– Dagane me nå er inne i er høgsesong for lemming, seier styreleiar i Norsk Sau og Geit, Ove Omundsen. Han kan fortelja at det mellom 20. mars og ut april blir til 1,2 millionar lam i landet.
- Les òg:
- Les òg:
Svært mange av desse blir til i Rogaland. Med heile 400.000 venta lam, er dette det største sauefylket i landet.
Dette fekk NRK sin fotograf erfara då han var innom hos sauebonden Guttorm Gudmestad på Østhusvik i Rennesøy kommune, der fekk han med seg heile tre lam som kom til verda.
Sjå video av lemminga:
Travelt for bøndene
Guttorm Gudmestad har fire hundre lam som skal lemma. Og så langt har han tatt imot omlag 550 lam.
– Det er travelt men eg får hjelp av familien, seier han.
Ungane tar nemleg fri frå jobben for å hjelpa far i fjøset i desse hektiske dagane. Familien går skift heile døgnet for å passa på sauene.
- Les og sjå bilete:
– Me har hatt litt kaos i natt. Det var eit lam som ikkje kom ut rette vegen, derfor måtte eg krypa til korset å ringja til far, seier Grete Gudmestad.
Video - Eiga seng i sauehuset:
Lam i påsken
Medan lamma blir til, går me også mot sesongen når nordmenn landet rundt også puttar lam i gryta.
Påsken og lam høyrer tett saman. I fjor solgte Nortura omlag 650 tonn lammekjøt i påskesesongen.
På matsidene til NRK finn du fleire tips til korleis du kan laga til påskelammet: