Vil ha egne hyller for norske produkter

Det er stor interesse for lokalprodusert mat og drikke. Nå ønsker Fremskrittspartiet å synliggjøre lokalprodusert øl, sider og brennevin på Vinmonopolet.

Martin Våge Hansen, butikksjef ved Vinmonopolet på Kvadrat i Sandnes.

– Vi ønsker å utfordre Vinmonopolet til å fremheve norsk- og lokalproduserte varer, sier Terje Halleland, stortingskandidat i Frp.

Foto: Gunnar Ringen / NRK

På samme måte som hyllene med flagg som viser hvor i verden produktene kommer fra, ønsker partiet en tilsvarende "Produsert i Norge"-hylle.

Les også:

– Vi ønsker å utfordre Vinmonopolet til å fremheve norsk- og lokalproduserte varer, på en sånn måte at forbrukeren lett får tilgang til disse i helt egne hyller.

Det sier Terje Halleland, stortingskandidat i Frp.

Terje Halleland

Terje Halleland, stortingskandidat i Frp.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Folket ønsker tilgang til lokale produkter og folket er villig til å betale mer for lokale produkter. Hvis de får produktene litt bedre tilrettelagt og litt lettere tilgjengelig, så kan det friste litt mer enn de vanlige produktene som de vanligvis velger, sier Halleland.

Stor fordel for de små

Frp sitt forslag om bedre hylleplassering kan være til hjelp for de alle minste produsentene.

– Det å drive et mikrobryggeri er først og fremst veldig kjekt, men det er utrolig utfordrende. Det er en stor prosess å komme inn på nye plasser, iallfall der de større allerede er.

Marius Marthinsen

Marius Marthinsen er ølbrygger på mikrobryggeriet Jåttå Gårdsbryggeri i Stavanger.

Foto: Gunnar Ringen / NRK

Det sier Marius Marthinsen som er ølbrygger på mikrobryggeriet Jåttå Gårdsbryggeri i Stavanger. Her lages det lokalt øl i alle varianter, som blant annet selges på Vinmonopolet.

– Vi får en del henvendelser fra folk som ikke finner produktene våres i hyllene rundt omkring, men som vi vet er der, sier Marthinsen.

Jåttå Gårdsbryggeri er et mikrobryggeri i Stavanger.

Jåttå Gårdsbryggeri er et mikrobryggeri i Stavanger.

Foto: Gunnar Ringen / NRK

Polet er positiv

I dag merkes lokale produkter med egne lapper i hyllene, men Vinmonopolet er positive til enda synligere merking av de lokale varene.

– Vi har jo alt en kan få tak i av lokalproduserte varer, så det å ha en egen hylle hadde kanskje ikke vært så dumt, sier Martin Våge Hansen som er butikksjef ved Vinmonopolet på Kvadrat i Sandnes.

Han forteller at lokale varianter er svært populære blant kundene.

– Det er noe sjarmerende med at produktene er laget lokalt, at det er kortreist. Vi merker absolutt den trenden, sier Våge Hansen.

Våge

Martin Våge Hansen, butikksjef ved Vinmonopolet på Kvadrat i Sandnes.

Foto: Gunnar Ringen / NRK