NRK Meny
Normal

Vil at hjemmehjelp også skal rehabilitere

I dag har de som oppgave å vaske hos dem som ikke klarer det selv, men nå skal hjemmehjelpen i Stavanger kurses i rehabilitering.

Eldre kvinne

Stavanger kommune vil at eldre skal klare mer selv – med hjelp fra hjemmehjelpen.

Foto: Frank May / NTB scanpix

Eli Karin Fosse

Eli Karin Fosse, levekårssjef i Stavanger kommune.

Foto: Marie Friestad / NRK

– Vi tror at det er et potensial for veldig mange av brukerne våre å kunne klare ting selv, og folk vil gjerne være selvstendige så lenge som mulig. Hjemmehjelpstjenesten kan jobbe litt mer på den måten, sier levekårssjef Eli Karin Fosse i Stavanger kommune.

Stavanger kommune vil derfor at hjemmehjelpen skal gjøre mer enn å gjøre rent – de skal også hjelpe de eldre med å klare seg på egen hånd, i stedet for å være avhengige av hjelp

– Vi opplever dette som et veldig positivt forslag fra administrasjonen, som jeg tror vil få full politisk støtte, sier Kåre Reiten (H), leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger.

– Mer spennende jobb

Kåre Reiten

Kåre Reiten (H), leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger.

Foto: Anders Fehn / NRK

Saken skal opp politisk tirsdag – og Reiten mener dette særlig er godt nytt for de ansatte i hjemmehjelpa.

– I dag er det veldig mye vasking og stell. Vi ønsker at de skal få en enda mer spennende jobb, og at de skal hjelpe folk til selvhjelp i større grad, sier han.

Fra før er sykepleiere, terapeuter og trenere med på dette kommunale prosjektet, som skal hjelpe de eldre til å klare seg mer på egen hånd.

– Blir ikke dette å bare å pålegge hjemmehjelpen enda mer?

– Nei, jeg tenker at dette vil gjøre jobben deres enda mer interessant, og så tenker jeg det at dersom de bruker litt mer ressurser i en periode hos en bruker, så kan det hende at den brukeren kan overta de tjenestene, slik at de faktisk på sikt kan få mindre å gjøre.

Kan være på plass neste år

Foreløpig er dette i planleggingsfasen, men levekårssjefen tror tilbudet kan være oppe å gå neste år.

Reiten vil også ha tilbudet på plass raskest mulig – for det har et stort potensial, mener han:

– Oppgavene som de eldre skal læres opp i – det kan være støvsuging, oppvasken og slike ting?

– Det kan være alt mulig praktisk. Noen skal selvsagt slippe, det er langt fra alle brukere og pasientgrupper dette egner seg for. Men for de det egner seg for, så er det en bra ting og et positivt initiativ, seier Reiten.