Se Ombo-brannen fra lufta

Skogbrannen på Ombo i Ryfylke er trolig blant de største skogbrannene i Norge på lang tid. Tirsdag er slokkingen inne i sitt tredje døgn.

1500 mål skog er svidd av i skogbrannen på Ombo i Ryfylke.

Tirsdag kveld i 22-tiden brenner det på et avgrenset område på øya Ombo i Ryfylke.

– Det er åpne flammer på Holefjell, som er et uframkommelig område, så der må det bare få brenne, men vi har beredskap for glør og gjenstander som kan falle ned på vegetasjonen på nedsiden, sier Stig Forbregd, vaktleder ved Rogaland brann og redning.

Det er også økende røykmengder enkelte steder.

Den omfattende skogbrannen på Ombo har pågått siden søndag. Flammene har svidd av omkring 1500 mål skog, og brann- og redningsfolkene har ikke sett noe lignende på mange år.

– Ifølge helikopterpiloten må vi tilbake til 2008 og den store skogbrannen i Froland i Agder for å finne noe å sammenligne Ombo-brannen med, sier brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning.

Nils Erik Haagenrud

Brannsjef i Rogaland, Nils-Erik Haagenrud har aldri opplevd lignende skogbrannfare. Nå ber han innstendig om at folk følger opp totalforbudet mot åpen ild. Brudd på forbudet kan koste deg dyrt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Tirsdag ettermiddag satt brannvesenet inn helikopter mot øst på brannområdet på øya, der terrenget er ulendt og vanskelig å komme til for brannmannskapene.

De har også fått hentet to brannvogner fra naboøyene til Ombo. Disse brukes til å spre vann og det brannfolkene kaller «forsterke linjer».

Skogbrannen truer imidlertid ingen bebyggelse.

Ingen regnbyger på Ombo

Tirsdag kveld har det vært kraftige lokale regnbyger på Nord-Jæren, men ikke på Ombo. Det skal uansett veldig mye regn til for å slukke skogbrannen på øya.

– Vi har funnet glør og varme mer enn en halvmeter under jorda, sier Forbregd, som minner om at bålforbudet gjelder til tross for lokale regnbyger.

Brannmannskapene skal natt til onsdag for det meste observere brannen, før slokkingsarbeidet starter på nytt når lyset kommer.

– Det som ser rolig ut kan med litt vind bli en ny brann, sier vaktlederen, som legger til at det kan ta lang tid før brannen er slokket.

Etterforsker skogbrannen

Politiet har nå satt i gang etterforskning for å finne ut hvordan den omfattende brannen startet, skriver Aftenbladet. De har gjennomført flere avhør av personene som oppdaget brannen i 10-tiden søndag formiddag.

– Vi har ikke full oversikt over akkurat hvor brannen startet. Flammene hadde allerede grepet godt tak og spredt seg over et omfattende område da de første vitnene oppdaget brannen, sier lensmann Bjørn Iden ved Ryfylkeøyane lensmannskontor til avisa.