Skumparty truer laksen i Figgjoelva

14 tomme flasker med vaskemiddel og flere ølbokser lå på land langs en av Norges største lakseelver. Det skader fiskens immunforsvar, advarer Fylkesmannen.

Vaskemiddel blir tømt i Figgjoelva

Joakim Myklebust fant mange tomme flasker med vaskemiddel rett ved Figgjoelva ved Foss-Eikeland.

Foto: Joakim Myklebust

Joakim Myklebust

Joakim Myklebust er oppgitt over at noen slipper ut vaskemiddel i Figgjoelven for å more seg.

Foto: Ina Marie Christiansen

Det lå strødd med tomme Zalo-flasker og andre vaskemidler, sammen med en del ølbokser rett ved elven. Så det var helt tydelig at her hadde noen hatt et skumparty, sier Joakim Myklebust.

Det var siste helgen i februar han gikk tur langs Figgjoelven, og oppdaget alt bosset på elvebredden ved Foss-Eikeland. Etter å ha tatt bilder for å dokumentert bosset, tok han med seg søpla.

– Dette er helt unødvendig. Det finnes vel morsommere ting å gjøre i en elv, i kombinasjon med å drikke øl, som gjør mindre skade enn å slippe ut såpe, sier Myklebust, som er talsperson for Miljøpartiet de grønne i Bergen.

Skader fiskens immunforsvar

Ifølge Fylkesmannen i Rogaland kan vaskemidlene, som i seg selv er ganske harmløse husholdningsartikler, gjøre store skader på laks og annet liv i elven.

Seniorrådgiver Stig Sandring, Fylkesmannen i Rogaland

Seniorrådgiver Stig Sandring hos Fylkesmannen i Rogaland liker dårlig at det blir sluppet ut vaskemidler i Figgjoelva.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Det er store gyteområder for laks rett nedenfor stryket ved Foss Eikeland. I tillegg er det registrert elvemuslinger i samme området. Dette er viktige og sårbare habitater i elva, der som vaskemidlene er sluppet ut, sier seniorrådgiver Stig Sandring hos Fylkesmannen.

– Dette er midler som er fettløselige, og vil skade slimhinner som beskytter fiskens hud og gjeller. Slimhinnen er en del av immunforsvaret til fisken, og er en barriere mot både bakterier, sopp og mikroorganismer, sier Sandring.

Figgjoelva Foss-Eikeland

Ved Foss-Eikeland er det et lite stryk som kan få vaskemidler til å skumme skikkelig.

Foto: Joakim Myklebust

– Håper eksperimenteringen kan holdes til badet

Det finnes ikke forskning som sier at elvemuslingene i vassdraget tar skade av såpevann, så Sandrig er usikker så hvordan utslippet av vaskemidler vil påvirke disse.

Men for insekter og bunndyr kan resultatet bli at de drukner fordi såpen bryter deres overflatespenningen.

– Dette er viktig føde for laks og ørret i elva, sier Sandring, og fortsetter:

– Jeg skjønner at unger syns dette er veldig artig å se at vaskemidlene skummer veldig kraftig. Men jeg håper at denne typen eksperimenter kan holdes til badet, og ikke i et nasjonalt laksevassdrag med store naturverdier, sier Sandring.

Har jaget vekk ungdommer

Figgjoelva elveeierlag har flere ganger jaget vekk ungdommer, både i fjor sommer og sommeren før, som har drevet med skumbading ved Foss Eikeland. Det er helt ukjent for leder Steinar Egeland at dette skal ha skjedd igjen etter den tid.

VA-ingeniør Ragna Stakland Svela i Klepp kommune sier de vil se nærmere på saken, og tar dette på største alvor.

– Et skilt som opplyser om hvor farlig det er for livet i elva å slippe ut vaskemiddel, kan være et aktuelt tiltak for å sette en stopper for skumpartyer og skumbading i Figgjoelva, sier Svela.