Hopp til innhold

Korona: Dette området i Norge skiller seg ut – en krise for 20 år siden kan være grunnen

STAVANGER (NRK): Et smitteutbrudd i 2001 ga nyttig erfaring. I Stavanger er koronasituasjonen så oppløftende at det nå lempes på tiltak.

Rogaland skiller seg ut i Norge. Det er eneste fylke som ligger under 20 smittede personer per 100.000 innbyggere de to siste ukene (se tabell under).

Det viser den ferskeste ukerapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Smittetilfeller etter fylke:

Fylke

Smittede pr. 100.000 innbyggere siste 14 dager

Oslo

195

Viken

182

Innlandet

118

Vestfold og Telemark

72

Trøndelag

49

Møre og Romsdal

32

Vestland

30

Nordland

24

Agder

23

Troms og Finnmark

22

Rogaland

19

Ekspander/minimer faktaboks

Krisen som ga læring

Én av grunnene til de lave smittetallene i Rogaland, er en lokal krise nesten 20 år tilbake i tid.

I 2001 var det et omfattende legionellautbrudd i Stavanger, hvor syv personer til slutt mistet livet.

– Dette var første gang det var et stort legionellautbrudd i landet. Den kompetansen og kunnskapen som vi bygget den gang og i årene etterpå, har vært med oss som et grunnlag når vi har jobbet beredskap rundt pandemien denne gangen også, sier Torstein Nielsen, beredskapssjef i Stavanger kommune.

Han peker også på at de lave smittetallene «skyldes flere ting».

– Vi har innbyggere som er seg veldig bevisst på hva smitte er for noe. I tillegg har vi god erfaring, kompetanse og jobber godt i regionen, sier Nielsen.

Torstein Nielsen, beredskapssjef i Stavanger kommune

Torstein Nielsen er beredskapssjef i Stavanger kommune. Han mener at arbeidet med koronapandemien ligner mye på krisen i 2001.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Kjøletårn var smittekilden

Smittevernoverlege Ruth Midtgarden jobbet som kommuneoverlege under legionellautbruddet. Hun forteller at måten en driver smittesporing av korona i dag, bygger blant annet på metoden de lærte seg i 2001.

– Jeg tenker at erfaringen med legionella har gitt oss en følelse og forståelse for hvor viktig det er å spore, sier Midtgarden.

Det var flere teorier den gang om hva som var kilden til legionellautbruddet. Til å begynne med trodde helsemyndighetene at de syke var smittet på ferie i utlandet, deretter snudde mistanken mot at de var smittet via dusjen i eget hjem. Også fontenen i Breiavatnet ble nevnt som en mulig smittekilde.

Etter intens smittesporing fant helsemyndighetene ut at den dødelige bakteriesmitten kom fra vanndamp fra kjøletårnet til et hotell i Stavanger sentrum.

Hotel Atlantic Stavanger sentrum

Kjøletårnet på Radisson SAS Atlantic Hotel i Stavanger var smittekilden for legionellautbruddet for 19 år siden.

Foto: NRK

– Hvilke erfaringer gjorde dere da som dere drar nytte av nå?

– At det er viktig å sette i gang med én gang. Når en har smitte i omløp så handler det om å være veldig på, være raskt ute og kartlegge alt rundt de personene som er smittet, sier Midtgarden og legger til:

– Det husker jeg smittevernoverlegen den gang drev veldig intenst med. De intervjuet de enkelte som hadde fått smitte: hvor de har vært, hva de har gjort, hvem de har møtt og hvordan de kan være smittet.

Ruth L. Midtgarden frykter at det kan skje usynlig spredning av korona i utelivet.

Ruth Midtgarden er smittevernoverlege i Stavanger kommune.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

– Forsiktige, ikke hysteriske

Grensen på 20 smittede personer per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene er brukt for å si noe om utbredelsen av koronasmitte i en region eller land.

At Rogaland ligger under grenseverdien, er et uttrykk for lav forekomst. Det bekrefter avdelingsdirektør i FHI, Heidi Kløvstad, overfor NRK.

Det skal nevnes at det de siste dagene har vært en smått stigende smittetrend i Rogaland.

Inger og Olav Magne Gard

Inger og Olav Magne Gard.

Foto: Iris Elin Ullvang / NRK

Inger og Olav Magne Gard er pensjonister fra Haugesund. At smittetrykket i regionen nå er lavt, forteller de gir en ekstra trygghet.

– Så lenge vi vet at smittetallet er lavt lokalt, er det greit nok for oss. Vi er ikke hysteriske, sier Inger.

– Vi har vært forsiktige, og jeg tror det er det som nå viser seg. Vi må bare fortsette med det, supplerer Olav Magne.

Janne Dahle-Melhus - fylkeslege Rogaland

Janne Dahle-Melhus er fylkeslege i Rogaland.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Klar til å trykke på knappen

Smittesituasjonen er så oppløftende at Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg opphevet de lokale koronarestriksjonene tidligere denne uken.

– Det er viktig at vedtakene, som faktisk er lovregler, står i forhold til smittetallene vi ser. Med den gode nedgangen vi har hatt de siste ukene, har vi valgt å ta tiltakene fra en forskrift og over til anbefalinger, sier Janne Dahle-Melhus, fylkeslege i Rogaland, til NRK.

Ordfører Stanley Wirak (Ap)

Stanley Wirak er ordfører i Sandnes.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap), forteller at avgjørelsen om å oppheve de lokale tiltakene på Nord-Jæren er tatt i samråd med kommunenes smittevernoverleger og FHI.

– Det er en totalvurdering. Nå er situasjonen her god, og da tilpasser vi oss den, sier han.

Wirak understreker at de nasjonale koronatiltakene ennå gjelder. Det samme gjør ett lokalt tiltak: Det vil fortsatt være meldeplikt til kommunen for arrangementer med over 20 personer.

Samtidig anbefaler kommunene at tiltakene som nå oppheves, følges videre.

– Vi sitter klar til å trykke på knappen igjen om det skjer en uventet utvikling. Vi følger smittesituasjonen tett, sier Wirak.