Hopp til innhold

Slik holder påskelammene varmen

Vår og lemming betyr travle tider og våkenetter for trebarnsmor og bonde Christine Soma (26). Mellom slagene lager hun noen ekstra finurlige dåpsgaver til årets firbeinte nykommere.

Tenk det å vera eit lite lam ny i verda og tredjemann i kullet. Det betyr at mor-sauen som berre har to spenar ikkje har plass til den tredje. Men med ei suveren matmor som Christine Soma på Ombo er framtida likevel lys og varm for våryre debutantar på jorda.

VIDEO: Lammene på gården til Christine Ombo holder varmen med noteriktige mariusgensere.

Christine Ombo

Christine Soma (26) driver gården alene når mannen er i Nordsjøen.

Foto: Thomas Ystrøm/NRK

– Mariusmønsteret er jo veldig inn for tiden. Det må være litt trendy. For oss er dette vårens slager, sier Christina Soma.

Hun er bonde og driver gård på øya Ombo i Rogaland. Vinteren har sluppet taket og våren har kommet. Det betyr at årets påskelam er på vei. For bonden betyr det travle tider og våkenetter i fjøset.

For kaldt i lufta for lammene

Christine Soma har allerede fått mange lam på gården, men da de første kom oppsto et problem. Når tredjemann kom til ei mor med kun to spener var det ikke nok mat og varme til de alle. Dessuten er det litt for kaldt i lufta for de små ulldottene.

– Jeg var hos en nabo og spurte om det var noe vi kunne ha på dem så de ikke skulle fryse. Hester har jo dekke. Hun fant fram en tovet genserlignende sak, men den var så kjedelig, så den måtte vi redesigne, sier hun.

Med ei suveren matmor som Christine er dermed framtida likevel lys og varm for de våryre debutantene på gården. Og selv om hun bor på et øy i Ryfylke skulle lammene være moteriktige.

– Jeg liker mariusmønsteret veldig godt, og enda bedre nå, sier hun.

Lam med mariusgenser
Foto: Thomas Ystrøm/NRK
Lam med mariusgenser
Foto: Thomas Ystrøm/NRK

– Typisk deg, Christine

Christine er forholdsvis ny i bondeyrket. For få år siden flyttet hun fra Stavanger og til øya med rundt 300 fastboende. Siden det har livet vært travelt.

– Jeg klarer ikke å sitte i ro. Det må gå unna. Jeg liker egentlig bedre hammer og sag egentlig. Jeg må se resultatet fort, hvis ikke blir jeg fort lei. Men nå koser jeg meg med strikkingen, sier hun.

Hva sier naboene?

– De sier «typisk deg, Christine. Det er bare du som finner på sånn.» Det er jo det også. Vi lever bare en gang. Hvorfor ikke ha det gøy, sier hun.

Til nå har det blitt ni mariusgensere til lam. Med et ekstra lag ull holder de varmen godt utendørs og strikkekunstene har blitt livreddende for de små.

Tre barn og 80 sauer

Christine er fornøyd med valget om å bytte ut kafé og kontor med frisk luft.

– Jeg har ikke angret en eneste dag. Selv om jeg har sittet her sliten og fæl med tre små barn, 80 sauer og en mann i Nordsjøen så har jeg ikke angret. Det er fint å kjenne at du lever, og da setter du pris på dager der du kan sitte og dra i gresset og se på små lam som hopper rundt deg, sier Christine Soma.

Lam med mariusgenser

Det ser ut som lammene setter pris på de moteriktige varmeteppene.

Foto: Thomas Ystrøm/NRK