på Stålverket og Fellesforbundet, som nå sier seg villige til å kvitte med selve arvesølvet; Folkets Hus på Jørpeland, for å få de nødvendige millionene som trengs for å være med å redde arbeidsplassene.

– Det er et staselig bygg, som er bygget på dugnad under streiken i 1924, sier Sekretær i Fellesforbundet avdeling 25 Kjell Ove Hjemdal.

Men kommunen som bruker lokalene i sentrum vil ikke kjøpe huset for mer enn 1,7 millioner kroner.

– Dette er et skambud. På det private markedet får en riktignok ikke bruke bygget til så mye, men til det bruket og behovet som kommunen har er dette et lavt bud, sier Hjemdal.

Stålverket på spill

Etter avslaget på budet de kom med fredag, vil de ansatte sammen med investoren Hogne Fjellanger komme med et nytt bud, og det allerede i morgen. Men da konkurrerer de mot to nye interessenter fra regionen.

De ansatte og de lokale investorene håper at de lykkes og kan redde arbeidsplassene.

– Jeg føler at hele stålverket er på spill, men vi håper selvfølgelig at dette skal få en løsning.

– Det er stille på stålverket, hva gjør de ansatte nå?

– Vi holder kontakten på lukkede Facebook-grupper og prøver så godt vi kan å informere om det nyeste.