Venter store mengder nedbør og kraftig vind

Det blir mye vær flere steder i landet i morgen. – Folk må forberede seg godt, sier statsmeteorologen.

Flom i Sør-Rogaland

Tidligere i høst flommet det over i Tengsdalen i Rogaland. Nå er det varslet mer flom og jordskred i tre fylker. NVE anbefaler rensing av dreneringsveier og stikkrenner.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har utstedt flom- og jordskredvarsel for Hordaland, Rogaland og vestlige deler av Agder grunnet mye regn og stor snøsmelting. Faren øker onsdag kveld, melder NTB.

Statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valved sier det er ventet en forverring i været i Hordaland og Rogaland allerede tirsdag kveld.

– Nå er det et lavtrykk på vei ut i Nordsjøen. Vi har sendt ut farevarsel på vanskelige kjøreforhold, mye nedbør og kraftige vindkast fra i natt og ut morgendagen, sier hun til NRK.

I tillegg meldes det om kraftig vind østafjells. Også Sogn og Fjordane vil merke at det blir mye vær i nærmeste fremtid.

Advarer mot å ferdes ute

Ifølge meteorologen er det ventet til dels kraftig vindøkning i fjellet og i utsatte fjord- og dalstrøk i natt. I Hordaland og Rogaland er det ventet vindkast på 30–35 meter i sekundet utsatte steder.

– Det er veldig mye vind. Skulle vi sammenlignet med middelvind, tilsvarer det orkan styrke, sier Valved.

Hun oppfordrer folk til å sikre løse gjenstander på dagtid tirsdag mens det fremdeles er rolige værforhold.

– Man må være forsiktig hvis man skal ferdes ute. Vinden kan flytte gjenstander og velte trær.

Valved understreker at folk må ta hensyn til hvordan forholdene er akkurat der de oppholder seg.

Bil i flomvann i Tvedstrand 22.oktober 2017

Bil i flomvann i Tvedestrand i oktober. Nå er mer heftig høstvær i vente.

Foto: NRK Sorlandet

Krevende å holde seg på veien

Den kraftige vinden vil også føre til vanskelige kjøreforhold i de to vestlandsfylkene

– Dette gjelder allerede fra i kveld. I morgen får vi både vind, og snø som går over til regn. Det kan gi slaps og vanskelige kjøreforhold, sier Valved.

I tillegg er det ventet store nedbørsmengder. I Hordaland varsles det om 60–90 millimeter på 24 timer fra onsdag kveld til torsdag kveld. I Rogaland kan det komme enda mer nedbør: 100–120 millimeter på 24 timer.

Valved råder folk til å følge med på værmeldingene, samt NVEs nettsider og Yr.no.

– Dette er litt mer vær enn det vi er vant med. Utfordringen er at det kommer såpass mye forskjellig vær på samme tidspunkt.

Flere steder i landet

Også i Sogn og Fjordane er det meldt om vanskelige kjøreforhold med snø som går over til regn, samt kraftig vind. Her er det meldt om vindkast på 25–30 meter i sekundet fra sørøst, fra onsdag morgen til sent onsdag kveld.

Det er også utstedt OBS-varsel om mye regn i indre strøk i Vest-Agder. Her ventes det mye nedbør fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag. Det er estimert at det vil regne 40–80 mm på 24 timer, og at det vil være mest nedbør i de tolv første timene av torsdag.

Østafjells er det meldt om vindkast på 20–25 meter i sekundet, fra sent tirsdag kveld. I Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark er det meldt om krevende kjøreforhold på grunn av vinden.

Flom- og jordskredvarselet kan følges på varsom.no.