Hopp til innhold

Flere norske forhandlere stanser salg av Easee-ladere

Svenske myndigheter har innført salgsstans av to elbilladere fra Easee. Og snart kan norske myndigheter følge etter.

Easee-lader

Elbilladerne til Easee har vært i hardt vær den siste tiden. Nå vil ikke svenske tilsynsmyndigheter lenger tillate salg av laderne.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Onsdag morgen slapp Dagens Næringsliv nyheten om at salget av Easee sine ladere Easee Home og Easee Charge stanses i Sverige.

Bakgrunnen for salgsforbudet er blant annet at ladeboksen ikke har en jordfeilbryter som oppfyller kravene til svenske myndigheter.

NRK har tatt kontakt med flere Easee-forhandlere i Norge, som sier at de midlertidig har stanset salg og montering av Easee-ladere.

De tilbyr nå stort sett bare elbilladere fra Zaptec, som er den største konkurrenten.

– Vi merker at kundene stiller mye spørsmål om Easee-laderen. I påvente av avklaring selger vi derfor langt flere av konkurrenten sin lader. Det er ikke stor prisforskjell, og laderne deres er tilnærmet identiske, sier daglig leder i Kreatel Elektro, Leidulf Ims, som forhandler Easee-ladere.

Han er full av lovord om Easee-laderen, som har vært tilnærmet feilfri og en bestselger over flere år. Men grunnen til stansen er kundene deres.

Også Haugaland Kraft, Bravida og Tibber er blant selskapene som har stanset salg og installasjon midlertidig i påvente av en avgjørelse fra Nkom.

Skjermdump - Haugaland Kraft
Foto: Skjermdump / NRK

Elsäkerhetsverket skriver i en melding på sine nettsider onsdag at Easee må trekke ladeboksene som har fått salgsforbud fra sine forhandlere. De må også fikse feilen på de rundt 100.000 boksene som allerede er installert i landet.

Kan bli nasjonal salgsstans

Ifølge Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), kan salgsstans av laderen i Sverige også kan gjelde i Norge, ettersom landene er en del av samme EØS-regulering.

Ifølge avdelingsdirektør i Nkom, John-Eivind Velure, følger de nå vedtaket fra Sverige tett.

– Samtidig er det ikke slik at svenskene kan fatte et vedtak som umiddelbart gjelder i Norge. Så er det opp til oss å følge opp hva vedtaket har å si i Norge.

Velure sier til NRK at det ikke er noen umiddelbar fare med å bruke laderne, og at folk fortsatt trygt kan lade bilen hjemme.

De har heller ikke noe grunnlag for å stanse salget av Easee-ladere i Norge slik de vurderer situasjonen nå.

Nå vil de bruke tid på å konkludere hvilke følger dette vil få i Norge.

– Vi kommer til å oppdatere våre nettsider med informasjon underveis, sier han.

John-Eivind Velure, avdelingsdirektør i Nkom

John-Eivind Velure, avdelingsdirektør i Nkom.

Foto: Victoria Marie Nordahl / NRK

Elsäkerhetsverket sier i sitt vedtak at det ikke er umiddelbar fare for liv og helse ved å bruke produktene, men de har pålagt Easee å stanse salget og utbedre de feil de har påpekt.

– Trist

– Det er trist. Dette har tatt en helt annen retning enn vi tenkte, sier Easee-gründer Jonas Helmikstøl til NRK.

Daglig leder og gründer i Easee, Jonas Helmikstøl, beroliger norske kunder, og sier at de fortsatt kan lade trygt uten å foreta seg noe. Han sier det ikke er noen automatikk i at dette går videre til andre land.

– Vi har dialog med norske myndigheter og vi håper på støtte fra dem, sier Helmikstøl i Easee.

Mange kunder har også vært bekymret og tatt kontakt med selskapet. Til NRK avkrefter Easee at det er noen problemer med laderen.

– Folk er usikre. Men vi betrygger dem med at laderen er helt trygg. Vi har over 600.000 enheter, som vi har data på at fungerer veldig bra, sier Helmikstøl.

Jonas Helmikstøl, daglig leder i Easee.

Jonas Helmikstøl er daglig leder og gründer i Easee.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Anker

Easee, som har hovedkontor i Stavanger, anker Elsäkerhetsverkets avgjørelse.

– Vi er sterkt uenige i avgjørelsen og vil gjøre alt vi kan for å ivareta kunder, partnere og ansatte. Vårt hovedfokus har alltid vært folk og sikkerhet, sier gründer og daglig leder, Jonas Helmikstøl.

I tillegg til anken jobber de med en såkalt midlertidig forføyning mot umiddelbar tiltredelse. Dersom den aksepteres, vil salgsforbudet opphøre.

Easee er et Stavanger-basert selskap som har vokst seg store i elbillader-markedet, og har solgt rundt 700.000 elbilladere i hele Europa.

I februar ble det kjent at svenske myndigheter vurderte å stanse salget av disse elbilladerne.

Onsdag kom altså konklusjonen. Salget stanses.

– Easee har brukt en elektronisk løsning av jordfeilbrytere i stedet for en elektromekanisk. Det finnes en risiko for at jordfeilbryteren ikke alltid løser ut når og som den skal, sier Joel Lee Antman, inspektør ved Elsäkerhetsverket.

Easeelader

Easee-ladere.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Sterkt uenige

Ifølge Helmikstøl har de argumentert smart og bra på det de fikk av spørsmål, men at det virker som om de ikke har blitt lyttet til i det hele tatt

– Vi må bare fortsette å stå på det vi har sagt. Vi er sterkt uenige i det som har blitt kommunisert fra svenske myndigheter nå. Og det har vi dokumentasjon som kan understreke, sier Helmikstøl til NRK.

Easee understreker at det ikke har vært noen hendelser som danner grunnlaget for det ilagte salgsforbudet, noe som også fremheves i Elsäkerhetsverkets rapport.

De presiserer også at det ikke er noen risiko for skade på folk eller produkter ved bruk av en Easee-lader.

Fra lokalene til det norske ladeselskapet Easee i Sandnes

Bildet er tatt i lokalene til det norske ladeselskapet Easee i Sandnes.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Selskapet Easee ble etablert i 2018 av tre gründere. I dag har de nærmere 500 ansatte.

Selskapet har vokst i rekordfart, og fra 2019 til 2021 gikk de fra å ha en omsetning på 94 millioner kroner til 1,4 milliarder kroner.