Hopp til innhold

– Skulle ønske vi var mer samkjørte

NORD-JÆREN (NRK): Mens Stavanger holder stengt, åpner nabokommunene skjenkestedene og treningssentrene. – Jeg skjønner at folk blir forvirret, sier varaordføreren i Stavanger.

Ordførar i Stavanger, Kari Nessa Nordtun, på pressekonferanse i Sandnes om strengare koronatiltak

MYE SMITTE, STRENGE TILTAK: I Stavanger følger folk strenge tiltak for å få bukt med spredningen av koronaviruset. Ordfører Kari Nessa Nordtun har ønsket å prioritere barn og unge når kommunen skal lette på tiltakene.

Foto: Frida Ripland Moberg / NRK

Stavanger har hatt strenge smitteverntiltak siden nyttår. Disse ble videreført 23. januar, og gjelder i utgangspunktet til 8. februar (se noen av tiltakene i faktaboksen).

I Sandnes, Randaberg og Sola har politikerne gått sammen om å åpne delvis opp. Fra og med i morgen gjelder dette:

  • Barn og unge under 20 år kan samles til aktiviteter innendørs, i grupper på maks 20 personer.

Nærmere helga vil de tre kommunene også tillate at treningssentrene åpnes igjen, samt at serveringssteder kan servere alkohol.

– Vi følger de faglige rådene fra smittevernlegene. En gradvis gjenåpning kan skje når det er så lite smitte som nå, sier ordfører Jarle Bø (Sp) i Randaberg.

Frykter mutert virus

Bø mener de tre ordførerne er samkjørte i spørsmålet om hvor mye man skal åpne opp.

– Vi åpner delvis opp nå, og opplever at vi har regjeringens anbefalinger i ryggen. Hvis smittesituasjonen endrer seg, vil vi selvsagt gjøre nye vurderinger, sier han.

Jarle BØ, senterpartiet, Randaberg

Ordfører Jarle Bø i Randaberg.

Foto: Erik Waage / NRK

I de fire kommunene på Nord-Jæren har det vært 15 nye smittetilfeller de siste tre dagene, noe som er en positiv utvikling.

Men det muterte viruset på Østlandet skaper bekymring.

– Mobilitet mellom landsdelene, for eksempel mellom åtte og ti daglige fly fra Oslo, kan øke spredningsrisikoen uforsvarlig mye. Lettelser bør derfor skje gradvis og forsiktig, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) i en pressemelding tirsdag kveld.

Stanley Wirak

Ordfører Stanley Wirak i Sandnes.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kjøpesentrene blir bedt om å ikke slippe inn for mange kunder på én gang.

– Kjøpesentrene må ha et særlig blikk på fellesarealene. Der kan det lett skje en opphopning av folk, sier Wirak.

– Skjønner at folk blir forvirret

Varaordfører i Stavanger, Dagny Hausken Sunnanå (Sp) mener det ville vært enklere for alle om de fire kommunene på Nord-Jæren innførte lettelser til samme tid.

– Jeg hadde helst sett at vi var mer samkjørte. Jeg skjønner godt at folk blir forvirret, sier hun.

Også smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger mener det ville vært en klar fordel om kommunene var mer samkjørte.

– Jeg synes det er vanskelig å kritisere de andre kommunene for å gå for fort frem, men kommunene på Nord-Jæren burde klart å ha en felles vei, sier han.

Smittevernoverlege Runar Johannessen, Stavanger

Smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger.

Foto: Frida Ripland Moberg / NRK

– Kommunene er i utakt når de gjør vedtakene sine om tiltak. Vi jobber for at det skal bli mer samkjørt, fortsetter han.

Johannessen understreker at situasjonen er uforutsigbar, og at smittetall kan endre seg raskt.

– Vi skulle gjerne hatt noe mer informasjon om de positive prøvene, særlig med tanke på det muterte viruset.

Vil åpne mer for barn og unge

Stavanger hadde en stund svært lite smitte, men dette snudde drastisk i romjula. Derfor har ikke politikerne ønsket å åpne mer opp.

De siste dagene har dette riktignok snudd, med stadig færre smittede. I dag meldte kommunen om kun to smittede det siste døgnet.

Fra fredag 29. januar blir det derfor noen endringer i Stavanger:

  • Barn og unge under 20 år kan treffes til organisert aktivitet innendørs, i grupper som er på maks 20 personer. (I dag kan de treffes inne hvis de er maks ti personer).

Når det gjelder skjenkestoppen, vil politikerne vente litt til med å gjøre endringer.

– De faglige anbefalingene sier at vi bør ta en ny vurdering om det samlede tiltaksnivået onsdag om åtte dager, sier ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap).