Hopp til innhold

Skjebneuke for Easee: Svenskene mener ladeboksene blir farlige om noen år

I løpet av dagen må Easee levere en plan for alle ladeboksene som er installert i Sverige. Men svenskene er foreløpig langt fra overbevist om at ladeboksene er trygge.

Elsäkerhetsverket og Per Samuelsson testet seks ladebokser. Kun ladeboksen til Easee fikk salgsforbud.

Svenske Elsäkerhetsverket kan komme til å kreve at Easee fikser alle de 100.000 ladeboksene som er installert i Sverige, men det er lite sannsynlig, ifølge sjef for produktavdelingen, Per Samuelsson.

Foto: Tom Edvindsen/Elsäkerhetsverket

– Vi mener ladeboksene utgjør en risiko for mennesker på lengre sikt.

Det sier Per Samuelsson til NRK. Han er sjef for produktavdelingen i svenske Elsäkerhetsverket.

Per Samuelsson i Elsäkerhetsverket

Per Samuelsson, sjef for produktavdeling i svenske Elsäkerhetsverket.

Foto: Elsäkerhetsverket

Det har gått ett år siden svenskene innførte salgsforbud for ladeboksene Easee Charge og Easee Home.

Elsäkerhetsverket mener jordfeilvernet i ladeboksene ikke er sikkert nok. Blant annet mener de at Easee sitt jordfeilvern har kortere levetid enn et konvensjonelt jordfeilvern.

Nå har Easee en siste mulighet til å overbevise Elsäkerhetsverket om at ladeboksene er trygge:

I dag har selskapet frist for å levere en plan om hva de har tenkt å gjøre med de drøye 100.000 ladeboksene som allerede er installert i Sverige.

– Vi har sendt dem en tiltaksplan tidligere, den var de ikke tilfreds med, så vi jobber fortsatt med å komme til enighet, sier kommunikasjonssjef i Easee, Martin Langeland.

Martin Langeland, leder for marked i Easee

Martin Langeland, kommunikasjonssjef i Easee

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Nye klistermerker og etiketter?

Fra før har Easee foreslått å oppdatere dokumentasjonen til produktene og sende ut klistermerker og etiketter til de svenske eierne av ladeboksene.

Men Elsäkerhetsverket har avvist dette. De mener risikoen ved ladeboksene må håndteres på en annen måte.

Easee har likevel nok en gang tenkt å foreslå merking. Men dette er en del av en større tiltaksplan, ifølge Langeland.

– Denne merkingen fungerer som en henvisning til den oppdaterte tekniske dokumentasjonen og er også en del av det Elsäkerhetsverket har påpekt at vi trenger å rette opp i, sier han.

Mye av skjebnen til Easee blir deretter overlatt til ekspertene i Elsäkerhetsverket.

Million dollar-spørsmålet – bokstavelig talt – er om Easee må gjøre noe fysisk med hver og en av de installerte ladeboksene.

For det kan bli dyrt. Selskapet selv i sin årsrapport fra 2023 at dette vil koste én milliard kroner på global basis.

– Vi mener fortsatt at det er fult mulig å oppfylle sikkerhetskravene uten å endre på boksene fysisk, sier Langeland til NRK.

Tviler på fysiske tiltak

Og det er det heller ikke sannsynlig at Elsäkerhetsverket kommer til å kreve, ifølge Per Samuelsson.

– Rent teoretisk kan vi kreve at Easee skal utbedre alle ladeboksene, men det er usannsynlig, sier Samuelsson til NRK.

Grunnen til det er at Elsäkerhetsverket på nåværende tidspunkt ikke mener at ladeboksene utgjør en umiddelbar fare for mennesker. Men Elsäkerhetsverket mener altså at ladeboksene blir farligere ettersom årene går.

Sameie med flere Easee-ladere

Norske myndigheter har ikke bestemt om det må gjøres noe med de over 200.000 ladeboksene som er installert i Norge – de venter og ser hva svenskene gjør.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Elsäkerhetsverket kan også foreslå å ilegge selskapet bøter, men dette må i så fall avgjøres gjennom en separat rettsprosess.

Easee, på sin side, mener at deres jordfeilvern er sikkert.

– Laderne er trygge å bruke og vi mener at ny merking og oppdatert dokumentasjon er tilstrekkelig. Vi har dokumentasjon fra verdensledende uavhengige og akkrediterte testlaboratorier som underbygger sikkerheten til våre produkt, sier Martin Langeland.

Easee sier feilraten på de til nå monterte laderne er lavere enn det man kan forvente. Det forteller at levetiden er god, siden det er i starten og slutten av levetiden feilraten er størst.

Vi mener Elsäkerhetsverkets vurdering om levetid er basert på et premiss som ikke er gjeldede for laderen, sier Easee, som håper å komme til en felles forståelse med Elsäkerhetsverket.

Venter til etter rettssak

Elsäkerhetsverket og Easee skal om kort tid møtes i retten hvor salgsforbudet endelig skal avgjøres. Det er først etter dette at Elsäkerhetsverket vil bestemme hva som bør skje med de installerte ladeboksene.

– Vi må vente og se hvordan den rettsprosessen vil påvirke vår beslutning om de installerte ladeboksene. Ettersom vi ikke mener at ladeboksene utgjør en umiddelbar fare, bør vi ikke skynde oss fram til en beslutning, sier Per Samuelsson.

13/03 klokka 18: Saken er oppdatert med Easees vurdering rundt feilrate og levetid. Selskapet mener de ikke hadde fått svare tilstrekkelig på kritikken fra Elsäkerhetsverket.