Hopp til innhold

Søskenkrangel om storkommune på Jæren

Randi og Torulv er langt fra enige om sammenslåing av Klepp, Time og Hå. Men selv om de trolig stemmer henholdsvis ja og nei i folkeavstemningen i april, er de fortsatt gode venner.

"Søskenkrangel" om storkommune på Jæren

Søskenparet Torulv og Randi Time er uenige om kommunene på Jæren bør slå seg sammen, men tonen i diskusjonen er god.

– Time, Klepp og Hå fungerer i grunnen som en jærsk kommune allerede. Før eller senere tror jeg det blir sånn uansett, så jeg tenker, hvorfor ikke?

Det sier Randi Time. Hun bor i Bryne. På farsgården på Time bor broren hennes, Torulv Time.

– Jeg føler det har kommet opp veldig få ting som tilsier at det er veldig positivt. Jeg har ikke fått med meg hva som skal være så godt med en sammenslåing, sier han.

Lokaldemokratiet

Han peker på at det er tre jevnstore kommuner med rundt 20 000 innbyggere i hver, og at kommunaldepartementet har sagt at det er en optimal størrelse til å drive en kommune rasjonelt.

Torulv frykter for lokaldemokratiet ved en eventuell sammenslåing på Jæren.

Jær-ordførere

Ordførerne på Jæren har signert intensjonsavtale om sammenslåing av Hå, Time og Klepp. Det skal være folkeavstemning om spørsmålet 26. april.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Jeg tror ikke folk vil engasjere seg så mye som de har gjort før, og at det blir lenger opp, sier han.

Søsteren er ikke enig.

– Jeg tenker jo motsatt der. Vi blir jo en av de største og flotteste jordbrukskommunene i landet. Da vil vi ha mye mer makt enn det vi har nå, mener Randi.

Elefantsyke

Hun erter broren: Da kan jo du bygge et enda større fjøs!

– Jammen, jeg vil ikke det. Det er ikke noen vits idet. Den der elefantsjuken er ikke noe å trakte etter, mener han.

– Spørsmålet må jo være om vi får flere lærere i skolen, om vi får mer personell på sykehjemmet. Det må jo være det som er interessant, sier Torulv.

– Jeg håper jo det. Det er jo det som er målet. Jeg tror dette er god mulighet til å gripe sjansen, og jeg tror det vil bli bra for alle på sikt med en stor kommune, mener Randi.

Randi Time og Torulv Time er uenige i spørsmålet om sammenslåing av Jær-kommunene

Randi Time og Torulv Time er uenige i spørsmålet om sammenslåing av Jær-kommunene. De er likevel 'best friends forever'.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

BFF, likevel

Hun har ikke mistet troen på Jæren kommune til tross for at en meningsmåling i Stavanger Aftenblad nylig viste stort flertall mot sammenslåing, særlig i Hå kommune.

– Hvis ikke folk vil, så vil de ikke. Hvis Håbuen vil stoppe det, så kan vi jo ikke få gjort noe med det, men det hadde vær kult om det hadde blitt Jæren kommune. Jeg har god tro, sier Randi.

– Men du klarer ikke å få broren din til å være med på laget?

– Nei, men det er ikke noe mål heller. Han må gjøre det han føler er riktig. Vi er BFF uansett vi, sier hun.

Torulv ler høyt og forklarer at BFF betyr «best friends forever».