NRK Meny
Normal

Ny rapport: – To av tre nordmenn ikke nok aktive

Men med ti minutter mer aktivitet i hverdagen, vil halve befolkningen nå kravet, mener Helsedirektoratet.

Stillesitting

62 prosent av dagen bruker vi til å sitte i ro, viser rapporten.

Foto: Tor Risberg / NRK

Antallet fysisk aktive nordmenn har økt med 200.000 på fem år. Likevel mener Helsedirektoratet at mye gjenstår før vi kan kalle oss en aktiv nasjon. Det er faktisk de eldre som er sprekest.

Onsdag la helsedirektør Bjørn Guldvog fram en ny rapport om nordmenns aktivitetsvaner, basert på undersøkelser gjennomført av Norges idrettshøgskole. Ifølge rapporten øker antallet nordmenn som møter anbefalingen for voksne om 30 minutters moderat aktivitet.

Én av tre nordmenn har nå "nok" aktivitet i hverdagen.

– At vi har en økning fra forrige måling må sees på som et viktig skritt i riktig retning. Men vi ser at andelen blant lavt utdannede menn som rører på seg, er halvparten så stor som hos høyt utdannede menn. Vi må styrke arbeidet for å utjevne disse forskjellene, sier Guldvog.

Bekymret over de unge

Helsedirektør Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog lanserte i dag en ny kampanje som skal senke terskelen for å komme i gang med fysisk aktivitet. Budskapet er at 30 minutter moderat aktivitet hver dag er nok til å holde deg frisk.

Foto: Tor Risberg / NRK

Helsedirektøren er også bekymret over aktiviteten blant yngre voksne. Kun hver fjerde mann mellom 20 og 34 år oppfyller anbefalingene om 30 minutters moderat aktivitet hver dag. Blant kvinner i samme aldersgruppe, oppfyller tre av ti kvinner kravene.

– I den delen av livet der man har best forutsetning for å røre mye på seg, gjør man det altså ikke, sier han.

Ifølge rapporten vil halve befolkningen møte kravet om fysisk aktivitet, ved å bare legge til 10 minutter mer aktivitet i hverdagen.

– Vi tror det er underkommunisert at man ikke trenger å trene hardt og lenge for å oppnå helsegevinst. Moderat fysisk aktivitet – litt raskere pust, litt varme mellom skulderbladene – er nok for å få gevinst, sier Bjørn Guldvog.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.