Hopp til innhold

Værsituasjonen på Sør- og Vestlandet under økt overvåkning

Kraftig vind og mye nedbør skaper trøbbel på veiene og i ferjetrafikken flere steder i landet. Meteorologisk institutt følger nå værsituasjonen ekstra nøye.

Stengt over Haukelifjell

Kraftig vind på flere fjelloverganger har skapt trøbbel. E134 Haukelifjell er en av fjellovergangene som er stengt.

Foto: Tale Hauso / NRK

Meteorologisk institutt varsler økt overvåkning for deler av Sør- og Vestlandet, mens det er varsla ekstremvær for Nordland og Troms.

 • Rogaland: Det ventes mye nedbør fra onsdag kveld til torsdag ettermiddag i midtre og i indre strøk, estimert til 100–120 mm på 24 timer.
 • Hordaland: Det ventes mye nedbør i Sunnhordland fra sent onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag i midtre og i indre strøk, estimert til 90–120 mm på 24 timer. Sent torsdag ettermiddag og tidlig kveld ventes lokalt kraftige vindkast, estimert til 35–40 m/s nord for Hardangerfjorden.
 • Sogn og Fjordane: Sent torsdag ettermiddag og torsdag kveld ventes lokalt kraftige vindkast, estimert til 35–40 m/s.

Fortsatt er uværet i Sør-Norge karakterisert som fase A, men det blir fortløpende vurdert om dette skal oppgraderes til fase B for Sør- og Vestlandet.

Kolonnekjøring riksvei 52

På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring onsdag.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det er stengte fjelloverganger og kaos på veiene i Sør-Norge og Vestlandet, men onsdag formiddag passerte det første store nedbørsområdet sør for Stadt.

I kveld blir det langt mer nedbør og vind.

Frode Hassel

Statsmeteorolog Frode Hassel.

Foto: Marit Hommedal

– Dette nedbørsområdet treffer aller først Rogaland, før bygene flytter seg videre nord på Vestlandet til Hordaland og Sogn og Fjordane, sier statsmeteorolog Frode Hassel.

Det kan komme opp mot 120 millimeter nedbør fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag. Våtest blir det torsdag formiddag:

 • Agder: Mellom 60–100 millimeter på 24 timer.
 • Rogaland: 100–120 millimeter på 24 timer. Hovedsakelig i indre strøk.
 • Hordaland: 90–120 millimeter på 24 timer. Indre strøk og Sunnhordland er mest utsatt.

Store snømengder har skapt trøbbel

I løpet av natten og morgentimene har det kommet mye snø som har ført til trøbbel i trafikken.

Webkamera E16 Smedalen Filefjell

FRI FERDSEL: Slik så det ut på E16 ved Honingane bro på Lærdal-siden av Filefjell onsdag klokka 18.26.

Foto: Statens vegvesen

Dette har spesielt ført til problemer på fjellovergangene:

 • Haukeli E134 er stengt for personbiler, mens det kjøres kolonne for kjøretøy over 7,5 tonn.
 • Riksvei 15 Strynefjellet er stengt. Vil ikke bli åpnet onsdag, opplyser Vegvesenet.
 • Aurland–Hol er stengt.
 • Vikafjellet er også stengt.
 • På Hemsedalsfjellet er det igjen kolonnekjøring, etter at det en periode onsdag ettermiddag var fri ferdsel på fjellovergangen.
 • På riksvei 7 over Hardangervidda er det kolonnekjøring.
 • Filefjell er åpent.

E16 Filefjell er åpnet for ferdsel.

Høgsfjord-ferje dårlig vær

Ferjen over Høgsfjorden mellom Lauvvik og Oanes i Rogaland forsøke å ta seg over fjorden ved 09-tiden onsdag, men måtte gi opp å legge til ved ferjekaien på Lauvvik på grunn av kraftig vind.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Forsinkelser i Flytrafikken

Både ved Stavanger, Kristiansand og Bergen lufthavn meldes det om flere forsinkelser. I tillegg er det flere avganger og ankomster som er innstilt.

Flere av flyene som er forsinket kommer fra Gardermoen. Ved landets hovedflyplass meldes det om store forsinkelser og en rekke innstillinger på grunn av brøyting og avising av flyene.

Ras i Hordaland – E16-tunnel stengt

I Hordaland har det falt en kubikkmeter stein ned i Nakkagjelstunnelen på E16. En geolog er på stedet nå for å undersøke tunnelen som nå er stengt.

– Det er kommet ned en god del stein, cirka en kubikkmeter. Fortsatt er det løs stein i tunneltaket, sier byggeleder Bente Bergstø i Statens vegvesen til NRK.

E16 blir trolig stengt i hele dag.

I Rogaland var ferjesambandet over Høgsfjorden stengt en stund. Nå er det trafikk i sambandet, men reisende må beregne forsinkelse. Vågsgata i Sandnes ble stengt ved Bystasjonen fordi veien var dekket av knust glass.

Suldal er det mest rasutsatte stedet i Rogaland. Både der og i nabokommunen Sauda er entreprenører ute og kontrollerer veiene, for å få oversikt over sårbare steder.

– Vi har folk i beredskap hvis noe skulle skje, forsikrer rådmann Øyvind Valen i Suldal kommune.

Allerede i går var Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ute med flom- og jordskredvarsel for Hordaland, Rogaland og vestlige deler av Agder på grunn av mye regn og stor snøsmelting. Faren øker onsdag kveld.

Manuell dirigering gamle Lierbakkene

En polsk trailer på sommerdekk fikk trøbbel på fylkesvei 282 Lierbakkene i Buskerud.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Nedbør kommer som regn – også på fjellet

Snøgrensa har vært bakkenivå flere steder på Vestlandet i morges, men temperaturene stiger og dermed også snøgrensa.

– I natt er det venta at snøgrensa er på 1500 meter. Dette betyr at all nedbøren som er venta i kveld og i natt også kommer som regn i fjellet, sier Hassel.

Sterke vindkast på Vestlandet

Vinden har røska godt langs kysten i natt og i morgentimene. Det er venta nye runder med kraftig vind utover kvelden. Rogaland vil merke vindkulene aller først, varsler meteorologen, men torsdag blir det vindfullt.

– I Hordaland og Sogn og Fjordane er det venta liten til full storm torsdag.

Hafslo, bil av vegen

Riksvei 55 mellom Sogndal og Gaupne i Sogn og Fjordane ble tidligere i dag stengt ved Indre Hafslo er stengt etter at en bil havna i grøfta.

Foto: Kaia Johnsen Viki / NRK

Også i Trøndelag er det venta at vindstyrken øker kraftig utover onsdagskvelden.

– Her blir det liten storm utsatte steder, og kraftige vindkast på 30–35 meter i sekundet. Det er venta lite nedbør i Trøndelag, sier Hassel.

I Telemark har flere vogntog fått problemer på det glatte føret. På E134 hadde et vogntog sklidd av veien ved Hjartsjåvatnet i Hjartdal, mens det på Notodden var Setrebakken som skapte problemer.

I formiddag sto et vogntog fast på E18 ved Lanner i Porsgrunn. Et vogntog hadde også problemer med å komme seg videre på E134 på Meheia nær Notodden.

Postbil i grøfta i Gjerstad-Vegårshei

Denne lastebilen fra Posten havnet i grøfta i området Gjerstad-Vegårshei i Aust-Agder.

Foto: Line Haus / NRK