Hopp til innhold

Statoil åpnet verdens første flytende vindpark

Statoils nye vindpark Hywind Scotland har startet produksjon. Nå leverer verdens første flytende vindpark strøm til det skotske strømnettet.

Statoil Hywind Scotland

Hywind Scotland er verdens første flytende vindpark, og kan brukes i havdyp på opp mot 800 meter.

Foto: Øyvind Gravås / Woldcam - Statoil ASA

Onsdag ble vindparken offisielt åpnet av Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon under et arrangement i Aberdeen.

Vindparken ligger 25 kilometer utenfor Peterhead i Aberdeenshire, Skottland, og skal levere strøm til om lag 20.000 hjem.

– Erfaringene fra Hywind Scotland vil bane vei for nye globale markedsmuligheter for flytende havvindkraft, sier konserndirektør for forretningsområdet Nye energiløsninger i Statoil, Irene Rummelhoff.

Statoil ønsker fremover å utforske nye fremtidige muligheter innen flytende havvind.

– Hywind vil bidra til at vi når vår ambisiøse klimamål, forteller hun.

Drives fra land

Den landbaserte drifts- og vedlikeholdsbasen for Hywind Scotland ligger i Petershead, mens driftssenteret ligger i Great Yarmouth. Havbunnen har selskapet leid av Crown Estate Scotland.

– Det er fantastisk å se Hywind Scotland i drift, sier Sian Wilson fra Crown Estate Scotland.

Statoil vindpark

– Vi satser på å fortsette arbeidet vårt for å fremme flytende havvindprosjekter, som i sin tur vil presse ned kostnader, noe som vil gi fordeler for hele bransjen, og for klima og forbrukere, legger hun til.

– Spennende

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon som offisielt åpnet anlegget onsdag, mener Hywind markerer en spennende utvikling for fornybar energi i Skottland.

– Vår støtte til flytende havvind viser denne regjeringens satsing på utvikling av denne teknologien, og sammen med Statoils batterilagringsprosjekt, Batwind, plasserer dette oss helt i front i det globale kappløpet og posisjonerer Skottland som et globalt senter for energi-innovasjon, sier førsteministeren.

De siste årene har det vært betydelige kostnadsreduksjoner innen både landbasert vindkraft og bunnfast havvindkraft.

  • Se Statoils egen video fra Hywind Scotland:

Statoil forventer en tilsvarende nedadgående kurve i neste tiår, noe som gjør at den kan konkurrere kostnadsmessig med andre fornybare energikilder.

Hywind Scotland er Statoils nyeste tilskudd til deres satsing i Storbritannia. I Aberdeen jobber over 1500 mennesker med å ferdigstille oljefeltet Mariner, som har planlagt produksjonsstart i 2018.