Stenger gymsaler for å spare penger

Kutt i budsjettet i Stavanger gjør at gymsalene på skolene har fått kortere åpningstid denne høsten. – Smålig, sier Atle Simonsen (Frp).

Mye folk i fengselet

Både idretten og skolekorpsene blir tapere når Stavanger kommune sparer penger ved å stenge gymsalene tidligere. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Pål Andersen

Før var gymsalene åpne til klokken 22, men fra dette skoleåret stenges de fleste klokken 20. Kommunen sparer 900.000 kroner i året på dette tiltaket.

– En slik innskrenking går utover mange, sier daglig leder i Idrettsrådet i Stavanger, Arne Thorsen-Eie.

Arne Thorsen Eie

Arne Thorsen-Eie mener kommunen burde funnet andre områder å spare inn pengene på.

Foto: Idrettsrådet

Det er først og fremst den uorganiserte idretten som blir rammet av at gymsalene stenger tidligere.

– Både vennegjenger og bedriftsidrettslag bruker vanligvis disse kveldstimene til trening. Nå har ikke de lenger et slikt tilbud, sier Thorsen-Eie.

– Ikke særlig smart

Kuttet går også utover korpsene i Stavanger. Foreldre som sitter vakt i gymsalene på dugnad er en kjærkommen og stabil inntekt for disse. Nå er inntektene mer enn halvert for mange korps.

– Det rammer hardt, og går utover barne – og ungdomsarbeidet vi driver med. Tiltaket er heller ikke særlig smart i et helseperspektiv, sier daglig leder i Norges Musikkorps forbund i Rogaland, Lilli Anne Grong.

Hun får støtte av Atle Simonsen. Han er representant for Frp i kommunalstyret for kultur og idrett i Stavanger.

– Jeg syns det er smålig. Det er snakk om å spare 900.000 kroner i et budsjett på ni milliarder kroner. Jeg mener tvert imot at åpningstidene burde vært utvida, sier Simonsen.

Forsvarer kuttene på åpningstidene

Stavanger kommune sliter kraftig økonomisk, og har kutta på flere områder for å spare penger.

Bjarne Kvadsheim

Bjarne Kvadsheim (Sp) er nestleder i kommunalstyret for kultur og idrett.

Foto: NRK Rogaland

Derfor stiller Bjarne Kvadsheim (Sp) seg bak vedtaket om å korte ned på åpningstidene i gymsalene.

– Alle avdelinger er bedt om å finne områder der det er mulig å kutte. Idrettsavdelingen kom opp med mange forslag, blant annet det som vi altså gikk for, sier Kvadsheim.

Han legger til at det nå jobbes med en ordning der dem som leier gymsalene selv kan stå for vaktholdet, men uten å få penger for det.

Det vil i tilfelle medføre at det igjen blir mulig å trene til klokken 22, men skolekorps og andre foreninger mister fortsatt inntekten fra vaktene på skolene.